fredag, december 07, 2018

Den ultimata julklappen


Sedan några år tillbaka får våra barn utöver "vanliga" julklappar även varsin aktie i Disney och det tycker jag är den ultimata julklappen. Inte nödvändigtvis Disney men aktier/fonder. Investeringar som aktier och fonder växer över åren och just tiden är en otroligt viktig faktor för stor avkastning. Barn har både lång tid och stor nytta av ett spar i framtiden. Ett smart val är spar i en billig och bra indexfond.

Ja ja, visst sparar man till barnen årets övriga månader också men en extra slant i julklapp sitter fint. Vi har valt Disney för det är inte bara ett bra bolag vi har framtidstro till utan det är ju ett kul bolag som barnen kan relatera till. Mickey Mouse, Darth Vader, Pluto, Hulken och många fler fräsiga karaktärer.

Hur sparar man smidigt till barn då? Vi har valt kapitalförsäkring i mitt namn med barnen som förmånstagare. Om jag går bort får barnen pengarna annars får de dem när vi anser att de skall få dem. Om det är när de är 18 år eller 27 det får framtiden utvisa. Vissa är varken mogna eller har behov för en stor summa pengar när de är 18 år och det är ju nackdelen med andra konton än den här lösningen med kapitalförsäkring. I andra konton kan barnen sätta sprätt på pengarna hur de vill när de fyller 18 år.

Läs om Kapitalförsäkring Barn hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

19 kommentarer:

 1. Min dotter ska också få en present till Jul i form av Disney-aktier. När hon blir lite äldre ska hon få välja mellan olika bolag, som hon har en relation till.

  Har en ISK på Avanza som står i hennes namn (dock utan några pengar ännu), så hon får innehavet när hon blir 18 år. Ett potentiellt 'problem'. Men i min kontakt med Avanza så sa de att det var krångligt att sätta upp en KF, det gick inte att göra digitalt utan krävde massa pappersarbete mm.

  Får ta och titta på detta igen hur det fungerar med en KF.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Tack för din kommentar. Det låter som en riktigt bra plan det där att i framtiden diskutera vilka med barnet vilka aktier som skall köpas.

   Ja spana på det där med KF och vad de kallar barnspar då står KFen i ditt namn och den går snabbt som blixten att skaffa digitalt/online utan pappersarbete.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det går att göra direkt på sajten och är inget pappersarbete inblandat. Gjorde det i januari i år för vår dotter när hon föddes, så det ska inte vara några som helst problem. Låter som om din Avanza-kontakt blandat ihop det med något annat.

   https://www.avanza.se/barnspar.html

   Gjorde detta i januari när vi fick vår dotter och jag kan inte minnas att jag fick böka med några papper. Men det är väl bara att testa och se :)!

   Fråga till Petrusko, om jag tolkar det rätt så har ni fler än 1 barn, hur gör ni med fördelningen av sparandet? Vi har 1 barn nu, men vill skaffa ett till framöver, men beroende på när man går in i börsen med sparandet så kan de bli väldigt olika avkastning, samma när man ska kliva ut (om de väljer att göra det). Är det något ni tänkt extra på?

   // CnC

   Radera
  3. Tjena CnC,
   Vi har valt ett konto för varje barn. Dels är de ju olika gamla och kommer få tillgång till pengarna vid olika årtal. Allt här i livet är inte exakt samma/rättvist. Visst kommer det skilja i slutsumma den dagen de väl får tillgång till pengarna men så må vara.

   Dessutom är hela den här grejen med förmånstagare optimal för ett konto per barn. Jag vet inte ens om man kan ha mer än en förmånstagare på en KF men något sådant strul skulle jag inte vilja utsätta mina barn för om den dagen kommer. Om jag går bort så har de klart och tydligt var sitt konto.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Tjena,

   Okej, precis som vi tänkt göra då. Tror också bara 1 förmånstagare kan stå på KF, så vi kör ett per barn (om vi får fler). Sen får tiden utvisa hur det blir med pengarna. Tack för svar och en grym blogg i vanlig ordning! :)

   Radera
  5. Hej, är inga problem att ha två förmånstagare på KF. Har själv så för mina barn på Avanza. I övrigt, tack för en bra blogg som inspirerar.

   / W

   Radera
  6. Tjena Wille,
   Tack för din kommentar och info i saken. Kul att jag kan inspirera också, tack för din feedback =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Vad är fördelen med en KF jämfört med en ISK när man sparar till barnen?

  SvaraRadera
  Svar
  1. För/nackdelen är att du kan sätta dem som "Ägare" vilket du inte kan på ISK. På 18-års dagen tillfaller tillgångarna barnet, så beroende på mognadsgrad festar upp det hela på 12 månader eller använder till sitt boende.

   Hur bra du siar om ditt barns framtida beteende avgör därmed om KF eller ISK är bäst för barnspar.

   Radera
  2. I en KF barnspar sparar du i eget namn med barnet som förmånstagare och då bestämmer du när barnet får pengarna. Sparar du i ISK i barnets namn tillfaller pengarna barnet på 18-årsdagen oavsett om barnet är moget för det eller ej.

   Radera
 3. Tjena Petrusko!
  Vi kommer att starta en kapitalförsäkring där vårat barnbarn blir förmånstagare som en av julkapparna. Hade först tänkt köpa in en 4-5 billiga fonder eftersom kontot är tänkt att fyllas på under en 16-18 år. Men efter att stållt frågan till Marcus i dagens aktiechatt rekomenderade han några investmentbolag istället, något som du har någon åsikt om?
  Ha en trevlig helg

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Det låter ju rimligt. Våra stora svenska investmentbolag har presterat bra historiskt och har potential att göra det även i framtiden. För att slippa välja ett eller några få specifika investmentbolag kan man med fördel spara i fonden SPiltan Aktiefond Investmentbolag som är en passiv fond med väldigt låg avgift och som innehåller de stora investmentbolagen. Smart, enkelt och billigt. Den lilla fondavgiften kan enkelt motiveras av smidigheten i sparet och att man får ett helt knippe investmentbolag i en och samma fond.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Håller med om fördelarna med att själv förfoga över pengarna så länge som möjligt. Jag var VERK-LIGEN inte redo att ta över några pengar när jag blev myndig. Vi hade först tre dedikerade konton i barnens namn, men för ett år sedan tog vi tjuren vid hornen och i samband med andra förändringar i vår bank-set-up tog vi helt enkelt ut medlen från Kuckelimuck Bank och la in dem i ett och samma konto på Avanza, ej i barnens namn. Lite av en gråzon omman får göra så men vi lyckades och styr nu det hela med järnhand.

  Vad gäller frågan från Anonym 13:52 så har vi tänkt som så att tiden får utvisa lite hur vi gör med cash-out. Någon kanske brinner för ett utlandsår medan de andra inte gör det. Jag tror inte riktigt på millimeter-rättvisa när det gäller den här barnpotten. Annat är det med det finala arvet, då ska det ju vara jämnt. Men i unga år får man nog se lite vilka önskemål som respektive barn har, vilka luckor som finns att fylla. Så tänker jag, tra la la.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo Fru EB,
   Många är troligt bajsnödiga att det skall vara så himla millimeterrättvist. Så är ju inte livet, inte på länga vägar och jag formar inte barnen så med sparet. Det är upp till var och en och så här gör jag.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Om man köper aktier kan man ge exakt lika många till varje barn. Men jag har också funderat på hur man hanterar det om den äldstes aktier är värda 100 000 när den fyller 18, medan den yngstes aktier är värda 150 000 på dens 18-årsdag flera år senare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Tack för din kommentar. Ja det där med att köpa aktier kan ju ge en tydlighet. Om man börjar samtidigt och slutar köpa samtidigt till barnen så kommer de ha lika många aktier i slutändan oavsett åldersskillnad. Sen att det övriga sparet i tex fonder skiljer en del för att äldsta barnets spar startades tidigare det är ju vad det är.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej Petrusko.
  Nu ser jag att även SEB Sverige index har sänkt avgiften till 0.25% det läste jag på Seb hemsidan. Riktigt bra för oss indexsparare då avgufterna bara pressas ned. Många kommer bli tvungna att sänka avg på sina indexfonder. Riktigt bra av Avanza med Avanza Global 0.10% i avg då det kommer sätta press på många andra att sänka avgifter. Tummen upp. Skandia Sverige Exponering har samma avg som Seb idag.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Ja jag har noterat att SEB uppdaterat villkoren nu i dagarna. De har ett par saker som ör bra att känna till. Dels har de uttagsavgift om man säljer inom 30 dagar. Dessutom så är 0,25% avgift inte ristad i sten utan de kan komma ta ut upp till max 0,4% i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Petrusko - Hoppas på barnbarn i framtiden och har börjat spara så smått. Men vilken form är bäst för min del när inget fysiskt barn finns ännu? Tips? Har i vanlig isk så länge.
  Anna-Karin

  SvaraRadera