tisdag, januari 15, 2019

Abbvie - Utdelningshöjare med hög direktavkastning


Abbvie är ett läkemedelsbolag som knoppats av från Abbot Labs och har en fin utdelningshistorik. Det räknas som en S&P500 Dividend Aristocrat vilket innebär minst 25 år av utdelningshöjningar. Om några år kommer de kunna kalla sig för Dividend King när de är uppe i 50 år av höjningar, de ligger kring 46 år nu. Värderingen är attraktiv nu och det kommer sig av stark prestanda kombinerat med att aktien sjunkit på sistone. En anledning till nedgången är att marknaden är orolig för konkurrens för bolagets storsäljare Humira.

Jag ser det som ett bra tillfälle att börja köpa in sig i bolaget. Konkurrens för preparatet Humira slår inte ut det över en natt och Abbvie har tiden på sin sida. De har en rad andra produkter som drar in pengar naturligtvis och de har en stark pipeline med nya produkter som beräknas omsätta stora pengar framöver. Humira beräknas vara storsäljaren på marknaden fram till år 2022 och tidigast år 2023 får liknande preparat säljas i USA. Humira kommer dra in stora pengar i flera år till alltså.

Värderingsmässigt är det klart attraktivt nu i mina ögon med hög avkastning på eget kapital, stark utdelningstillväxt och ett p/e kring 10 på en antagen vinst runt $8 per 2018. Utdelningen på totalt $4,28 har god täckning och kommer sannolikt att höjas även framöver. Den senaste höjningen var precis nu och det är således ett år kvar till de höjer nästa gång. $1,07 per kvartal ligger utdelningen på och betalas feb/maj/aug/nov. Utdelningen nu i februari hade X-datum igår den 14/1 så den missar man om man inte ägde aktien då. På nuvarande kurs om $84,79 är direktavkastningen 5,05 procent och den senaste utdelningshöjningen innebar en utdelningstillväxt på 11,5 procent.

Kanske blir det en tid framöver där marknaden är avvaktande pga osäkerhet kring Humira och det kan behövas många år innan en investering i Abbvie blir riktigt bra men jag tror det är ett okej tillfälle att börja köpa nu. Hade jag haft pengar och min kredit inte redan är maxad så hade jag köpt idag men nu får jag helt enkelt vila på hanen några veckor innan jag kan köpa. Jag har följt bolaget i flera år efter ett tips från en Apotek1are och nu är jag taggad att gå in i det.

Länk till Abbvie hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

15 kommentarer:

 1. Har även jag haft span på Abbvie, kanske är det nu läge att köpa på sig en post. Bolaget ingår i Superränta vilket kanske gör alla Avanzianer glada.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja det är ju positivt att bygga upp utrymmet ytterligare i superlånet. Själv har jag inte kredit kopplat till min KF så det gör ingen skillnad för min del.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Efter Gillettes patetiska reklam sålde jag 50 % p&g och köpte Abbvie istället

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, jag såg rubriken om Gilettes reklam och besparade mig själv att se den. Antar att den var riktigt dålig med tanke på din reaktion.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Alltså..reklam i all ära men är det något att ta investeringsbeslut på? Det är trots allt bara marknadsföring, och dom verkar ha lyckats med att få just uppmärksamhet.

   Radera
  3. Blev nyfiken så kollade reklamen nu, inget att hetsa upp sig över. Lite väl mycket "männens fel" men syftet är att alla kan, och ska ta ansvar för att göra världen bättre. Såklart blir internetmobben knaskränkta över allt sånt...men så är trenden nu och arga kommentarsfält är inget att bry sig om.

   Klippet är emot att tafsa på folk, att använda våld som maktmedel. Att bli arg över det...ja då har Gilette P&G rätt. Don´t be a douche helt enkelt, att då skrika "BOJKOTT" får mig att vilja säga till vederbörande att växa upp och fundera på sitt egna beteende. Det som triggar en till att bli arg är ofta beroende på en orsak.

   Lite som Niké och deras kampanj, det gick ju vägen trots alla som valde att elda upp sina egna kläder (supersmart!) :)

   Tryck inte ner andra människor, så svårt är det väl inte?

   Radera
 3. Efter ditt inlägg blir jag också sugen...lägger den på min lista.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej TomDan,
   Ja den kan vara värd att bevaka. Jag läser bla ofta på finance.yahoo.com där de har bra info och olika artiklar länkade.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tjena,
  Äger Abbvie som väger ca 6% i portföljen.
  Känns stabil och bra. Handeln kan vara rätt volatil.
  Känns som allt under $90 är bra.
  En annan fråga: har du nåt tips på nån etf via tyskland som motsvarar xact högutdelande?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micael,
   Tack för din kommentar. Gå in och kolla på iShares.se de har ETF:er med högutdelare noterat i Europa.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag har kollat in ett par st men inte köpt något än:

   https://enpassivinkomst.se/invesco-euro-stoxx-high-dividend-low-volatility-ucits-etf-dist


   Petrusko har tidigare tipsat om
   Nordea SmartBeta Eurozone Equity ETF

   Har själv ett blogginlägg som inte är klart än, men där har jag hittat två kandidater (finns knappast fler ändå..):

   "IDVY: iShares Euro Dividend UCITS ETF

   Avgift: 0,4%

   Utdelning kvartalsvis

   Direktavkastning: 4,55%

   "Fonden strävar efter att följa resultatet för ett index bestående av 30 företag med ledande direktavkastning, utvalda bland företag i länder som ingår i euroområdet."


   EQDV: iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF

   Avgift: 0,28%

   Utdelning varje halvår

   Direktavkastning 3,38%

   "Fonden strävar efter att följa avkastningen på ett index som består av företag med stora och medelstora börsvärden i Europa med en högre utdelning än genomsnittet och med kvalitativa egenskaper i förhållande till den bredare europeiska marknaden."

   OBS (IDVY heter hos Nordnet IQQA, och EQDV heter QDVX)"

   Radera
 5. Hej och tack för bra läsning och analyser! Vilen kontotyp använder du när du investerar i utländska bolag - är det KF som gäller?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   KF är bäst. Jag har skrivit ett inlägg om det där. Googla petrusko ISK så hittar du det.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko!

  Suttit och sneglat på Abbvie ett tag, dock har den tagit fantastiskt med stryk sedan i fredags. Vet du om det har hänt något speciellt i bolaget? Är det inget allvarligt känns det ju som ett bra tillfälle att gå in.

  P.

  SvaraRadera
 7. Hej! Mycket intressant. Högutdelande läkemedelsbolag med utdelningshöjningar och vettig värdering växer inte på träd. Mumma!

  SvaraRadera