Utdelningar ljuger inte


Jag investerar i bolag som pyntar utdelning. Naturligtvis tittar jag på fler faktorer än bara utdelning när jag investerar men den är i centrum. Det finns flera anledningar att tycka om utdelningar och jag tänkte nämna några nedan. Som vanligt finns det ju flera strategier som kan fungera och det här med utdelningar kan vara en. Alla är vi olika men en strategi kring utdelningsaktier kan vara lättare att följa jämfört med vissa andra.

Utdelningar ljuger inte. Medan man kan trixa med redovisad vinst så är utdelningar riktiga pengar som lämnar bolaget. Det kan man inte trixa med. Inte särskilt länge i vart fall. Skulle ett bolag försöka sig på att trixa och pynta utdelning så uppdagas det snart då pengarna tar slut för bolaget. De kan ju inte trolla fram pengar. Utdelning är ett kvitto på att bolaget genererar kassaflöde och har finanser att skicka vidare pengar till ägarna.

Sunda bolag. Usla bolag pyntar ingen utdelning. De genererar helt enkelt inte tillräckligt med cash för att kunna driva vidare sin verksamhet och samtidigt dela ut pengar till ägarna. Med det sagt är inte alla bolag usla för att de inte lämnar utdelning. Samtidigt är inte alla bolag som pyntar utdelning bra. Som en del av helheten är utdelning ett sundhetstecken. Kom dock ihåg att inte enbart titta på utdelningen. Det finns ju ruttna bananer även bland utdelningsbolagen.

Mogna bolag. Bland utdelningsbolagen hittar man sällan de där fantasibolagen som aldrig tycks bli något. Utdelningsbolag har ofta flera år på nacken och en stadig verksamhet som redan stått pall tidens olika prov. En verksamhet som genererar cash över tid. Cash som man kan dela ut till ägarna i ur och skur. Exempel på mogen verksamhet: Matbutiker, fastigheter, skog, industri. Exempel på fantasibolag; DrömOlles nya fantastiska bränslecellsbolag, PillarNickes mineralutvinning, SkojarUlfs startupbolag.

Enklare att förstå. Det är lättare att förstå sig på mogna bolag med en bevisad hållbar verksamhet. En verksamhet som genererar vinster och stadiga utdelningar. För oss småsparare är det klart enklare att begripa stadiga vinster från matbutiken jämfört med att gissa om när PillarNickes mineralutvinning kan tänkas gå med vinst (förmodligen aldrig).

Historiken talar för utdelningsbolagen. Det är inte bara en trevlig grej det här med utdelningar. Det är enklare att förstå sig på men det har också historiken på sin sida. Historiskt har nämligen bolag som pyntar utdelning slagit både de som inte lämnar utdelning samt breda börsindex. Om detta finns det gedigna studier varav Dr Jeremy Siegel sammanfattat flera av dem i boken Stocks For The Long Run.

Japp det här är några anledningar som talar för utdelningsinvestering. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare och lever delvis på mina utdelningar sedan flera år tillbaka. Jag har ett stadigt kassaflöde i form av utdelningar. I snitt får jag fler än 2 st utdelningar per vecka och det är ett mäktigt kassaflöde att ha. Pengar som jag kan köpa mjölk och barkis för hos Willys eller pengar att köpa fler aktier för.
Jag är mycket långsiktig och har investerat enligt min utdelningsstrategi i cirka 20 år. Under resans gång har jag haft stor nytta av mitt kassaflöde som portföljen genererar. Jag har stadigt köpt fler aktier och i tider av kris och dålig börs har jag fått mer för pengarna. Jag har köpt mer i ur och skur. Ibland kan börsen se mindre billig ut i det korta perspektivet men för mig med ett långt perspektiv är det alltid köpläge. Man kan inte köpa vad som helst till vilket pris som helst utan poängen är att det finns oändligt många bolag att välja mellan och det finns alltid något köpvärt. Nyckeln är att vara långsiktig. Bolag och börsen värderas och bedöms på kort sikt som 6-12 månader. I ett 10-års perspektiv har enstaka kvartal och halvår föga betydelse. Det är enklare att vara långsiktig. Fokusera på att bolag utvecklas bra över tid och bry sig mindre om enstaka kvartal.

26 kommentarer:

  1. Väl talat! Tack för en inspirerande blogg.

    Med vänlig hälsning Niklas

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Niklas,
      Tack för det.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ett kanon inlägg. Som fick mig att fylla på i xact högutdelande..Som jag tänker behålla å fylla på utdelningarna i många år.Har varit avvaktande till börsen ett tag.Tyckt den kännts övervärderad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det blir nog bra på sikt. Jag köper själv regelbundet i Xact Högutdelande.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Hej petrusko! Vad tycker du om Resurs holding?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Resurs brukar prestera bra. Ingen favorit för min del. Verksamheten lockar mig ej och det finns ju så mycket annat att investera i.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Nu tycker jag du överdriver, "usla bolag pyntar ingen utdelning". Snarare är det ju så att de ganska få bolag som kan återinvestera kassaflödet internt till hög avkastning bör göra så. Dvs att bolagen drar nytta av ränta på räntaeffekten. Utdelning tycker jag bör ses som bara ett av verktygen i kapitalallokeringslådan. Ibland är det rationellt, ibland inte alls.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
  5. Tjena Petrusko,

    Hur ser du på Nobina som långsiktig investering? Har du något riktmärke mellan vilken procent en utdelning bör ligga på för att vara för hög eller låg?

    Allt gott,

    Tobias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tobias,
      Nobina har en rimlig verksamhet ändock viss risk i att de kan förlora stora kontrakt. De har storleken och långa kontrakt så det är ändå hanterbart.

      Storlek på utdelning varierar med typ av verksamhet. Gemensamt är dock att kassaflödet måste täcka utdelningen för att de skall kunna behålla den.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Riktigt bra poäng, investerar man i lönsamma bolag som ger utdelning behöver man inte oroa sig vid en börsnedgång, då kan man bara ligga i hängmattan och fortsätta trycka köp. Själv har jag en köplista och kommer en börsnedgång så ser jag det som ett givet tillfälle att fylla på portföljen med ännu mer aktier, även tillväxtaktier kan komma ned ordentligt vid en större nedgång och då gäller det att passa på.

    Tack för ett bra inlägg Petrusko :).

    Mvh Thoke
    thokesinvest.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Thoke,
      Ja har man inte för mycket otur bara så kan det bli riktigt bra på sikt. Ränta på ränta är oerhört kraftfullt.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Kortsiktigt så kan jag hålla med dig att bolag kan behöva kassaflödet för att finansiera en expansion, långsiktigt så spelar utdelningen stor roll. Hörde på en poddcast från Financial sense där de gick igenom dividend aristokrater, bolag som höjt sina utdelningar 25 år eller längre. den genomsnittliga avkastningen på ca 10% per år, som varit de senaste 25 åren, så är halvparten relaterat till utdelningar.

      Du bör också tänka på att cash kan man inte fuska med, revenues går - se bara på ENRON.

      Radera
    3. Nja, börsnedgång signalerar i regel lägre vinster som kan (och mycket ofta gör det) lägre utdelningar alternativt slopade utdelningar. Så det är inte säkert att en börsnedgång i sig är bra för utdelningarna.

      Radera
  7. Hej Petrusko !
    Tack för tipset att BPY även kan inhandlas som en amerikansk REIT under beteckningen BPR. Det blev ett köp på 100 stycken idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tony,
      Gött där. Kan hända att jag köper BPR också framöver om jag vill öka upp mitt innehav. Jag har en liten position i BPY som jag kan vara nöjd med men som jag gott kan tänka mig att öka också. Just nu har jag mycket annat med högre prio. Som 3M tex som jag köpte igår.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Återigen ett läsvärt inlägg och bra påminnelse.

    Gillar att det då och då dyker upp inlägg om att komma ihåg vissa saker om börsen och dess bolag, fortsätt så tack:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Daniel,
      Tack vad kul att du gillade det.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Lidds cancer forskning! Kan det vara nått?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Hmm det ringer inga klockor. Kan inte komma på att jag spanat på det även om det känns bekant.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. På tal om utdelningar. Kommer Avanzas nya trackers att ge utdelning?

    Mvh

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Normalt sett gör inte trackers det och jag säger nej på det utan att dubbelkolla. Jag tycker trackers är skit och har inget intresse alls att titta på dem. Det är en syntetisk hittepå produkt. Man äger inte en tillgång utan man äger något som förhoppningsvis kan utvecklas ungefär som den tillgången det skall följa. Med tillhörande emittentrisk. Blä.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Jag har investerat i mycket skräp under mina år på börsen. Hävstångsprodukter, trackers, cancerbolag. Vissa har gett bra vinst men majoriteten usla affärer. Jag har lärt mig av mina misstag och lärt mig att vara mer långsiktig.

    Många jagar snabba pengar vilket jag kan förstå, det låter kanske inte så spännande att få 7-8% årlig avkastning ieen indexfond om kontot är 5000-10000kr men vad man glömmer är effekten på kontot med regelbundna insättningar över tid. Utdelningsbolag är ett perfekt komplement till indexfonder och något jag själv placerar alla mina pengar i. Jag gillar det löpande kassaflödet och precis som du skriver i inlägget, utdelningar ljuger inte.

    SvaraRadera
  12. Jag hade gärna investerat i gamla tröga utdelningsaktier om jag kommer att leva i 200 år.

    SvaraRadera
  13. Hej Petrusko, tack för ett bra inlägg och en väldigt inspirerande blogg!

    Jag har en bas med indexfonder såväl globala (mest Nordamerika) som tillväxtmarknader plus lite annat. Har försökt täcka större delen av världen och inte bli för exponerad mot just en marknad som Nordamerika t ex.
    Förutom det köper jag bara aktier i intressanta utdelningshöjare, men är rätt new in the game så har inget större kapital ännu.
    Ser att du och flera andra i kommentarerna här ofta förespråkar Xact högutdelande. Tyckt den verkat intressant också men är ovan vid ETFer och vet inte hur jag ska tänka när man försöker värdera dom. Hur tänker du/ni? Finns det nån bra strategi? Alternativ genväg: vad är en rimlig kurs att köpa just XACT Högutdelande till?

    Tacksam för svar!
    /Kusko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Kusko,
      Är man bara långsiktig så är det en utmärkt strategi att regelbundet köpa mer i en sådan här indexfond. Oavsett vad folk tror om börsen på kort sikt. Det är det fina med indexinvestering att man behöver inte begripa eller krångla till det med att värdera bolag och sia om ekonomin i närtid. Bara fortsätta köpa mer i ur och skur. Det tycker jag är en bra strategi för Xact Högutdelande och andra indexfonder. Historiken stöder det också. Nyckeln är långsiktighet.

      Mvh petrusko

      Radera
  14. Bra inlägg Petrusko! Det ligger mycket i det du skriver och själv är jag förtjust i utdelare.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera

Nya aktiva ETFer ifrån iShares - Med inspiration ifrån JEPI

  Igår listade Blackrock/iShares två stycken nya börshandlade fonder på XETRA i Tyskland. Det ser ut som att de skapats med inspiration ifrå...