Latour utökar låneutrymmet


Igår meddelade investmentbolaget Latour att de höjer utrymmet i det befintliga obligationsprogrammet som de har. Från 4 miljarder till 6 miljarder kronor. Innebörden av detta är rätt och slätt ett höjt låneutrymme. Obligationerna ger de ut till en fast ränta om 0,878 procent och det har varit stor efterfrågan på dem.

Räntan är otroligt låg vilket gör det fördelaktigt att finansiera sig på det här viset. Jag tycker att Latour gör en riktigt bra grej här när de ger ut dessa obligationer. Nu har de alltså utökat utrymmet vilket betyder att de när de känner för det snabbt kan ta in ytterligare upp till 2 miljarder kronor extra via obligationer. En obligation är ett sätt att låna pengar. Istället för att gå via en bank går bolaget direkt till investerare. Stora institutionella investerare är tagare i sådana här obligationer. Inte småsparare som du och jag. Vi kan få exponering i den här typen av investeringar via en räntefond som tex Spiltan Högräntefond.

Ja ja, nu ser jag fram emot fler fina förvärv av Latour.

Idag passade jag på att köpa fler aktier i Latour för 125 kronor. När börsen öppnade idag valde jag att koka lite kaffe och greja med annat en kvart sisådär för att upptäcka till min fasa att Latour handlats i 123,8 kronor. Där hade jag gärna varit köpare men nu blev det 125 spänn och det tycker jag är ett okej pris det med. Faktiskt är 125 kronor det senast rapporterade substansvärdet men börsen har gått lite knackigt sedan dess varpå ett antaget substansvärde är strax under 122 kronor. Värderingen är nu således en premie strax under 3 procent. Det tycker jag är ett rimligt pris för Latour som verkligen bevisat sin förmåga att göra bra business och skapa avkastning. Läs mer om mitt resonemang kring Latour och värderingen i mitt inlägg från härom dagen.

Den 5 november presenterar Latour sin delårsrapport för de första 9 månaderna 2019. Där presenterar de även substansvärdet igen med en uppdatering av värdet på den onoterade delen.

5 kommentarer:

 1. Jättefint bolag och jag har en stor post Latour men kunde inte hålla mig från köpknappen idag och gjort flera stora köp runt 124,80-125kr så nu väger den nästan tungt i portföljen där Castellum är nr 1,sedan i följd Investor,platzer,Lundbergs,Axfood,Evo

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko, OT men jag måste fråga. Läste detta idag, Redburn ser risk för sänkt utdelning i Telia https://www.privataaffarer.se/redburn-risk-for-utdelningssankning-i-telia/

  Hur tänker du här? Payout ration är ju rätt hög men är skuldsättningen verkligen så hög? Gissar att du inte skulle vilja se en sänkt utdelning.

  SvaraRadera
 3. Jag minns drömmande våren 2018 när man pumpade in för 92-93 kr. Känns lite som att Svolder är i ett liknande läge i.a.f. tankar jag Svolder just nu.


  SvaraRadera
 4. Hmm, den här eller Akelius? Kan bara köpa in en by aktie den här månaden! Beslut beslut!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ny inte by! haha! Memo till mig själv, inte skriva när jag ligger!

   Radera

Jag har tagit hem en fin vinst i Corem pref

  I höstas tog jag in en stek Corem Property Group preferens när mycket pekade på ett förändrat ränteläge och därmed andra förutsättningar f...