Tänk som en ägare när du investerar i bolag


Tjejen på bilden ser ganska smart ut eller hur. Hon tänker säkerligen som en ägare när hon investerar i bolag. Rent hypotetiskt säger vi att hon äger en matvarubutik. Butiken tuffar på bra och ökar sin omsättning för varje år som går. Det är en riktigt bra butik med starka finanser och strålande framtidsutsikter.

Med dessa förutsättningar vet hon att butiken kommer generera allt mer pengar över tiden och bli allt mer värd.

Med jämna mellanrum kommer griniga gubben in i butiken och erbjuder sig att köpa den av henne. Ibland är han inte så grining och ger ett skambud som hon åtminstone inte blir upprörd över. Ibland är griniga gubben på fasligt dåligt humör och erbjuder henne ett pinsamt lågt pris för butiken.

Som ägare av butiken kan hon ignorera de här erbjudandena och lugnt fortsätta äga sin fina butik. Hon vet ju att den kommer generera mer pengar och vara än mer värd nästa år.

När du äger aktier på börsen så äger du bolag. Du är en ägare och kan tänka precis som smarta tjejen med sin butik. Fortsätt äga bra bolag oavsett vad griniga gubben tycker för stunden.

7 kommentarer:

 1. Jag funderar en del på om det "räcker" att äga bra bolag eller om man tjänar desto mer på att äga bra bolag som man har ett intresse för? Vare sig det gäller gaming, bygg eller finans.

  Med andra ord, gynnas jag i mitt sparande av att äga bra bolag även om jag inte bryr mig ett dugg om bolagets verksamhet?

  SvaraRadera
 2. Ha, ha, ha, vilken kul liknelse. Jag tycker att tjejen på bilden ser ut att prova ut glasögonbågar :-)

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Hej petrusko,tack för en fin blogg. Vad tycker du om Lundbergföretagen? Är det en aktie att hålla fast vid?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Tack för din kommentar. Jag tror absolut på Lundbergs på lång sikt. Har köpt den åt mina barn. Just nu är det en premievärdering på den och det lockar mig inte men när den åter handlas till rabatt köper jag mer till barnen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hallå petrusko! Ser att du äger en del i sagax d, varför väljer du D före preffen? Och vad tycket du om d aktien nu är den dyr?
  Mvh tsck för en grym blogg.

  SvaraRadera
 5. Hej petrusko!!
  Vad tycker du om priset på sagax D är den dyr? Såg att du äger en del där. Vatför väljer du D aktien för preffen?
  Tack för en bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Calle,
   Sagax preff kan när som helst lösas in för 35 kronor. Från nuvarande nivå runt 40 kronor är det en väldigt stor kursförlust. Sagax D är ungefär samma grejen som preffen men den kan inte lösas in på det viset. Visst har preffen företräde vid bolagets obestånd men den är ändå näst sist i kön så man är nog körd vilket som om det skulle hända.

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...