Jag köpte fler Handelsbanken idag


Idag är det sura miner på börsen och för Handelsbankens aktie som redan är dissad på börsen är det än surare. Handelsbanken A gick idag under 90 kronor och jag väntade till den droppat ytterligare lite till.

89,7 kronor ökade jag på och nu äger jag ytterligare några fler Handelsbanken som väger drygt 1 procent i min portfölj. Det är den storleken jag vill hålla den investeringen och jag gör bara små kompletterande köp nu.

Banksektorn har det tufft på börsen där de är dissade av investerare och det av god anledning kanske. Storbankerna har diverse utmaningar i sina verksamheter med lågt ränteläge, stora kontorsbestånd, stigande kostnader för bla regelefterlevnad. De har dock en viktig och efterfrågad verksamhet, stark finansiell ställning generellt sett. Visst har de potential att överleva och prestera även i framtiden. I det korta perspektivet kan vi säkerligen vänta oss fortsatt svalt intresse för sektorn på börsen.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

19 kommentarer:

 1. Kul att SHB väger 1% i portföljen fast om man tänker efter. Är det inte detta köpande som kallas att följa upp sina förlorare och strunta i sina vinnare.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars,
   Visst kan man se på saken på olika sätt. Ett sätt är att man köper billigt och säljer dyrt. Ja det får framtiden utvisa om Handelsbanken stiger såpass att det visar sig var ett bra köpläge nu. Det är just på det viset exempelvis Warren Buffett gjort flera bra affärer. Köpt bank i finanskrisen när alla andra sålde. Köpte Coca Cola på 80-talet när det var nedpressat.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ja, eller t.ex köpte Kodak på 90talet :) gick inte riktigt som tänkt va.

   Radera
 2. Hej! Lite nyfiken på din syn på Sampo nu när utdelningen i Nordea riskerar sänkas rejält?
  Mvh Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle,
   Jag gillar Sampo främst för den fina försäkringsdelen så den här Nordeagrejen påverkar inte min syn på bolaget. Däremot har Sampo en hög utdelningsandel och behöver generera mer pengar på sikt om de skall behålla utdelningen. Det är lite känsligt för dem att Nordea sänker sin utdelning men de har kapacitet att behålla utdelningen närmsta tiden. Vi får se hur det blir.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Petruskos arbetssätt är att köpa dyrt och sälja billigt... Både Industrivärden och Skanska kommer upp spontant...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Skanska har jag gjort ett par mindre lyckade investeringar i men det är sådant som hör till och det vet alla erfarna duktiga investerare. Jag har gått på många fler minor än Skanska genom åren. Exempelvis ägde jag Bank of America rakt in i finanskrisen.

   Ingen investerare lyckas med fullträffar varje enskild affär. Duktiga investerare lyckas få ihop totalen till en god avkastning relativt börsen.

   Industrivärden däremot är jag flera 100% upp på och är nöjd ägare sedan ett par decennier tillbaka.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det var ju en väldig tur då att du inte följde din initiala reaktion i INDU och sålde allt pga att de sänkte sin DA med en eller några procent... Även om jag inte vet hur mkt dina alternativa investeringar gett så har väl INDU levererat ca 50% exkl. utdelningar sedan dess...

   Radera
  3. Hej igen,
   Jag minns inte exakt vad jag köpte istället men jag märker att du är genuint intresserad varpå jag kan rekommendera mina sammanfattningar av börsåret som jag skrivit nu i flera år i följd. Här är länk till senaste: http://petrusko.blogspot.com/2018/12/mitt-borsar-2018.html

   Året innan har rubriken "Mitt börsår 2017".

   I dessa sammanfattningar skriver jag kort vad jag gjort under året och hur det gått. Finns flera år bakåt i tiden så det är bara att dyka in.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Anonym här igen! Jag har precis gnidit min kristallkula och kan ge en bedömning angående framtiden: Petrusko fortsätter att köpa in sig "billigt", Q3 och Q4 kommer in sämre än väntat och kursen backar, sänkt utdelning aviseras pga omstruktureringar och att balansräkningen behöver stärkas, kursen backar ytterligare och Petrusko säljer med hänvisningar till att utdelningen sänkts. Om 2-3 år står kursen betydligt högre... När man läser den här bloggen måste man vara medveten om att petrusko spelar där pucken befinner sig, inte var den kommer att vara...

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym,
  Det är ingen konst att sitta i läktaren och tycka om hur man skulle sätta pucken. Det är många skickliga investerare som just nu köper på sig SHB och Nordea av den enkla anledningen att de är mycket lågvärderade. Ingen konstigt alls med denna strategi.
  Men berätta gärna för oss om din strategi så att vi lär oss nåt.

  Mvh//Bobby

  SvaraRadera
 6. Rätt eller fel kan bara framtiden utvisa, tycker bloggen är fantastiskt bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Adel,
   Tack för din kommentar. Precis så är det och medan man går bet ibland får man hoppas att fortsätta ha flyt oftare än man har fel.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Vad tror du om Claes Hemberg m.fl. kommentar om att banker får det svårt i framtiden på grund av utmaningar från fintech och nischbanker?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Hemberg vill skapa rubriker och har egenintresse i fintech osv. Jag har betydligt större tro till Warren Buffett när det gäller investeringar och han har uttalat stor tro på storbanker på 10 års sikt.

   Om man nu skall hålla med om vad någon annan sagt alltså. Jag är med Buffett.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko!

   "Hemberg vill skapa rubriker och har egenintresse i fintech osv. Jag har betydligt större tro till Warren Buffett när det gäller investeringar och han har uttalat stor tro på storbanker på 10 års sikt."

   Den här reflektionen är klockren Petrusko! Tyvärr kan det bli Hembergs hopplösa "clickbait-uttalande" som når ut till den grå massan - när det borde vara din reflektion i stället.

   Tack för en intressant blogg.

   Mvh,

   Atlas

   Radera
 8. Bankerna verkar fortsatt ha stor dominans på bolån och privatsparande, företag m.m. så tror också de kommer fortsatt starka. Om jag minns rätt så har en dundersucce som Avanza ändå bara 4% av marknaden.

  SvaraRadera
 9. Hej Petrusko!

  Varför har du valt just SHB? Jag har för tillfället siktet inställt på Nordea.

  Mvh Patrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrik,
   Handelsbanken har en starkare finansiell ställning och har en försiktig strategi med lägre risktagande. Ingen annan bank i världen har högre kredit rating än Handelsbanken.

   Mvh petrusko

   Radera

Insynsköp i Castellum

  Rutger Arnhult VD i Castellum har de senaste dagarna gjort ett par köp om 25.000 stycken aktier vardera. Den 5 augusti till en kurs om 149...