Sampo står fast vid att höja sin utdelning


I helgen har jag lyssnat på Sampos Conference Call från rapporten härom dagen och det var mycket intressant. Laddad med bra frågor och väldigt uttömmande svar. Det var en hel del mumbo jumbo naturligtvis som inte intresserar den breda massan här på bloggen men två relevanta saker tänkte jag lyfta fram.

På frågan om sin egen utdelning svarade Sampo att de är absolut övertygade om att fortsätta att sakta men säkert höja sin utdelning och det är vad de planerar att föreslå inför nästa vårs årsstämma.
Det där uttalandet uppskattar jag verkligen då det helt röjer undan oro eller spekulation kring en sänkning av utdelningen. Nu kan man känna sig trygg i att de fortsätter höja.

Den andra saken som jag tyckte var extra intressant har främst med Nordea att göra. Jag har själv spekulerat kring och är av åsikt att det är en bra deal för Nordea att återköpa egna aktier på de här nivåerna. Det skulle ju åter få upp Sampo över 20 procent ägande men de skulle ju kunna sälja och bibehålla samma andel som tidigare har jag tänkt. Ett sådant återköpsprogram kommer sannolikt inte bli aktuellt då Sampo på den frågan svarade just det att de skulle kunna sälja pro rata men de har såpass stor tro på Nordea att de är inte intresserade av att sälja på det viset och stöttar inte ett sådant återköpsprogram om det skulle föreslås.

Jag äger Sampo och tycker det är ett väldigt bra bolag med sin försäkringsdel i första hand. Sedan ett tag tillbaka har jag en ganska stor stek i bolaget och jag har resonerat att jag inte ökar utan är nöjd med min size trots den nuvarande attraktiva värderingen. Med det starka uttalandet om fortsatta utdelningshöjningar i ryggen har jag mjuknat lite och kan tänka mig att göra små kompletterande köp. Jag är mycket förtjust i sådana här case där man slår fast eller uttalar stöd för utdelning kommande år eller flera år framöver. Förvisso är inget ristat i sten men om inget knasigt inträffar vet jag vad jag får liksom. Sådant gillar en försiktig general som jag.

Sampo som stängde på 37,7 euro i fredags betalade en utdelning om 2,85 euro i våras. Det ger en direktavkastning om 7,55 procent.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

19 kommentarer:

 1. Tack för bra blogg! Har själv funderat över att köpa Sampo. Dock dragit mig mest pga hanteringen av den utländska skatten på utdl. Du har väl aktierna i en KF? Hos Nordnet? Tycker du hanteringen av utländska skatten funkar bra? /ANders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anders,
   Ja man får ha lite tålamod med källskatten då den betalas tillbaks efter 2-3 år. Nordea som mäklare betalar tillbaka utländsk källskatt på bara 6 veckor men deras tjänst i övrigt lämnar otroligt mycket att önska. Inte värt att vara kund hos dem i mina ögon.

   Nordnet har historiskt hanterat den utländska källskatten jättebra. Avanza däremot har vissa år agerat riktigt uselt och inte betalat åter allt. I år har de bara betalat åter 85% men säger att resten kommer senare under året. Med den usla historiken de har tror jag det först när jag ser det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko. Själv står jag ut med Nordea trots bristerna. Att snöbollen rullar snabbare trumfar

   mvh

   Radera
  3. Hej myntaren och petrusko.

   Min egen erfarenhet av Nordea säger att det har både sina för och nackdelar att använda deras Investor. Skulle de bara fixa till deras problem hade det vart en helt ok tjänst att använda. Det skulle med andra ord inte behövas så mycket ändringar för att tjänsten skulle bli bra och även prisvärd. 1. Fixa alla tekniska problem. Konstigt nog har dessa funnits över en längre tidsperiod? Frågan är varför inte Nordea gör något åt saken? 2 Fixa så att man kan ta ut pengar utan att behöva betala för deras vardagstjänster. 3. Ordna så att man kan fixa Nordea Investor över nätet och inte via deras kontor. 4. Sen kan man önska att det uppdaterar sin plattform lite då den känns lite omodern överlag. Men att fixa de tekniska problemen ser jag som prio 1. I dagsläget väljer jag iallafall Avanza före Nordea. Skulle de någon gång i framtiden få mer ordning på sin tjänst kan jag vara intresserad av den igen.

   Mvh Slimis

   Radera
  4. Inte värt att vara kund hos Nordea? Deras gränssnitt är fult men föredrar i princip gratis courtage och källskatt inom 6 veckor framför vackra grafer... Varje gång jag numera handlar hos Avanza så grämer jag mig över hur dyrt det är.

   Radera
  5. Tjenare Slimis. Förstår kritiken
   1 och 4) De har rättat till de allvarligaste felen senaste månaderna. De har blivit lite tydligare med dess historik dessutom.
   2) Det suger riktigt faktiskt.
   3) Det går alldeles utmärkt. Jag fixade igång Nordea Investor utan att besöka kontor. Dock ska det nämnas att det krävdes tre samtal innan jag fick igång det efter registreringen.

   Försöker inte locka över någon till Nordea, vill bara ge min bild av situationen. Har tidigare haft Avanza KF och kan därmed jämföra vad som passar mig bäst

   mvh
   mvh

   Radera
  6. Hej Anonym. Håller med om att Nordea är billigt. Tyvärr missade jag viktiga affärer när deras tjänst låg nere en hel förmiddag och det var även flera tekniska problem vid flera tillfällen. Det kan med andra ord kosta en del att inte kunna nå sin depå. Sen kan man givetvis ringa dom. Men det kan vara lång väntetid. Jag önskar Nordea skärpte till sig så att vi alla kunde handla till ett lågt courtage. Just gränssnittet kan jag leva med även om det är sämre. Håller förövrigt med om att Avanzas minicourtage på 0.25 % är dyrt samt att deras olika courtageklasser suger.

   Mvh Slimis

   Radera
  7. Har personligen råkat ut för samma sak med Avanza och Nordnet när deras tjänster legat nere...

   Radera
  8. Vad är det för kostnad för att ta ut pengar från Nordea kapitalförsäkring? Jag sitter själv och väljer mellan Nordnets och Nordeas kapitalförsäkring för en utdelningsportfölj.
   Jag har 0.10% courtage hos Nordnet. Nordea har dock 0.06&. Den stora skillnaden är dock att Nordea betalar ut källskatten väldigt fort. Detta skapar över tid en stor skillnad (oklart om Nordea behåller denna förmån länge med tanke på att de sannolikt finansierar det själv).

   Jag undrar alltså vad det är för kostnad för deras vardagstjänster man måste betala när man tar ut pengar?

   Radera
 2. Tack för svar, Petrusko. Verkar som att Nordnet är att föredra om man ska ha KF. /Anders

  SvaraRadera
 3. Hej! Skulle du säga att låga eller höga räntor gynnar Sampo? Vet att höga räntor brukar vara bra för banker men är lite osäker när det kommer till försäkring.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   FÖrsäkringsbolag trivs bäst i högre räntemiljö än nuvarande. De är beroende av att skapa avkastning på försäkringspremierna de får in.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det måste väl betyda att de tror att Nordea behåller sin höga utdelning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena sib,
   Nej det måste det inte betyda. Sampo har en stark finansiell ställning samt fina intäkter utöver Nordea. De pratade om Nordeas utdelning och de pratade i termer om en ny nivå på utdelningen och sedan stigande utdelningar därifrån.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Återköp och utdelning åstadkommer ungefär samma sak: att överföra företagets kassa till ägarna.

  Kan du förklara hur det kan anses vara en bra idé för Nordea att göra återköp, när ledningen själva funderar på att sänka utdelningen? Dessa två saker motsäger ju varandra.

  För Sampo skulle det ju i så fall vara mest fördelaktigt om Nordea kunde behålla utdelningen istället för att göra återköp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ano,
   Återköp minskar totala antalet aktier vilket betyder att framtida vinster och utdelningar fördelas på färre aktier. Varje kvarvarande aktie ger en större del av bolagets vinst och utdelning.

   Nordeas aktie är väldigt nedpressad och att återköpa aktier på dessa nivåer ger stort värde för pengarna. Därför är det attraktivt med återköp i just detta case.

   Sakerna motsäger inte varandra. Man kan både pynta utdelning och återköpa aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tack för svar!
  Är det fördelaktigt för aktieägaren med återköp?

  SvaraRadera
 7. Hej, angående Källskatt som va på tal här ovan, hur/vart ser jag om jag fått tillbaka dragen skatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Påven,
   Hos Avanza och Nordnet ser du det transaktioner och det kallas klart och tydligt återbetalning av utländsk källskatt. Hos Nordea är det inte alls tydligt och står bara typ insättning.

   Mvh petrusko

   Radera

Aktiespararna Direktavkastning en rackarns bra fond

  Att slå börsindex är svårt men det finns vissa strategier som kan göra det över tid. Bolag med hög utdelning är en sådan strategi som visa...