tisdag, januari 29, 2019

NCC halverar utdelningen


NCC presenterade ikväll sin bokslutsrapport trots att den är planerad till imorgon. Anledningen är nya regler som börsbolagen måste följa och de säger bla att man måste omedelbart informera marknaden om väsentliga skillnader mot förväntningar/saker av stor betydelse. Resultatet för det fjärde kvartalet blev sämre än marknaden väntat sig och utdelningen halveras till 4 kronor fördelat på 2 spänn i april och lika mycket i november. På kursen 150 spänn är direktavkastningen 2,7 procent och skulle aktien kosta tex 130 kronor så är direktavkastningen 3,1 procent.

Att NCC presterar uselt under 2018 är känt sedan tidigare, de är i början av en städning och åtgärdsplan för bolaget och dess lönsamhet. Marknaden förväntade sig ändå att bolaget skulle lämna utdelningen oförändrad då de har finanser att klara det i kombination med förhoppning om bättre resultat 2019 och framåt. Nu blir det alltså utdelningsbesvikelse och utrymme för oro om resultat närmsta åren.

NCC låter meddela att de valt att halvera utdelningen för att hålla en försiktig profil och bygga finansiell styrka. För bolagets skull är ju det här sunt naturligtvis och i det långa loppet är det ju det bästa för ägarna. För mig som enskild ägare och dessutom lever på utdelningen svider det ju attans med en halvering men en väldiversifierad portfölj kan ta en sådan smäll. Om inga fler portföljbolag gör liknande så går det ingen nöd på mig. En sak om min portfölj och diversifiering värd att nämna är min tunga viktning av två innehav; Axfood och Castellum som väger kring 10 respektive 16 procent. Skulle någon av dessa halvera utdelningen så är det svettigt för mig. I ett riskperspektiv väljer jag att inte öka i dessa två utan siktar snarare på att vikten i dem skall minska över tid genom att jag köper mer i andra bolag.

Imorgon blir förmodligen en tuff dag på börsen för NCC. En sådan här avvikelse mot förväntningarna tas nog inte emot väl. Jag äger NCC och har just nu inga planer på att agera på den här rapporten. Imorgon kör de presentation av rapporten och den siktar jag på att lyssna på.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

 1. Surt. Men de kommer stå starkare längre fram. Portfölj med 35bolag kan ta sådana här smällar :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hello UB,
   Perfekt, ja då står man stadigt.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko!
  Hoppas det går bra med lite OT :) Tänkte höra hur det går med fondpodden? Har du planer på att fortsätta med denna om ingen ersättare hittats? Har en ersättare hittats?
  Vad kan få dig att gå tillbaka?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Jag har helt och hållet släppt Fondpodden. Det återstår att se om de kör vidare med den. Vi fick inte ihop kalkylen för podden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tråkigt att höra. Saknar den :/
   Vi borde skapa en utdelningspodd du och jag ;D

   Radera
 3. Hej! Tack för en bra blogg! Tänkte höra vad du och dina läsare tycker om en tanke jag har, nämligen att lägga alla investerbara pengar i ett enda innehav, nämligen Xact Högutdelande. Jag tänker mig att det kan vara bra att få kontant utdelning att stötta upp lönen med (jag jobbar halvtid) och på lång sikt förhoppningsvis få värdestegring.
  Eventuellt kompletteras sparandet med ett eller ett par investmentbolag. Jag kan för lite för att köpa enskilda aktier, då eventuellt goda investeringar enbart är att betrakta som tur!

  Detta är ännu bara på tankestadiet, så input mottages med tacksamhet :-)

  Mvh
  Newman

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Newman,
   Mjo det funkar. Man behöver egentligen inte mer än den fonden. Den har mycket god riskspridning och den är passiv vilket eliminerar risken i att den förvaltare tabbar sig med placeringarna. Jag är positiv.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag håller mig till Skanska även att jag tror dem också kommer med en besvikelse för fjärde kvartalet. Men det känns ändå som det tryggare byggbolaget och en rimlig utdelning som dem förmodligen kan behålla i ur och skur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja för Skanskas del ser jag inte alls samma risk för sänkt utdelning. Även om de presterar svagt per 2018 så är det ju inte rakt igenom uselt som NCC.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Ja, inte är det roligt inte. Svårigheterna var ju kända men ändå kommer detta som en överraskning. Det känns spontant lite onödigt med en halvering av utdelningen givet de åtgärder som genomförts eller planeras.

  Mvh EDS

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej EDS,
   Ja med den här sänkningen uppstår ju frågetecken om estimaten för 2019/2020 är för höga. Å ena sidan är det förnuftigt av dem att välja en försiktig linje och hålla kvar kapitalet i bolaget.

   Framtiden får utvisa vad det blir av NCC.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Annars brukar väl sänkning av utdelning generellt sett vara en hyfsad signal om en längre tid av dålig utveckling fundamentalt sett i ett bolag? Men du sitter alltså still i båten ändå?
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja, jo man kan allt lägga en del i signalvärdet i en sådan sänkning. Historiskt kan jag inte minnas bolag som gjort rejäla sänkningar för att direkt efter prestera på topp. Det brukar behövas sittfläsk.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Gjorde inte NCC något liknande för något år sedan? Slopade utdelningen helt, men delade ut en del av bolaget som plåster på såren?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jo så var det på ett ungefär. De delade bolaget i två och i samband med det föreslog de att inte dela ut något. Sedan ändrade de sig och delade ut en liten slant ändå.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Köpte en skvätt i dag vid öppning. Jag tror på NCC långsiktigt forfarande, men det får inte utgöra för stor del. Tex i går fick de uppdrag om att bygga dubbelspår för Roslagsbanan på en bit. De hade en rejäl orderstock vad jag kunde se också. Och efter att ha gjort sig av med Bonava så är det väl mycket drift kvar i NCC.

  SvaraRadera