Hur risktålig är du? Video med tips för olika riskvilja


Det här är en video på ungefär 6 minuter och handlar om maximal nedgång för olika portföljsamansättning. Enkelt uttryckt visar den exempel på olika portföljer hur mycket de backat som mest över en tid som finanskrisen. Så här gör man för att simulera hur mycket risk man utsätter sig för.

De olika portföljerna är från 100 procent aktier till olika andelar aktier/obligationer över till 100 procent obligationer. Tanken är att man utifrån en sådan här genomgång enklare kan ta ställning till hur mycket risk man är villig att utsätta sig för.

Det finns gedigna studier och artiklar mm som menar på att 60/40 är en bra mix. 60 procent aktier och 40 procent obligationer.

Den här videon är inte djupgående och inte heller avancerad utan ger en snabb inblick i det här upplägget. Om man fastnar för hela grejen kan man enkelt i efterhand söka och läsa vidare.
När jag tittade på videon tyckte jag de var lite tjötiga som pratade i mun och avbröt varandra men det var inte värst ändå och i sin helhet tycker jag att videon är bra. Enkel och bra.

I videon pratar de om en supersimpel portfölj bestående av två komponenter och det är en billig globalfond och den andra delen är en fond för obligationer. Det räcker med två komponenter på detta viset faktiskt för att bygga en sådan här portfölj. Smart och effektivt. För oss svenskar tänker jag att Avanza Global är en utmärkt komponent för aktiedelen om man vill välja det här spåret med globalfond. Det man skall tänka på då är att en globalfond består nästan helt av aktier i utländsk valuta. Som svensk utsätter man sig då för en valutarisk och man kan fundera kring om en svensk indexfond är mer lämplig eller kanske ett bra tillägg. Sedan behöver man en komponent för att utgöra obligationsdelen och där är utbudet inte lika roligt här i Sverige. Många sådana fonder presterar dåligt nu i lågräntemiljön och indexfonderna som finns går knappt plus. Man får spana här och hitta sin egen lösning. En tänkbar komponent är Spiltan Högräntefond.

Om jag själv skulle sätta samman en sådan här portfölj skulle jag inte låta en globalfond stå för hela aktiedelen utan lägga till en sverigefond också. Aktiedelen skulle då vara max hälften globalfond och resten sverigefond. För en amerikan är en globalfond rimlig då den består till cirka 60 procent av dollarnoterade aktier. För oss svenskar blir det därför något helt annat där vi utsätter oss för en stor valutarisk jämfört med amerikaner som alltså har 60 procent i sin egna valuta via en globalfond.

11 kommentarer:

  1. Hej Petrusko.
    24 år till pensionen. Inga räntor för min del. Sparar billigt och smidigt.

    Avanza Global 50%
    Avanza Zero 50%

    Allt för 0.05% i årsavgift.
    Som Avanza brukar skriva mer till dig,mindre till banken i avg. Lycka till.
    Mvh.jacke77

    SvaraRadera
  2. Precis. Ett tänkbart tillägg till de två fonderna är Lendify på säg 10%, så får man möjlighet till lite krydda på räntedelen utan allt för stor risk på totalen.

    SvaraRadera
  3. Hm, du har väckt en tanke hos mig, får fundera på detta. Tack för tipset!

    SvaraRadera
  4. Gemene svensk bör nog reflektera över vad valutarisk innebär? För våra politiker och Riksbank har under många decennier förlitat sig på möjligheten att devalvera valutan. Som ett mindre synligt sätt att ta sig ur alla problem de försatt landet i. Jag ser ingen ändring i sikte här, och det är väldigt stora summor svensken förlorat i sämre köpkraft tack vare detta.
    Mvh https://investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, snarare tvärtom för den som orkar googla, exempel nedan. Verkligen ingen fara på taket här. Varför påstår du saker som inte stämmer? Inte första gången heller..din bitterhet saknar verklighetsförankring.

      https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/hushallens-ekonomi/hushallens-inkomster/

      https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/kopkraftspariteter/kopkraftspariteter-ppp/pong/statistiknyhet/kopkraftspariteter-2015-2017/

      /Andreas

      Radera
    2. Andreas

      Vad du säger och länkar till är sant... Men kanske mest för de som arbetar och tjänar pengar och som har en bra löneutveckling.

      Men för den som sparar, är pensionär osv blir det betydligt annorlunda, speciellt om man som sparare har viktat sig i Sverige.

      Svag krona kommer leda till inflation och har man inte en inkomst (aktiv eller passiv) somhänger med så förlorar man på det.

      Sverige är 1% av världen och av den anledningen ska det vara 1% av portföljen. Mitt tips alltså är att spara i globalindexfonder (på +5 års sikt så klart) och då minimerar man valutariskerna.


      Radera
    3. Visst är det som du säger, som pensionär där pengarna inte ökar längre är detta klart negativt.

      Radera
  5. Ja egentligen räcker det ju med 2-3 fonder, men det blir ju så tråkigt...

    Kör själv med fördelningen 80% aktier och 20% "annat" just nu. Dock med en mängd olika aktier och fonder, man vill ju inte bli portfolio-shamed ;-)

    mvh https://lekonomi.blogspot.com

    SvaraRadera
  6. Hej, vart föredrar du att lägga obligationsdelen, isk eller af? Tänker att skatten äter upp den lilla vinsten på ett isk konto.

    SvaraRadera
  7. En korrektion är när du märker att ni har förlorat pengar. En krasch är när din fru märker att ni har förlorat pengar.. :)

    SvaraRadera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...