Jag ökade i investmentbolag

De stora svenska investmentbolagen har presterat bra historiskt och har i flera decennier varit en viktig del i min strategi. Jag äger bla Investor och Industrivärden i portföljen och nu boostar jag min exponering i investmentbolag med den utmärkta fonden Spiltan Aktiefond Investmentbolag.

Fondens största innehav är Investor och Industrivärden som bägge väger kring 25 procent vardera i fonden. Man får också exponering i Lundbergs, Latour, Kinnevik mfl. Fonden är passiv och kan därför hålla en mycket låg avgift om totalt 0,24 procent. Med passiv menas att det inte finns en dyr förvaltare som gör en massa jobb utan fonden styrs av ett regeldokument som säger hur den skall se ut och vad den skall innehålla. Likt en vanligt svensk indexfond faktiskt, de fungerar ju på det viset.

Normalt sett investerar jag främst i tillgångar som betalar ränta/utdelning men det löser jag i den här fonden genom att sälja en liten del årligen. På det viset skapar jag min egen utdelning och framförallt väljer jag själv hur stor den skall vara. Om  fonden tex växer med 8 procent per år och jag säljer 4 procent för att motsvara en utdelning så växer ändå värdet på mina fonder på sikt, trots att jag tar ut en del årligen.

Den här fonden är en fantastiskt fin fond, utmärkt för ett långsiktigt spar. Investmentbolagen har inte bara presterat bra historiskt utan de ger också en god och bred riskspridning via sina många innehav i sin tur. Via den här fonden får man exempelvis exponering i ICA, Ericsson, Volvo, Sandvik, Handelsbanken, Permobil, Zalando, Securitas och många fler. Spiltan Aktiefond Investmentbolag har potentialen att ge en högre avkastning än vanliga svenska indexfonder men utan vare sig hög avgift eller risk att avvika kraftigt på nedsidan.

Länk till Spiltan Aktiefond Investmentbolag hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

9 kommentarer:

 1. Varför inte bara köpa motsvarande aktieinnehav som fonden har? Det är väl minst lika passivt (mer eller mindre). Vad är det jag inte fattar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Japp så kan man göra.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kan bli lite dyrare än 0,24% beroende på nätmäklare, bör bli marginellt iofs.

   https://lekonomi.blogspot.com

   Radera
 2. Tjäna Petrusko.
  Spiltan Aktiefond investement med den låga avg är riktigt bra fond för automatisk månadssparande. Om man vill göra det smidigt och inte bry sig om börsen långsiktigt med automatisk månadsspar:
  Avanza Global 50%
  Spiltan aktiefond investement 50%
  Man klarar sig med det. 50% billig aktiv inv förvalltning plus stabil billig Global indexfond 50%. Det brukar löna sig ta högre risk långsiktigt. Ellertänker jag fel? Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Ja med bara de där två fonderna kan man få till både god riskspridning och potential.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Äger till största delen Investmentbolag i min portfölj. Investor , Industrivärden, Lundbergs, Svolder, Lautor och är trygg med dessa. Hur resonerar du runt Kinnevik? Hur ser du på exponeringen mot e- handeln?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Titus,
   Tack för din kommentar. Jag har aldrig varit imponerad över Kinneviks förmåga att göra bra investeringar. Den tunga vikten i Zalando har jag heller inte varit förtjust i. Även om det innebär potential så är det en stor risk att ha så enorm viktning i ett bolag. Nu har ju Zalando backat massvis så det är inte lika supertungt i Kinnevik men fortfarande väldigt tung viktning.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Du funderar inte på Spiltan Investmentbolag Global oxå?

  SvaraRadera
 5. Jag gillar verkligen den fonden och den är inte dyr. MEN.
  Jag sålde den faktiskt ur barnens portfölj under förra året.

  Jag har resonerat lite varför i detta inlägget:
  https://pappabetalar2018.blogspot.com/2018/07/ny-strategi-i-barnportfoljen.html

  För er som inte orkar läsa så räcker det med 4 investmentbolag för att täcka nästan 75% av fondens innehav. Köper jag dessa så har jag efter 2 år nästan samma innehav gratis/ingen årlig kostnad.
  Hade fonden haft större spridning hade den känts mer värt att äga. Nu är det så få innehav du behöver för att göra fonden själv.

  Eller vad säger du Petrusko.
  Jag förstår om man inte vill äga aktier att detta är en bra fond. För det är den. Men det blir "dyrt" i längden.

  Mvh PB?

  SvaraRadera

Realty Income höjer utdelningen

  Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income brukar höja sin utdelning flera gånger per år. Detta har de gjort sedan börsnoteringen 199...