Starka känslor från Mr Market


Börsen eller Mr Market som vi kallar den är en riktig känsloperson. När Mr Market är på bra humör är han extremt positiv och allt är bara så himla bra. När han är på dåligt humör däremot då är jordens undergång nära, allt raserar. Det här kan låta väldigt "svart eller vitt" och det är just vad jag ville komma in på och förstärkte det där av den anledningen.

Investerare och media pratar i termer som ter sig väldigt "svart eller vitt". Nu när börsen skakar lite efter många års uppgång så pratas det om morgondagen som om jorden kommer gå under. Bolagens vinster kommer utraderas, bostadslån kommer krascha, ja vi går under helt enkelt.
 Något mellanting hör man inte ett jota om. Det är två olika alternativ där det ena är japp allt är bra och det andra är det som nu pratas allt mer om: jordens undergång!

Sådant här måste man som långsiktig investerare skärma sig från. Jorden går inte under imorgon och sunda bolag kommer fortsätta växa och vara sunda i det långa loppet. Vad man däremot kan vara vaksam med är att ta vara på möjligheter som börsen bjuder på i spåren av sådan här oro. Det är när bra bolag pressats rejält på börsen som man kan göra de bästa köpen.

Naturligtvis är inte allt så här svart eller vitt och en möjlig utkomst är tex lite lägre vinster men fortfarande sund marknad, sunda bolag osv.

4 kommentarer:

 1. Den som oroar sig för börsnedgångar har fel pengar investerade på börsen. Skall man köpa bostad, sommarstuga, resor, etc, i närtid så kan man inte köpa aktier/fonder och tro att man skall få ut 10% mer om 1 år. Börsen är en sparform för minst 5 år och helst mycket längre. På lång sikt behöver man inte oroa sig för börsnedgångar. Även de som hade maximal otur och köpte hela sig portfölj i mars 2000, precis innan it bubblan sprack hamnade på plus efter 5-6 år och nu ligger massor med % plus. Oroar man sig för börsnedgångar så har man definitivt fel pengar på börsen.

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   Tack för din kommentar. Well said!
   Jag kan ju inte annat än instämma i det du säger.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tjäna Petrusko.
   Avanza Global 100% för min del 0.10% i avg. Automatisk månadsköp. Läser en del och hör om börsen men ändrar ingetting. Tittar inte så ofta i Avanza alla Isk då jag vill inte vet hur mycket pengar går det upp eller ned. Då mår man bäst. Sköter sig själv utan min insats. Då jag följer världs global index för riktig billig årsavgift kan man vara lugn och trygg. Har 25 år till pensionen och allt på börsen är långsiktigt. Skuldfri på alla sätt. Vanlig arbetar lön.
   Mvh.jacke77

   Radera
 2. Min taktik just nu när det är en eventuell lågkonjunktur och björnmarknad på gång är följande: Sparar ca 15% av lönen (ca 5000kr) i aktier och fonder varje månad och resterande 35% (ca 10 000kr) i likvider på ett räntekonto. Liknande kan man ju även göra med mindre summor om man vill.

  Skulle börsen krascha kommer jag ha en kassa att handla för, gör den inte det och den går upp eller sidledes så har jag i alla fall fortsatt spara en ansenlig summa på börsen varje månad och kommer inte vara ledsen för att jag missat en uppgång. Jag vet vad jag har men inte vad jag får. Är ung och har en sparhorisont på 30-40 år, tiden är min vän och med tiden kommer avkastning.

  God avkastning på er!

  Thoke

  SvaraRadera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...