onsdag, augusti 15, 2018

Latour har förvärvat Hellberg Safety AB


Det är cirka en månad sedan förvärvet gjordes och tillträdde skedde omedelbart men först nu slog det mig att skriva om det. Anledningen är hur jag tänker när jag läser ett pressmeddelande om ett sådant här förvärv och hur man tänker om man inte har koll på Latours finansiella mål. De skriver nämligen inte så mycket om pris, intjäning osv mer än lite smått kryptiska att det ligger inom Latours finansiella mål. Det där sista är lätt att bara förbi se och känna sig undrande om förvärvet och dess lönsamhet. Själv finner jag det glädjande att läsa just det där då Latour har riktigt fina finansiella mål. Mål som betyder att det tjänas bra med pengar.
Här är målen för industrirörelsen (deras onoterade del):

En genomsnittlig årlig tillväxt om minst 10 procent.
Rörelsemarginalen skall överstiga 10 procent av omsättningen.
Avkastning på operativt kapital mellan 15-20 procent.

Så när jag läser ett pressmeddelande att Latour förvärvat något och att dess lönsamhet är väl in linje med deras finansiella mål, ja då känner jag mig go och glad. Det här är bra finansiella mål.

Hellberg Safety då, de gör skyddsutrustning främst för hörsel men även för syn. Stora hörselkåpor varav många modeller med inbyggd blåtand och radio. Om ni inte känner till det så är det mer eller mindre standardutrustning för många yrken. Folk som kör tex hjullastare eller grävmaskin sitter i en bullrig miljö som skadar hörseln på lång sikt. Självklart vill man i sina hörselskydd ha möjlighet att prata i telefon obehindrat och kanske lyssna musik. Det körs inte mycket maskin utan sådana här hörselskydd.
Bolaget grundades 1962 och är närvarande i 50 länder. Omsättningen var 66 miljoner kronor under 2017 och antal anställda 20 stycken.

Bolaget går in i Latours Hultafors Group som har en lång rad produkter i samma bransch. Mina tankar går mot att Latour kan nå en högre lönsamhet för Hellberg Safety då de kommer kunna nyttja sin egen distribution och kontaktnät mm. Man kan skicka hörselskydden i samma låda som måttband och skyddsskor. Omsättningen borde kunna öka snabbt också av samma anledning då Hellberg Safetys produkter plötsligt kan erbjudas till alla Hultafors Groups befintliga kunder.

Latour är ett blandat investmentbolag med en onoterad industridel och en portfölj med noterade innehav som Tomra, Assa Abloy och Fagerhult. Direktavkastningen är låg kring 2,3 procent på nuvarande kurs strax under hundralappen men de är flitiga utdelningshöjare varpå utdelningen i kronor snabbt stiger. Jag äger Latour och köper regelbundet mer. Deras börsportfölj är en samling riktigt bra bolag och den onoterade industridelen imponerar stort på mig.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Jobbat i bullrig btanch och har aldrig sett någon använda Hellbergs skydd, utan överallt bara Peltor XP.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mårten,
   Japp spanar man runt här i Sverige så verkar Peltor vara vanligast och så kan det kanske se ut i vida världen också. De har en stor och stark ägare i ryggen. Bolaget som Latour nu förvärvar är av storleken mindre med en omsättning på 66 miljoner kronor men med en god lönsamhet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Efter avnoteringen av Melker Schörling blev jag lite rädd att Latour ska gå samma väg.. Gustav Douglas med familj äger 77,5% av kapitalet, Nästa ägare 2,1% enligt uppgifter från Avanza. Vad tror du om risken för detta..?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anonym,
   Jag är inte värst orolig för det. Ägarbilden i Latour har sett ut sådär mer eller mindre sedan start på 80-talet. Det är familjen Douglas bolag från dag 1 och jag tror de är ganska nöjda med att vara noterade och samtidigt ha full kontroll över bolaget. Den superbilliga finansieringen bolaget tagit upp de senaste åren har sannolikt underlättats av att de är noterade med god transparens.

   Mvh petrusko

   Radera