Igår ökade jag i Peab


Igår passade jag på att öka i Peab som backade med övriga börsen. Medan jag fann den mycket attraktivt värderad när jag gick in kring 76 kronor för någon månad sedan så tycker jag den är helt okej här en bit över 80 spänn. Jag har köpt mer i omgångar sedan dess och igår pyntade jag 84,5 kronor.

Peab presterar bra och presenterade nyligen en bra rapport för det andra kvartalet. Utdelningen var 4,2 kronor i våras och på nuvarande kurs kring 84 kronor ger det en direktavkastning om 5 procent. Marknaden förväntar sig en höjd utdelning nästa vår och jag är inne på samma linje. De presterar som sagt bra och de har goda förutsättningar att höja utdelningen samt historiken som talar för det också.

Att Peab presterar så här bra medan Skanska och NCC kämpar med åtgärdsprogram och svag prestanda tror jag delvis beror på riskhantering och bra rutiner. Något som de andra två identifierat som problembarn för dem. Dålig riskhantering och dåliga rutiner för anbudsförfarande alltså.
Kanske har du uppmärksammat att Peab i sina rapporter lyfter fram hur stor andel av projektportföljen som består av projekt understigande 500 miljoner kronor. Detta är en del av riskhanteringen (små projekt, små problem).

Än så länge äger jag inte så många Peab utan siktar på att öka regelbundet i bolaget. Kanske får jag en liten slant över idag när jag betalt räkningar så jag kan köpa några fler.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

6 kommentarer:

 1. Hej!
  Undrar, har du nån uppfattning om Serneke Group? Aktien handlas ju långt under "book value", men börsen tror inte de lyckas bygga färdigt Karlatornet eller nåt? Ola Serneke verkar ju vara en rätt stabil vinnarskalle.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Serneke Group har än så länge en risknivå jag inte är attraherad av. De har inte finansiella muskler att genomföra saker de tar sig för och det är en risk i sig att de tar sig för saker som de senare inser att de inte klarar av. Säve Flygplats tex. Det var en fantastisk tillgång men de var tvungna att avyttra den för de hade inte finanser att ha en sådan tillgång på lagring.

   Bortsett från det gillar jag Serneke. De är duktiga och Ola verkar väldigt skarp och driven.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack! Kanske ha ett getöga på då men inget att rusa in i.

   Radera
 2. Mitt val i sektorn är Skanska PJ

  SvaraRadera
 3. "Marknaden förväntar sig en höjd utdelning nästa vår och jag är inne på samma linje."

  Hur hittar man information angående hur marknaden förväntar olika resultat?

  //Nybörjaren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej nybörjaren,
   Det finns några olika tjänster som sammanställer analytikers estimat, de flesta är betaltjänster men det finns en gratissajt med rimlig info. Googla 4 traders så finner du den.

   Man kan lite förenklat säga att aktier handlas till kurser baserat på dessa förväntningar. De ligger alltså till grund för värderingen av bolagen och dess aktiekurs.

   Mvh petrusko

   Radera

Justerar mina egna regler kring belåning

  Sedan 2013 har jag använt mig av belåning i portföljen vilket i långa loppet kan bidra till högre avkastning. Under nästan hela denna peri...