måndag, december 17, 2018

Aktuellt från NCC

Illustration: Tengbom
Det händer saker på NCC. Idag skickade de ett par pressmeddelanden varav det ena handlade om att de skall bygga Fornuddens skola i Tyresö för drygt 300 miljoner kronor. Skolan skall byggas på en plats där det idag ligger ett vård och omsorgsboende och i kontraktet ingår rivning av befintlig byggnad. Rivningsarbetet börjar januari 2019 och skolan väntas stå klar våren 2021. Ordern registreras första kvartalet 2019.

En annan sak som NCC meddelade idag är att de säljer en del av sin division Road Services. Vid kapitalmarknadsdagen i höstas meddelade NCC att hela den här divisionen skall avyttras och redan nu meddelar de alltså att en del av den säljs till Ramudden. Delen som säljs heter ViaSafe Sweden och omsätter 100 miljoner kronor med cirka 60 anställda. Affären har en mindre positiv effekt för NCC under det fjärde kvartalet. Det här är ju en business som NCC vill bli av med då de identifierat att de under en lång tid misslyckats med att driva den med rimlig lönsamhet. De senaste 10 åren har de totalt tjänat strax över ingenting på den här verksamheten.

Gött att det rullar in nya fina orders och att man tagit ett första steg i att sälja den del som inte genererar vinster för NCC. 

Jag upprepar mig förvisso då jag skrivit om det ett par gånger tidigare men alla har ju inte läst mina tidigare inlägg och vem kommer ihåg allt heller för den delen... Ja alltså, vad jag vill komma till är att NCCs VD Tomas Carlsson vid kapitalmarknadsdagen meddelade att hans bedömning är att NCC gott och väl har finanser att bibehålla utdelningen om 8 kronor. Inget är ristat i sten naturligtvis och vi får se i samband med bokslutsrapporten 30/1 vad utdelningen föreslås att bli. Just nu handlas NCC b till cirka 139 spänn och givet en oförändrad utdelning innebär det en direktavkastning om 5,7 procent.

NCC har presterat alldeles för svag lönsamhet en längre tid men nu har man tagit krafttag i saken med en ny VD som jag tror på och ett åtgärdsprogram som skall råda bukt på saken. Jag var på plats vid höstens kapitalmarknadsdag och tycker att VD såväl som affärsområdeschefer gjorde ett starkt intryck. Man är väl medveten om svagheterna och har fullt fokus på lönsamheten nu. Det är sannolikt ingen quick fix och varken NCC eller byggsektorn i övrigt blir nog inte en raket i närtid men på lång sikt tror jag mycket på dem. När NCC väl når sina lönsamhetsmål kan man motivera en aktiekurs långt högre än nuvarande. Till dess får man nöja sig med att utdelningarna tickar in. En investering i NCC kan vara trög i närtid och man kan behöva tålamod innan den ger en rimlig avkastning. Tålamod har jag gott om och jag investerar helst i bolag med en god potential på mycket lång sikt. En potential man med rimlig chans kan göra antaganden om. Det är lättare att ha en uppfattning om vi kommer behöva sjukhus och broar i framtiden än att veta om Spray Internet, Facebook och Framtidsfabriken är aktuella även om 20 år.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).


4 kommentarer:

  1. Tjena,

    Framfab ja, dom hade man ju glömt bort...
    Har du span på några roliga jenkare?
    Jag letar efter nån Tysklandshsndlad ETF med månadsutdelning som täcker in S&P high div.
    Tips på nån sån?
    Tycker det är krångligt att få reda på fondernas utdelningar...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Micael,
      TAck för din kommentar. Jag tror inte det finns någon månadsutdelare noterad i Tyskland. Vanguard.se och ishares.se kan du kolla på för att se deras europeiska utbud av ETF:er. Man får liksom försöka hitta något man gillar bland det som finns. Det fina utbudet i USA är helt stoppat tyvärr.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ncc har många avtal som sträcker sig många år, kommer generera bra med vinst och förhoppningsvis vinst.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Avkastaren,
      Tack för din kommentar. Ja det är både till för och nackdel det där med långa avtal. NCC har ju räknat bort sig på ett gäng projekt och de löper en period och kommer tynga bolaget en tid till. Så när det gått några år är väl först då man kan se fulla potentialen när inte gamla sura kontrakt tynger dem.

      Mvh petrusko

      Radera