Bra råd kring spara och spendera


Jag tittade precis på en riktigt bra video med inspiration och tips kring pengar. Det är ingen sådan där sluta dricka köpkaffe-video utan det är riktigt bra, väl fungerande tips. Tips bla för hur du som helt vanlig Svensson kan satsa på det som verkligen betyder något för dig. Redan de 7 första minuterna tyckte jag var kalasbra men jag har sett hela videon och gillade den i sin helhet.

Matt D'Avella följer jag på Youtube och han lägger regelbundet upp videos av varierande innehåll. Ibland är det minimalism som jag kan finna intressant och ibland är det om att investera/spara.

Den andra snubben heter Ramit Sethi och han är en stjärna inom privatekonomi. Han har skrivit böcker på ämnet och han syns flitigt på Youtube i videos om spar osv.

Tipsen och trixen i den här videon är inte specifika för amerikaner utan det är bra universalgrejer som funkar för alla. Jag gillar verkligen Ramits resonemang om att spendera pengar på det man älskar. Det är kickass bra och mycket rationellt egentligen. Många kan nog hålla med om det men behöver en spark i baken för att faktiskt göra just så som han säger i videon. Att noga tänka ut vad man genuint värdesätter och lägga pengar på just det.

11 kommentarer:

 1. Bra video. Kan också rekommendera intervjun med Ramit från Mad FIentist som kom i tisdags.

  https://www.madfientist.com/ramit-sethi-interview/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fru EB,
   Tack för tipset den skall jag checka in.

   Go helg på dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Sjukt bra, jag tänker lite samma som att "slösa" pengar på det man är intresserad av, i mitt fall är det resa och visst kan man investera de pengarna också men när det väl kommer till kritan och man ligger på sin dödsbädd vad hade mest betydelse, en Safariresa med hela familjen eller att man istället investerade hela det beloppet. Man vill ju faktiskt njuta av hela sitt liv, från start till mål.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mr T,
   Ja det ligger mycket i det där resonemanget. Att spendera pengar på sådant man älskar är bra "bang for the buck". Som du säger; man lär inte ångra att man lade pengar på den där härliga resan.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  3. @Jacke77

   Lycka till du med.

   Med vänlig hälsning

   Lars

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

  SvaraRadera
 4. Följer faktiskt också denna Youtube-kanal och blev glad när jag såg att du skrev om detta klipp. Tycker det är tröttsamt med alla "snål-tips", alldeles för få som diskuterar hur man kan öka sina inkomster istället. Tror många svenskar inte har en aning om hur de ska öka sina inkomster eller tror att de måste jobba 80 h/vecka. Däremot kan de spendera timmar med att jaga extrapriser på ditten och datten istället för att göra något åt sin mediokra lön. Hela konceptet med sparkvot är haussat och många ser inte hela bilden.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med anonym,livet är för kort för att jaga snålhet och inte unna sig det som skänker en glädje,finns ingen anledning att dö rikast på kyrkogården,min passion har varit att utbilda mig och skaffa ett högavlönat jobb samt unna mig det som jag gillar bla sportbilar resor och god mat.Är nu 67 år och jävligt nöjd med livsinriktning

   Radera
 5. En sak som kan vara värd att tänka på är huruvida ens nuvarande jobb gör det möjligt att med låg marginalkostnad skaffa en extrainkomst. Jag väljer hellre ett lite mer lågavlönat jobb som jag kan skaffa extra inkomster via (t.ex. nyttja kunskapen som produceras eller sälja konsulttimmar) över ett högavlönat jobb som är specifikt till arbetsplatsen. Det är väldigt bekvämt att kunna bestämma lönen själv på det viset.

  SvaraRadera
 6. Det är svårt det där. Ju mer man unnar sig desto mindre njutning får man ut vid varje unning. Det blir inflation i unn som gör att det blir mindre och mindre värt tills det knappt är värt ett uns. Det är alltså en balansgång mellan att snåla och unna. Hur som helst är det ju dock så klart viktigt att fundera över vad som är viktigt i livet. Det gör jag i princip dagligen, men det verkar rätt ovanligt konstigt nog.

  SvaraRadera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...