fredag, juni 07, 2019

Jag ökade i Handelsbanken idag


I min portfölj har jag en liten slurk Handelsbanken och idag löste ett av mina kurslarm ut. Jag brukar sätta flera larm på samma aktie i en trappa där jag tittar till bolaget när jag får ett larm. Under en tid nu har jag fått flera pling om kurslarm i Handelsbanken och det jag fick idag var långt ned i min trappa varpå jag tog en rejäl funderare. Sedan tidigare har jag identifierat att under 92 kronor är en kurs jag finner attraktiv för att köpa mer.

Jag slog till på 91,38 kronor idag och förväntar mig stigande utdelningar de närmsta åren. Jag tar inte för givet att utdelningen höjs varje år men sett över tre år bör utdelningstrenden vara stigande. Vinstestimaten ger utrymme för höjda utdelningar. För innevarande år väntas vinsten bli kring 8,8 kronor vilket är ungefär som 2018.  Senaste utdelningen var 5,5 kronor och det utgör cirka 62 procent utav innevarande års vinstestimat. Snittestimatet för utdelningen är 5,88 kronor vilket skulle betyda en utdelningstillväxt om 7 procent.
På kursen 91,38 kronor är direktavkastningen 6 procent.

Banker har presterat knackigt på börsen under en längre tid och den senaste månaden har Handelsbanken backat ordentligt. Det svala intresset för banker lär inte försvinna från en vecka till annan men på sikt lär vinst och utdelningar visa vägen. Bra vinster och utdelningar värderas förr eller senare rimligt på börsen. Jag ser nuvarande nedgång som ett rimligt tillfälle att köpa på lång sikt.

Handelsbanken väger strax över 1 procent i min portfölj och jag köper gärna mer till nuvarande eller lägre värdering. Jag har dock ingen ambition att ha en nämnvärt högre vikt och tänker att jag vill inte ha 2 procent eller mer. Jag får exponering i Handelsbanken via mitt innehav i Industrivärden också.

Länk till Handelsbanken hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

5 kommentarer:

 1. Snyggt köp där. Handelsbanken känns tryggt på längre sikt :-) Trevlig helg.

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
 2. Vad är det som gör att du väljer Handelsbanken före ex Swedbank eller Nordea. Dem har också gått ner rätt mkt på sistone och har högre utdelning än SHB.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello,
   Handelsbanken tar lägre risk än andra banker. De är finansiellt starkare än övriga banker. Ingen annan bank i hela världen har högre kredit rating än Handelsbanken.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Me too !

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Krusse,
   Det samma =)

   Mvh petrusko

   Radera