Därför sålde jag NCC idag


Jag har ägt NCC till och från i många år och nu det sista året har det varit trots att de presterar riktigt svagt. Det har varit med en långsiktig syn att de skall få upp lönsamheten och prestera bra igen. De har genomfört en rad åtgärder och jag tror VD Tomas Carlsson Kommer få NCC att prestera på sikt.

Igår presenterade NCC sin bokslutsrapport och idag körde de en telefonkonferens där de gick igenom den samt svarade på frågor. Även om Tomas säger att de är på plan med diverse åtgärder får man känslan att det här drar ut ytterligare på tiden. Tid har jag dock men en viktig del i mitt investeringsbeslut i NCC var att jag medan jag väntar skulle få rejäl utdelning. Jag behöver utdelningen då jag lever på den och är därför extra känslig för sänkningar.

Den stora grejen i bokslutsrapporten och anledningen att de släppte den redan igår på kvällen var just att de sänker utdelningen. De sänker den rejält.
Från 8 kronor ner till 4 kronor per år.

En halvering av utdelningen var inte helt otänkbar men jag trodde naturligtvis på oförändrad. Nu har förutsättningarna förändrats drastiskt och är inte alls vad jag gick in i. Därför har jag idag sålt NCC. Jag kan inte ha så mycket pengar i ett bolag med så här låg direktavkastning. Inte utan särskild anledning. Som Investor tex, den har ju kring 3 procent direktavkastning men den är en bra riskspridare i sig självt och en bra komponent i portföljen.

NCC däremot har varit en högutdelare i en sektor (bygg) som jag sedan tidigare proklamerat att man gott kan hålla sig utanför helt och hållet. Det är återkommande det här med för låga marginaler, nedskrivningar osv. Utdraget i ett mycket långt perspektiv jämnar nog det där ut sig och bygg kan vara en okej placering men fantastisk är den nog inte. Nu äger jag ju lite även i Skanska och Peab och för stunden har jag inga planer att sälja dem även om jag lockas av tanken att ställa mig helt utanför sektorn.

Det blev en förlust för mig och min placering i NCC och sådana får man ta emellanåt när man investerar på börsen. När det blir så kortsiktiga affärer som det nu blev i NCC ökar risken att åka på en förlust. Min plan var ju att NCC skulle bli en rimlig investering på lång sikt men när jag nu säljer efter bara ett år så är det i förtid och utan vinst.

Jag gillar byggsektorn och den underliggande efterfrågan på de tjänster och produkter som bolagen säljer. Nu tar jag det dock försiktigt och investerar primärt i andra sektorer där man lätt kan hitta investeringar som förmodligen är bättre både på kort och lång sikt.

Läs mer: NCC halverar utdelningen.

27 kommentarer:

 1. Hallå Petrusko, inte sålt ncc nch ligger nog kvar men surt att sänka utdelningen med 50%... Fråga: var köper du utländska innehav, avanza eller? Tackar för bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Kalkyl,
   Tack för din kommentar. Jag är kund hos både Avanza och Nordnet men jag gör mina affärer främst hos Avanza och utländska sådana göra jag i en KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vad köper du istället Petrusko?

  Tack för en kanon bra blogg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Fredrik,
   Jag sätter pengarna i SPiltan Aktiefond Investmentbolag istället. Kommer sälja en del av fonden per år för att skapa en utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Gjorde detsamma sålde hela mitt innehav i NCC. Köpte SHB istället. Framtiden får visa om det var klokt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Zeke,
   Det låter rimligt. Jag tror på svenska storbankerna och har själv nyligen ökat upp i Swedbank. Handelsbanken har jag som en liten sidostek betydligt mindre än Swedbank. Kanske kan jag öka lite i Handelsbanken på sikt men jag är hyggligt nöjd annars med min bankexponeirng.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Gjorde också samma, jag köpte in mig på 130 och lyckades även få in förra årets utdelning i november så i det stora hela har jag faktiskt gått lite plus, håller med om att på lång sikt så känns det som att den nat VDn kan styra det rätt men blir för taskigt att acceptera dryga 3% i något så svajjigt.
  Jag klev in i Volvo istället och vi får väl se hur det går framöver men där är det i alla fall 4% (utan bonusutdelning inräknad), sen jobbar jag mer mot den sektorn så ser en ljus framtid med just de gula maskinerna inom Volvos portfölj vad gäller elektrifiering och autonoma fordon.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena, Ja men då blev det inte så tokig affär ändå. Gött att vara ur nu då.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej Petrusko,
  ja, jag sålde på förmiddagen också. Så låg DA i byggsektorn kan inte jag heller acceptera. Fyllde på i Nordea samt Telia. Får se hur USA börsen öppnar... Äger Abbvie bla och funderar på att öka där efter senaste dagarnas nedgång. har du själv span på nån USA aktie just nu?

  Micael

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Micael,
   Ja då har du boostat din direktavkastning rejält nu med det bytet. Vi håller tummarna att det blir bra. Jag har inget specifikt USA-bolag som jag just nu tänker ta in men jag spanar på Abbvie. Har inte läst in mig på nyheten från förra veckan som fått den att backa men tror det är främst en kortsiktig påverkan då preparatet enligt plan skulle få konkurrens om några år och Abbvie har flera nya som skall generera omsättning.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Bra beslut petrusko. Skulle gjort samma sak.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello, ja det är inget att hålla på.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Japp!

  Luta sig tillbaka och inbilla sig själv att jag bryr mig inte om kursutvecklingen jag får min utdelning ändå brukar bli ganska kostsamt.

  Fallstudie: Läs gärna Spartacus Invest inlägg från den 19 december 2012. Ratos köper Aibel. Kommentatorsfältet fick mig varje fall att dra på munnen. Fast jag är ganska lättroad speciellt när jag läser ekonomibloggar.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars,
   Ja om man klamrar sig fast vid fel bolag kan det bli kostsamt att resonera så. Man måste hela tiden utvärdera och följa upp.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Japp

  Luta sig tillbaka och tro att man kan bortse från kursutvecklingen med motiveringen jag får ändå min utdelning brukar bli kostsamt.

  Fallstudie: Spartacus Invest inlägg från 19 dec 2012. Ratos köper Aibel.Ratos var vid denna tid den stora utdelningsstjärnan. Kommentatorsfältet fick mig att dra på munnen. Fast jag är ganska lättroad när jag läser ekonomibloggar.

  Mvh

  Lars

  SvaraRadera
 9. Hej Petrusko, om du knte hade levt på utdelning hade du suttit kvar i NCC då? Låter som din motivering bestod mycket i att de behöver kassaflödet, inte nödvändigtvis att du inte trodde på investeringen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej det hade jag nog inte gjort. Lutar allt mer åt att göra som jag länge sagt; att helt hålla mig utanför byggsektorn. Jag fick intryck att det kommer ta längre tid än jag tidigare trott för NCC att repa sig. Jag förväntade mig en höjd utdelning redan nästa år (höjd ifrån 8 kr alltså) och det ser ju avlägset ut.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej
  Sålde allt,med förlust, sålde även Skanska, med liten vinst Köpte mer Investor och Axfood. Ledsnat på hela byggsektorn, den vägde 6-7 % men nu får det räcka .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matsson,
   Ja men det är nog inte så tokigt ändå, att helt hålla sig utanför bygg. Det finns så mycket annat fint man kan investera i.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Jag gjorde detsamma idag. Nu hade jag bara 6 st aktier, så förlusten blev inte står. Jag tog beslutet att sälja pga av vad jag läst och efter att ha sett dagens Börslunch.
  /Stefan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stefan,
   Intressant, jag har inte sett dagens Börslunch ännu men skall spana in det.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Bolag som kapar utdelningen i den här nivån är det nog bäst att lämna. Jag hade oturen att äga "BUD" när de halverade sin utdelning i höstas. Den fick åka direkt. Jag arbetar och behöver inte utdelningen för min försörjning, men tycker det är ett dåligt tecken på att något är fel i ett bolag när utdelningen sänks på det här sättet. Det är tydligt att många företag i byggbranschen gjort bort sig i sina anbud. Äger just nu bara Byggpartner som har betydligt mindre projekt (och förhoppningsvis därför mindre sannolikhet för stora felräkningar.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  2. Tjena,
   Jag råkade svara dig i fel tråd. Japp, jag håller med om synen på bolag som sänker utdelningen. Det för sällan med sig bra totalavkastning i närtid utan indikerar ofta dåliga tider.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Tjäna Petrusko.
  Du är aktiv. Viktigt att ta egna beslut. Själv löser jag så här väljer hela Sveriges börs Seb Sverige index 0.27%. Spp Sverige index 0.21% riktigt bra val som gav mer än Seb senaste 10år. Skandia Sverige exponering värkar ha 0.33% i total avg enligt Avanza. Stämmer det? Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 14. Hej

  Petrusko. Städerna blir allt större. Detta kommer att fortsätta i oendlighet. Sverige kommer att öka befolkningen väldigt drastiskt. Fram till 2080 är det inte omöjlight att Sverige har över 10 milj invånare. Byggandet har fått sig en törn,, men det är inte över. Köp i små poster här och där. Detta kommer bli bra. Jag sitter kvar och har även ökat nu i dippen.

  Hälsningar Tandläkaren.

  SvaraRadera
 15. Jag sitter också kvar, men jag har en väldiversiferad permanent portfölj om 36bolag.

  SvaraRadera

Mot alla odds - Hans Wallenstam

  Jag har precis lyssnat färdigt på boken Mot alla odds av Hans Wallenstam. Den handlar om fastighetskrisen på 90-talet i första hand och de...