Sparet går trögt i början


Hur mycket pengar behöver man om man skall satsa på utdelningsinvestering? Jag började investera i fonder nyligen och har bara litet belopp ännu. Det går ju så trögt.

Ovan är några liknande frågor och funderingar jag får på mail ibland. Hur mycket man behöver och det går långsamt osv. Inga belopp är för små för långsiktigt spar i fonder och aktier. Oavsett om man väljer indexinvestering, utdelningsinvestering eller vad det nu må vara. Vi alla börjar med små belopp och fortsätter att pytsa in mer varje månad. Över tid växer det till sig och det är just det som är grejen; att låta tiden ha sin gång.

Guess what; Det tar tid att spara ihop stora pengar. Det är trögt i början

Det är inte bara du utan det är likadant för oss alla att det känns trögt i början och den biten måste man bara härda ut. Lyfta blicken och förlita sig till att om några år har jag kommit upp i ett belopp som är långt större än det jag startade med. Rätt som det är har några år flutit förbi och där sitter du med din sparportfölj värd en hygglig slant.

Vi kan alla bli rika på börsen och nyckeln till det är att härda ut. Att fortsätta sparet i ur och skur oavsett om det känns trögt eller om det är sura tider. Rätt som det är har det växt till något riktigt stort. Så enkelt är det. Well, lätt för mig att säga som redan har gjort det men hey nu ligger det på dig. Skall du härda ut och lyckas? Heck yeah! Klart du skall. Fortsätt investera no matter what. Låt tiden ha sin gång och du skall belönas rikligt.

Lycka till med dina investeringar.

Läs mer: En stadig grund i portföljen.

16 kommentarer:

  1. Riktig motivationshöjare det här inlägget! Tack för den💪🏼

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Kul att ni gillar det. Gött med en motivationskick ibland =)

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Snyggt Petrusko. Det gäller att sätta bollen i rullning och det går trögt i början.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja precis men sen ångar det på minsann =)

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Håller med. Första åren går riktigt trögt. Men så här 17 år senare ångrar jag ingenting. Är så glad att jag inte gav upp nån gång under vägen.
    Man får nog räkna med att dom första åren är läro år.
    Man har gått på några nitar🤣
    Men idag får man ett leende varje gång man loggar in på depån.
    Att några tusenlappar varje månad kunde bli såhär mycket 😎😃.
    Har 3 månadslöner i utdelning varje år nu 🙄

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Tack för din kommentar och att du delar med dig.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Kunde varit en fin graf på "snöbollaseffekten" och lite siffror för att krydda inlägget...

    SvaraRadera
  5. Hej.

    Jag har börjat med utdelnings bolag nu iår och läst det du skriver.
    Undrar dock en sak ang antalet bolag man skall ha i sin portfölj.
    Jag har 12 st som jag tror på men när man läser alla olika tips på andra bra bolag så vill man bara köpa ännu fler.
    Är det bättre att då hålla sig fast vid de bolag man har o öka månadsvis eller vad är tipset?

    Mvh Tobbe

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tobbe,
      Jag förespråkar en väldiversifierad portfölj och tycker att 12 innehav är nästan för få. Om man är ute efter att hålla nere risken i varje enskilt innehav kan man med fördel ha dubbelt upp i antal. Ett annat smart sätt att hålla nere sådan risk är att ha en stor del indexfond. Tex 50% indexfond och resterande 50% fördelat på 12 innehav.

      Hittar jag fina bolag som jag vill äga så låter jag inget antal innehav begränsa mig. Oavsett om jag har 15 eller 45 innehav. Ett bra bolag är ett bra bolag.

      Det finns de som har en strategi att satsa tungt i några få innehav. Det är en riskabel strategi och den kräver en mycket duktig och erfaren investerare för att lyckas med det uthålligt. En idiot kan göra det i 5 år men att fixa det i 20 år är få förunnat.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Man kan ju med fördel sänka risken med Investmentbolag också. Man får ju riskspridningen indirekt. De utvecklas ju bättre än en Indexfond över tid. Och ger utdelning på köpet.

      Radera
  6. Börjar redan märka lite skillnad efter tre år med utdelningsportföljen. Ränta på ränta-effekt av utdelningar ger lite mer än jag hade räknat med trots att jag har åkt på ett par surdegar också längs vägen.

    Ska bli spännande att se på 7-10 års sikt när en utdelning över 100 000 kronor ger över 5 000 kronor per år i ränta på ränta bara på återinvesterad utdelning!

    SvaraRadera
  7. Tjena petrusko och tack för dina lärorika inlägg! Du som är utdelningsjägare, hur ser dina tankar ut kring bussoperatören Nobina?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Nu har jag inte spanat in värderingen i Nobina den närmsta tiden men jag tycker bolaget och dess verksamhet är rimligt. De gör ett väldigt bra jobb med finansieringen av fordonsflottan som är en otroligt viktig puck för att nå rätt resultat. De har storleken att klara av utmaningar som ett tappat kontrakt. Jag säger inte att det är ett fantastiskt bolag men det är intressant och jag har tittat på det och tänkt att jag skulle kunna äga det.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Bra skrivet, Petrusko. Samtidigt så tycker jag att det är ganska bra att det går trögt i början, ty då kostar dumheterna man gör som nybörjare inte så mycket pengar. Känner en person i den yttre bekantskapskretsen som ärvde en större summa pengar. Hen tänkte spara hela arvet och fortsätta leva på lönen som tidigare. Långsiktigt spar = börsen läste hen på nätet. Där läste hen också en artikel om en jeppe som köpte FPC för 300 tkr ca år 2008 och nu var aktierna värda 27 mille (detta hände när FPC handlades för över 700 spänn). Det tyckte hen lät mycket bra och hela arvet åkte in i FPC. Nu har hen bara en liten spillra krav av arvet som hen placerat i räntepapper, ty börsen är bara skit. Hade hen inte fått arvet utan månadssparat ett par 100-lappar i FPC så hade hen förlorat någon eller några tusen lappar vilket i långa loppet inte har någon betydelse. Läropengar.

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  9. Grunnar på detta.... Jag köpte en hel del 2008 och det har ju gått som tåget i alla år.... Men nu börjar jag fundera om jag kanske skulle sälja av en del och vinstsäkra? Så att jag i alla fall inte går back när och om det vänder..... Priserna på de flesta aktier var ju liksom ganska så dåliga 2007..... Vore inte kul om det blev en liknande smäll igen och man tappade jättemycket och sedan måste man vänta 10 år igen på att det ska växa? Kanske sälja så att jag åtminstone inte förlorar de pengar jag gick in med initialt och de pengar jag fått loss kan jag ju återinvestera..... Eller ska man vara kall och behålla allt, inte tro att det går ner lika mycket, och när det väl går ner så passar man på att köpa igen? Gah! Nagelbitare.....

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...