Johnson & Johnson åker på böter


USA är stämningarnas land där folk och företag stämmer varandra till höger och vänster på astronomiska belopp. Igår kväll blev det klart att Johnson & Johnson åker på ett stämningsbelopp om 572 miljoner dollar och idag har det blivit stora rubriker av saken i både svensk och utländsk media.

SVT har rapporterat om det på svenska med en tillhörande kort video på engelska från domaren, åklagare och försvarsadvokat. https://www.svt.se/nyheter/utrikes/johnson-och-johnson-doms-till-miljonboter-for-att-ha-bidragit-till-opioidkrisen-i-usa

För den som är intresserad av Johnson & Johnson i ett investerarperspektiv är rapporteringen kring händelsen inte så nyanserad. Vi vill ju veta mer, vad var väntat, vad är fortsatt risk, vad händer nu osv.

Här är lite kort mina tankar och vad jag snappat upp. På ett sätt är domen ett positivt besked då beloppet är på långt lägre belopp än worst case scenario. Det har liksom begränsat totala risken i det här. Johnson & Johnson kommer överklaga till högre instans där det brukar vara en mer strikt tolkning av lagen. Det har hänt flera gånger förut att Johnson & Johnson fälls i knatterätten som detta är för att sedan frias i högre instans. Skillnaden verkar vara att det är en massa känslor och annat inblandat i knatterätten medan de i högre instans tittar tydligt på fakta och lagar. Om de vinner i högre instans även denna gång återstår att se men positivt är att den totala risken nu är betydligt lägre än värsta fall.

En liten sidnot ur ett investerarperspektiv är att 572 miljoner dollar är inget stort bekymmer för Johnson & Johnson som tack vare sin enorma storlek och urstarka finansiella ställning kan hantera sådana här risker.

12 kommentarer:

 1. Goes with the territory you know. Mitt största innehav Novo Nordisk fick en stämning på halsen 12 miljarder danska kronor. Kursen rörde sig inte alls. Idag stiger Novo. Har även JNJ i portföljen. Inget att hetsa upp sig över.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 2. I högre rätt provas hela fallet på nytt. Finns det då ingen risk att denna prövning ger ett högre bötesbelopp än 572 miljoner? Jag är ingen expert på amerikansk lagstiftning, men det måste ha hänt tidigare att den högre rätten har dömt till ett strängare straff än den lägre rätten?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Sedan kan man ju tycka att anledningen till de böterna är rätt så illa. I min värld inte riktigt lika illa som tobaksbolagen men åt det hållet. Tveksamt om jag vill vara ägare till sådan verksamhet.

  SvaraRadera
 4. Verkar som att du har helt rätt, JnJ stiger på nyheten.


  SvaraRadera
 5. Kollade på JNJ nu. Upp 2,32%. Köpvärt? Tveklöst. Samma pris som för två år sedan. Bloggaren har presenterat JNJ så jag behöver inte kommentera bolaget mer.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 6. Marknaden ogillar osäkerhet så när det finns tydlighet kring vad bötesbelopp blir stiger ofta aktier bara på att osäkerhetsfaktorn är borta. J&J är dyr som alltid krisen till trots.

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko!

  Vore intressant med ett inlägg om den moraliska aspekten på att äga en aktie som J&J. Även om risken är liten så är ju domen ganska allvarlig för de som drabbats av detta storbolag. Jag är själv ägare av J&J men hovrar lite över säljknappen..
  Sen uppstår såklart frågan, vad fasen ska man då köpa? Finns ju inget bolag som går bra och som även bryr sig om den lille människan..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stibbe,
   Tack för din kommentar. I mina ögon är Johnson & Johnson ett fantastiskt bolag även i en moralisk aspekt. De har tillverkat medicin och produkter som räddat liv och förbättrat vardagen för väldigt många människor. Det var tex Johnson & Johnson som uppfann det första mensskyddet.

   Den här domen i opiodmålet handlar om att målsägande anser att läkemedelsbolagen inte informerat tillräckligt tydligt om risk kring beroende.
   Bortom det så är det så att Johnson & Johnson halkat med på den här grejen nästan av ren otur. De är ett jättestort bolag som är tacksamt att stämma men de stod bara för 1% av marknaden för det aktuella preparatet och de står fast vid att de agerat korrekt.

   Så i en moralisk aspekt är Johnson & Johnson kickass bra i mina ögon. De gör så mycket bra saker. Extra ledighet för anställda som får barn. De utvecklade medicin för att stoppa epidemi i Afrika relativt nyligen.

   De gör många riktigt bra saker.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret! Jag ska vara ärlig med att säga att jag inte alls har koll på detta mål, hörde som de flesta först om det igår på nyheterna.

   Radera
 8. Enligt åklagare har J&Js metoder har varit cyniska på en nästan obegriplig nivå. Bland annat anses företaget medvetet ha dolt hur beroendeframkallande medicinerna är. De förefaller aktivt ha försökt att skapa ett onormalt stort behov av, och sug efter, opioider. Domaren håller med. Att på något sätt försöka legitimera detta går inte. Att de skulle vara fantastiska ur en moralisk aspekt....nja

  Btw tror heller inte att de uppfann mensskyddet, däremot var de först med att börja sälja mensskydd i USA.

  SvaraRadera
 9. Snacka om att sila mygg och svälja kameler...för en tid sedan reagerade du mycket starkt på att Volatis dotterbolag Natura Med Pharma hade lite dåligt kosttillskott men tycker att det är helt ok att JJ vilseleder kring opioider som dödat hundratusentals människor..
  Skamligt Petrusko

  SvaraRadera
 10. Johnson & Johnson ordered to pay man $8bn over breast growth

  https://www.bbc.co.uk/news/business-49982237

  SvaraRadera

Information om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b

  Nej beloppet är inte bestämt ännu. Nedan är info om utdelning i Aktiespararna Direktavkastning b: Styrelsen i fondbolaget avser att beslut...