tisdag, januari 29, 2019

Omplacering till högre direktavkastning och bättre potential


Idag har jag gjort en omplacering i portföljen som jag åtminstone delvis har funderat på i flera månaders tid. Jag gillar hög direktavkastning men vill samtidigt gärna ha utdelningstillväxt. Att utdelningarna växer av sig självt över tiden. I portföljen har jag i flera år haft en stor del preferensaktier som bjuder på just hög direktavkastning. Kursmässigt är dock inte potentialen mycket att prata om i preffar.

De senaste åren har flera preffar ändå gett en god kurstillväxt och det hänger ihop med det allmänna ränteläget som stadigt blivit lägre och nu är på historiskt jättelåga nivåer. Så värst lägre kan det inte bli och på sikt är det snarare högre ränta som står för dörren, förr eller senare. Medan preffar kanske inte kommer rasa eller ens gå ned nämnvärt i närtid så är det nog ganska safe och säga att kurspotentialen är mycket begränsad.

Idag har jag sålt en del av mina Klövern preferens på 322 kronor. Det är en mycket bra kurs för den preffen och jag tog hem en riktigt fin kursuppgång. Under åren har jag mottagit fina utdelningar också. Kursen tycke jag alltså var ett bra läge att agera på den här tanken jag haft om att minska för att gå över i en annan placering med tillväxtpotential.

Det var ena delen i beslutet och den andra var att ett läge som attraherar uppstod. Idag rapporterade Swedbank och aktien backade en hel del bla på lite lägre utdelningstillväxt än väntat. Min bedömning är att Swedbank har potential att fortsätta betala hög utdelning de närmsta åren samt även att höja den. Analytikers förväntningar är generellt sett höjd utdelning både för 2019 och 2020. Men men, det är ju inte ristat i sten utan återstår att se.

Med Swedbank har jag åtminstone potentialen till höjd utdelning medan jag i Klövern preferens saknar det helt och dessutom i bästa fall kan vänta en oförändrad aktiekurs.

Nu hade jag redan en god stek i Swedbank sedan tidigare varpå jag egentligen landat med en lite större post än jag önskar/är helt bekväm med. Vi får se om jag finner mig i det där eller om jag yxar ned det lite på sikt. Nu väger Swedbank 5 procent i portföljen.

Mitt risktagande ökar men samtidigt får jag potential till stigande aktiekurs och utdelning.

Läs mer: Swedbank höjer utdelningen.

16 kommentarer:

 1. Låter vettigt om det är maximal avkastning man är ute efter. Själv har jag gjort tvärt om och börjat köpa preffar för några månader sen :). Just för att sänka risken i portföljen om det skulle komma en större nedgång.

  mvh https://lekonomi.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag gillar hur du tänker. Hålla nere risken och bygga upp ett bra kassaflöde som kommer ticka in med stor pålitlighet. Jag är nöjd med den här omplaceringen jag gjort men håller stadigt ögonen öppna för nya investeringar i preffar. Jag har tex en hel del pengar i aktier med under 3,5% direktavkastning och det är ju inte mycket att hänga i granen. Skulle jag omplacera något där så är jag inte beredd att knöka in stora pengar i antingen eller utan skulle nog spana på en del preffar och en del högavkastare om det finns attraktiva sådana. Det är ju lite tight med högavkastare nu utanför bank och bygg.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hejsan vad tycker du om akelius preffen ? Är det värt att köpa nu när priset står så högt eller ska man ta swedbank istället ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag tycker Akelius preffen är toppen men nu kring 346 kronor köper jag inte. Jag har ökat upp till 340 kronor där min smärtgräns går på ett ungefär. Det är en väldigt stadig verksamhet och pålitligt kassaflöde i det där bolaget. En bra preff.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej!

  Jag har en fråga apropå utdelning, utdelningstillväxt och riskspridning. Vad tycker du om utländska utdelande ETF:er som fokuserar på t.ex. högutdelande bolag i Europa och globalt? iShares och Vanguard har flera sådana ETF:er med en rimlig avgift (oftast mellan 0,2-0,4%).

  Passar även på att tacka för intressanta fondpodcasts :)

  Mvh, Ludvig

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Ludvig,
   Jag tycker att sådana ETF:er kan vara en bra komponent i en långsiktig portfölj. De ger god riskspridning och bjuder både på god potential som hyggliga utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jo de är ju toppen men går inte att handla pga MIFID.

   Radera
  3. Hej Anonym,
   Det finns flertalet sådana ETF:er noterade i Europa och de kan man handla hos Nordnet. Avanza har valt att inte ta upp dem i sitt sortiment. Det är de amerikanska ETF:erna som stoppats pga mifid

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Jag handlar de i en KF på Nordea Investor (de har ett ganska stort utbud samt lägre courtage än Nordnet). Kikar nu bl.a. på iShares MSCI Europe Quality Dividend UCITS ETF och Vanguard FTSE All-World High Dividend Yield.

   Mvh, Ludvig

   Radera
 4. Hallå Petrusko. Jag kör redan Xact Högutdelande (förutom index där jag egentligen verkar). Är dock leksugen och vill ta in en aktie. Frågar därför runt lite i communityt - om du bara fick äga en utdelningsaktie, vilken skulle det vara?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!
   Om jag bara fick äga en enda utdelningsaktie skulle jag välja Investor. ANledningen till det är att den i sig är en god riskspridning via sina många olika innehav. Den har god utdelningshistorik och den har gett en bättre avkastning än börsen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Gött. Investor verkar många vara rörande överrens om. Castellum dyker också upp.

   Radera
 5. Jag tänker lite som "Lekonomi" (fyndigt namn btw) och började investera i preffar förra året. Akelius, Klövern och K2A Knaust. Att få utdelning lite jämt och ständigt ser jag också som en fördel då pengarna genast investeras i nytt.

  SvaraRadera
 6. Tjeena Petrusko! Läste precis att svolder har köpt 2 milj aktier i Itab. Hur tänker du kring det? Itab har ju gått rätt ner i botten i kursen och lönsamhet m.m dem säljer ju kassa diskar vilket försvinner mer och mer för allt börja bli mer digitaliserad med självscaning.

  Mvh Marcus

  SvaraRadera
 7. Jag har gjort tvärt om och ökat preffar och REITs på stistone på bekostnad av att jag skalat i högre värderade tillväxtbolag med låg utdelning. Nu är ju Swedbank inget tillväxtbolag direkt och säkert en bra investering. Min portfölj behöver inte mer finans med flera försäkringsbolag, Sampo och en norsk Sparebank med hög yield. Skulle jag köpa svensk bank hade det nog blivit Swedbank.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   Det låter ganska gött det där. Jag köper gärna mer preffar om jag får lite bättre läge än det som nu bjuds. Jag är nöjd med omplaceringen till Swedbank som bjuder på större potential men hög och pålitlig utdelning från preffar gillar jag ju. Nu när jag har en lägre andel preffar än tidigare kan jag ju köpa igen utan att andelen sticker iväg allt för mycket.

   Mvh petrusko

   Radera