söndag, februari 24, 2019

Svenska kronans utveckling på lång sikt mot dollarn


Den svenska kronan är svag just nu och man kan se folk beklaga sig hitan ditan över detta. På vissa låter det som om nuvarande nivå vore konstant framöver eller försämras än mer. Vi tappar köpkraft och blir så fattiga...

Valutan går upp och ned över tiden och så kommer det bli även denna gången. I bilden ovan ser ni kronans utveckling mot dollarn sedan 22/2 1999, en period om 20 år.

Man kan ha åsikter om vår penningpolitik men den är inte konstant. Just nu är den vad den är vilket resulterar i den kronkurs vi har för stunden. I framtiden kommer det se annorlunda ut.

12 kommentarer:

 1. Zooma ut och kolla på 50 år...

  SvaraRadera
 2. Jämför gärna med ett riktigt land som Schweiz. Titta över 50 år, då framgår att svenskar blir fattiga. Det går inte upp och ned, utan just nedåt. Och mot usd var ju de stora devalveringsperioderna före år 2000.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Trenden är tydlig om man kollar från 1970 talet till idag, ja. Och det är svårt att se hur denna trend skall vändas.

   Radera
  2. Nej det stämmer ju inte. Att svensken blir fattigare och att vi inte är ett riktigt land vet jag inte hur jag ska se på? Låter lite sådär för mig som svensk faktiskt. Ska du påstå en massa får du nog komma med lite källor, för nu är det bara vad du tror, och du tror helt fel. Lägg av o sprid missnöje, gör ett undantag och svara på kritik som riktas dig.

   Fakta:

   https://www.ekonomifakta.se/fakta/ekonomi/hushallens-ekonomi/hushallens-inkomster/

   https://www.scb.se/hitta-statistik/statistik-efter-amne/priser-och-konsumtion/kopkraftspariteter/kopkraftspariteter-ppp/pong/statistiknyhet/kopkraftspariteter-2015-2017/

   För skojs skull letade jag vidare lite annat som visar på hur landet går åt helvete (ironi), jag kör från samma sida, ekonomifakta.se

   "Mellan 2010 och 2017 tillhör Sverige de EU-länder som haft högst reallöneökningar. "
   Ajdå, mer pengar i lönekuvertet :(

   "Hushållens disponibla inkomster har ökat stadigt under senare delen av 1900-talet. "
   Men..inte det också..jävla politiker.

   "Sysselsättningen stiger"
   Argh jobb åt alla, så jobbigt!

   "Mellan 2005 och 2013 har den genomsnittliga nettolönen ökat med 23 procent med hänsyn tagen till inflationen. Nära hälften av ökningen, 46 procent, förklaras av sänkta skatter. Resten beror på löneökningar."
   Men Postnord slarvar ju bort paketen så vad ska jag med det till?

   Ja du och alla förstår..

   Kan du vara snäll o visa hur det går just nedåt för Sverige, herr investera-pengar? Investerar du något förresten?

   /Andreas

   Radera
  3. Räkna om allt det där i USD / EUR och då blir inte bilden lika bra. Exemplet med din ekonomifakta länk (inflationsjusterat och räknat på årligt snitt i växelkurs):

   1975: SEK 108 930 = USD 26 230
   2017: SEK 214 810 = USD 25 141

   Enskilda år skiljer sig åt ja, men överlag ser trenden inte ljus ut.

   Radera
  4. Finalys, det stämmer säkert och jag har inte kontrollräknat.

   Det jag vänder mig emot är påstående (bland annat) om att vi blir fattigare när så inte är fallet. Såklart är det mer som påverkar ett lands välstånd än vår koppling till andra valutor. Och för vårt land går det alltså inte nedåt, tvärtom vad som påstås.
   Radera
 3. Perfekt bild för att minnas alla ggr jag varit i USA. 2001, 2009, 2015, 2017. Billigt, nej. Roligt, ja.

  SvaraRadera
 4. Ni kan inte jämföra svenska kronan mot den valutan som är grunden till alla Hedge fonder. Ta euron eller en mera stabil valuta och jämför. Sedan för man tänka på vad som driver valutor upp och ner. Har vi det som gör oss atraktiva för i investeringar???

  SvaraRadera
 5. Vad betyder detta för värdet på våra amerikanska aktier och globalfonder med högt USA-innehåll?

  SvaraRadera
 6. Visa din 20-årsgraf för en 65-år gammal person som precis gått i pension.

  SvaraRadera
 7. Kan det vara smart att lägga sitt nysparande på svenska börsen nu när kronan är så svag? Jag menar vi som haft mest globala aktier har ju gynnats av Kronans nedgång nu men man bör väl få mer för pengarna genom att köpa svenska aktier nu då utländska valutor blir så dyrt att köpa just nu?

  SvaraRadera