Media och sparekonomer tipsar; Så skall du agera på börsen nu


Det är just nu lite turbulent på börsen som darrar till varje gång Trump eller Kina yppar något om handelskrig. Utöver det väger andra faktorer som ränteläget mm in.

Börsen backar lite några dagar och media pumpar ut budskap som frodas av folkets skräck. Ja vi investerare och småsparare är väldigt nervösa av oss och agerar på rykten, rubriker och har ett allmänt följa John-beteende.

Nu lyder rubrikerna i media: Så skall du agera på börsen nu. Så undviker du nedgången. Sparekonomen varnar. Osv, det finns många varianter som alla bygger på din oro.

Skit nu i de där rubrikerna som absolut inte är för ditt bästa. Näe de där rubrikerna tjänar någon annans syfte. Om man sparar långsiktigt på börsen är det helt irrationellt att agera på daglig basis eller ens kvartalsbasis utefter vad media säger eller någon annan heller för den delen. Börsen går upp och ned på kort sikt men i långa loppet är trenden alltid upp. Vad vi vet är att vi misslyckas med att tajma börsen på kort sikt. Fondbolagens och mäklarnas statistik visar det helt solklart att vi misslyckas fatalt att tajma börsen på kort sikt. Utfallet blir att vi får sämre avkastning. Vi säljer när det redan backat och vi köper igen när börsen redan stigit.

Det smarta är att inte göra något alls. Inget annat än det vanliga alltså. Att fortsätta sitt månadsspar och bara låta det tugga på.

Det osmarta är att gör något. Att låta sig skrämmas av media eller den där sparekonomen som lyfts fram. All tillgänglig statistik visar på att det är ett förlorarbeteende. Att sälja när någon ropar varg för att köpa igen när... Ja när köper man egentligen då? När någon ropar köp? Lite raljerande kanske men det är ju helknas beteendet. Hur skall man veta när man skall köpa igen då? Lita på trevliga farbrorn i TV-rutan som säger att nu är börsen bra igen? Lita på sparekonomen som säger att det är köpdags?
De vet inte ett skit om hur börsen skall gå i närtid.

Vad man vet är att vi misslyckas med att tajma den. Vi säljer billigt och köper dyrt. Det är inte en skröna det är fakta. Fundera på det ett tag.

20 kommentarer:

  1. Tänkt att dessa artiklar alltid dyker upp och vilse leder när börsen darrar. Det känns tråkigt att det alltid är samma mönster, men det är klart Journalister måste ha nått att skriva om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja det är tråkigt då de sannolikt gör skada för de som påverkas av dem.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Jag agerade och gick in tungt hösten 2009 efter finanskrisen eller Armageddon som media försökte få det till:) by the way jag äger fortfarande det jag köpte då och kommer säkert ha kvar det mesta under min livstid. Tror jag aldrig kommer få se sådana bra köplägen igen eftersom jag tror i framtiden kommer finanskrisen vara vår tids Krugerkrash. Svarta Svanar får man bara vara med om max 3-4 stycken under sin livstid tror jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja men det var ju mycket riktigt ett bra läge att köpa då i nedgången. Inte att sälja som så många andra gjorde och köpte åter när det var långt dyrare.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. EXTRA löp på Expressen - Börsen ner vid öppning idag. Dyker med cirka 1 %.

    Vilken humor =)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha ja det blir nästan lite komiskt.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Fåniga rubriker och artiklar som enbart verkar fungera som clickbait eller för att främja lösnummersförsäljning. Håller med till 100% att det bästa är att köpa regelbundet, det kan gå ner 3% ena dagen, men du vet inte om det går upp 3% dagen efter eller ner ytterligare 3%. När är det smartast att köpa? Ingen vet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen,
      regelbundna köp är grejen =)

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Borde samla de här löpsedlarna på hög o sen ta fram dom varje gång det blir så här.

    Hörde även igår (igen) att nu är snart lågkonjunkturen här och allt "bromsar in". Veckan efter läser vi om nya vinster, rekord, ATH etc. Borde börja räkna hur många ggr jag hört det de senaste fem åren. När det händer händer det och ingen kan förutse det.

    Alla jagar klicks och likes istället för fakta :(

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja det skulle kunna bjuda på en del skratt att ta fram gamla sådana där artiklar och se hur knasiga de var.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Bra skrivet Petrusko - bästa rådet är förmodligen: köp kontinuerligt och sälj bara när du själv anser att en aktie är för högt värderad (strunta i alla experter).
    T ex DI är en tabloid och inget att ha..

    Mvh, Per

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Per,
      Ja det låter klart rimligt.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Svar
    1. Tjena Utdelningsbagaren,
      Jag instämmer

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Jag tycker det är en del av det roliga med börsen, detta att man märker det psykologiska spelet så himla tydligt. Det är lite fascinerande att i dessa upplysta tider så fortsätter människan att agera precis som den alltid har gjort.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  9. Verkligen fascinerande att så många gör samma typer av misstag på börsen. Händer fortfarande att jag träffar på personer som aldrig hört om IT-bubblan.
    Vänligen
    Arne
    https://minfond.blogspot.com/

    SvaraRadera
  10. Månades löneköp gick till: CAT(ny), INGAa(ökat), STAG(ökat)
    Nykomlingen är:

    Caterpillar Inc (CAT)

    Beteckning: CAT
    Noterad: NYSE
    Branch: Industri-tillverkare, Världens största tung-tillverkare!
    Kurs: 114,5 USD (2019-08-26)
    Utdelning: 4,12 USD betalas delad 4 ggr/år ( 4 ggr x 1,03 USD)
    Utdelning (%): 3,6 % (Obs! senaste kv utdelningen ökades med hela 20%!!)
    Har varit på börsen sen: 1925
    Antal ägare hos Avanza: 266 (2019-08-26)
    Superränta: Ja

    Företagsöversikt:
    Caterpillar Inc. är en amerikansk tillverkare av anläggningsmaskiner, dieselmotorer, gasturbiner, dieselmotordrivna elgeneratorer och gruvutrustning. Huvudkontoret ligger i Peoria i Illinois. Företaget har idag 95 400 anställda.Produkterna säljs främst genom varumärkena Caterpillar och CAT. Utöver erbjuds även finansiella lösningar, samt försäkring. Bolaget grundades 1925 och har sitt huvudkontor i Deerfield, Illinois.
    Caterpillar olika branscher:
    https://www.caterpillar.com/en/company/brands.html

    Aktien hos Avanza:
    https://www.avanza.se/aktier/om-aktien.html/4124/caterpillar-inc

    Hemsida:
    https://www.caterpillar.com/en/investors.html

    2019-Q2 - Highlights:
    https://www.sixflags.com/national/new-for-2019

    2019-Q2 Earnings Release
    https://www.caterpillar.com/content/dam/caterpillarDotCom/releases/2Q19%20Cat%20Financial%20Results.pdf

    - Jag ökade också i:
    ING Groep NV (INGAa) med 100% m.a.p. min innehav. Utdel med nuv kurs blir 8%. Stark utel.tillväxt(skala 89), Bank global i mer än 40 länder!, Topp 20 i världen! www.ing.com;

    STAG Industrial Inc (STAG) med 100% m.a.p. min innehav. Utdel med nuv kurs blir 5%. STAG är en månatlig utdelare med mycket stabila kassaflöde REIT, Industriella lokaler, www.stagindustrial.com;

    SvaraRadera
    Svar
    1. Glömde nämna att Caterpillar Inc är en Aristokrat bolag som höjt sin utdelning mer än 25 år.
      Det finns mer anledning varför man ska köpa nu:
      - Bolaget är väldig välskött med stabil utdelning och utdelningstillväxt, varit på börsen sen 1925.
      - Mindre konjunkturberoende som genererar stabila kassaflöde
      - Bolaget är världens största tung-tillverkare och produkter säljs över hela världen
      - Ingångskursen på dagskurs ligger historiskt väldigt bra till. Kursen backat p.g.a. handelskriget mellan USA o Kina men för oss som köper för utdelningar och långsiktighet blir detta unik tillfället.
      - Perfekt för diversifiering i portföljen
      - Bolaget prognos ligger på fortsatt stark tillväxt och dubbla ME&T Service försäljningar till 2026
      - Generellt bra utdelningstillväxt takt (skala 47) men med senaste starka ökning av utdelningen på 20% och deras prognos om fördubbling av ME&T Services till 2026 bäddar för ännu starkare utdelningstillväxt.

      Radera
  11. Det enda jag vet är att man kan agera tvärtom vad riksbanken säge .

    SvaraRadera

Sålt Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility

  Jag har haft en liten slant i fonden Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B . Det är snart ett år sedan jag tog in fonden och...