Jag går emot strömmen i JM


Nyligen tog jag en första position i JM och har köpt några gånger ytterligare sedan dess. Idag slog jag till på ett knippe för 149,6 kronor vilket är en god bit under mitt första köp kring 164 spänn. Marknaden är negativ mot den här branschen och verksamheten på kort sikt och jag har valt att med min långsiktiga syn köpa in mig i bolaget här. Ofta agerar jag så här att jag skalar mig in i positioner. Jag inväntar ett förutbestämt läge att ta en startposition och när jag tagit den köper jag mer vid utspridda tillfällen.

Jag har fel!
På kort sikt är det inget snack om saken, det är fel att köpa JM nu. Marknaden sätter priset och det blir lägre för var dag. Imorgon släpper JM rapport och den kommer inte vara bra. Inte bra jämfört med föregående år. Förväntningarna på rapporten är låga men trots det lär det inte finnas ett uns av förståelse eller kursutrymme för det minsta svaghetstecken. Även om JM redan backat mycket kan man ändå säga att risken är större på nedsidan inför rapporten imorgon. Ja ja det är på kort sikt det och jag nämner det för att vara tydlig med att det här sannolikt inte är en bra investering på kort sikt. Den har redan varit dålig hittills den korta tid jag ägt bolaget och det kommer nog dröja innan den betalar sig.

På lång sikt finns det naturligtvis ett behov av bolaget och dess tjänster. JM har dessutom en stark position på marknaden och de har starka finanser. De har gått igenom tuffa tider förr och hör sannolikt till överlevarna även framöver. Bolaget kommer redovisa lägre vinster den närmsta tiden varpå aktien förtjänar en lägre aktiekurs. JM har backat en hel del och med de lägre vinsterna i åtanke tänker jag att den nu handlas på rimlig nivå för långsiktiga köp.

Skulle JM backa en hygglig slant ytterligare imorgon kanske jag redan då slår till på ytterligare ett gäng. Värt att notera är att bolaget har en obetydlig vikt än så länge i min portfölj men om jag får möjlighet att köpa till pressat pris framöver och jag fortsatt tror det är en bra deal så kan jag nog via regelbundna köp handla upp den till 1 procent av portföljen.

Länk till JM hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

22 kommentarer:

 1. Hej!
  Om du vet att det är en dålig investering
  på kort sikt undrar jag bara varför du
  köper nu?
  Borde ju vara bättre att avvakta iaf till efter
  rapporten.
  Backar det ytterligare efter den så ligger du
  snart kanske 20-25% back och sen tar det ju ett tag
  att komma på +/- 0 igen.

  Finns det inget annat att köpa om nu pengarna bränner

  i fickan??


  //Jojje

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jojje,
   Det är ett rimligt pris nu och jag betalar gärna ett rimligt pris. Blir det lägre så är det ju helt okej för min del under den perioden som jag skalar in mig i en position. Frågan du ställer förutsätter ju att man vet exakt när det är som allra billigast och det vet ju ingen. Jag vet inte om den blir billigare men är inställd på att det är en möjlighet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Ska ta in den kring 100 kr

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Kan man fånga in den där borde det kunna bli en bra affär om man håller den till dess att marknaden osv är på bättre humör.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Först och främst tack för en bra blogg. Du är onekligen äventyrslysten Petrusko. Hade jag själv haft lite likvider hade jag defintivt kortat JM X5 inför morgondagens rapport. Senast igår såg jag hur JM på flera ställen säljer sina lägenheter med 24 månader avgiftsfritt. Inte något ett företag gör om det allt går som det ska.

  Långsiktigt absolut. Men är nog rädd att det dröjer lite. Kan inte annat än önska dig lycka till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ex: månadsavgift 4500kr. 24 månader innebär då 108kkr i rabatt. Lägenheten kostar 4,5 miljoner. 108/4500=0,024.

   24 månaders avgiftsfritt betyder alltså att dom sänkt priset med 2,5%. Verkligen stora larmklockor på den rean!

   Radera
  2. Två saker. För det första tar du fasta på en annan fråga som jag helt håller med om och som kanske var otydligt att jag själv är medveten om. Nämligen att det är rätt smart att göra dessa rabbater då det ser bättre ut än vad det är. 24 månaders avgiftsfritt låter såklart mycket bättre än att en lägenhet gått från 3,8 miljoner till 3,72.

   Men faktumet kvarstår ändå. Att man lockar med denna typ av rabatter signalerar att något inte står rätt till.

   Sedan kan vi spekulera i all evighet i hur mycket och jag vill inte på något sätt hävda att det nämnvärt alarmerande men jag tror på dålig rapport och vi får se hur marknaden tar emot den imorgon.

   Radera
  3. Avgiften avser den till bostadsrättsföreningen? Isåfall mer uppskjuten hyra. I detta fall 108kkr som senare kommer in till brf. Står JM själva för detta eller är det dom som står för nyttjanderätten?

   /Andreas

   Radera
 4. Hej Petrusko! Jag tror precis som du på JM. De har det lite jobbigt just nu men jag tror att de kommer komma igen.

  Sen ser jag att du inte har med vår nya bloggadress i din blogglista. Vill du lägga med den så skulle vi såklart bli jätteglada :).

  https://tradevenue.se/Aktiepappa

  SvaraRadera
 5. JM är en skitarbetsgivare Med vänlig hälsning Snickarn

  SvaraRadera
 6. Hej Petrusko!
  För snart ett år sedan köpte du mycket Skanska och såg bolaget som ditt "top pick" i sektorn och du var långsiktig.

  Sedan sålde du allt tror jag, och köper andra byggbolag nu när Skanska borde ses som rekordbilligt (du skrev om att köpa om priset gick under 200 kr då).

  Vad fick dig att helt ändra uppfattning om Skanska om jag får fråga?

  Mvh DF

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Didrik,
   Jag har skrivit på bloggen varför jag sålde Skanska. Använd sökrutan och sortera på datum. Tror det var i början på året som jag sålde. Jag tappade förtroendet för dem då de gång efter gång sade en sak som rapporterna sedan inte alls visade på samma sak. Nu bevakar jag dem och väntar på att de skall vinna mitt förtroende igen.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Vi får hoppas att JM blir bra på sikt :-)

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis,
   Ja om de kan öka vinst och utdelning över tiden på mycket lång sikt så är jag nöjd.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Grattis till ett bra köp!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Man tackar. Vore jag kortsiktig så hade jag sålt JM nu och gjort en bra kort affär men tanken var att behålla på sikt och jag hoppas att det blir bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Snyggt inköp, fast du hade kanske hoppats på ännu lägre kurser så du hade kunnat köpa fler?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag trodde nog att jag skulle få möjlighet att köpa fler. Nu skall man dock inte glömma att marknaden fortsatt är negativ till hela sektorn varpå JM sakta men säkert kanske letar sig söder ut igen. Vi får se hur det blir på kort sikt. På lång sikt tror jag att det här blir bra.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Kanonrapport men några plumpar också. Periodens resultat efter skatt minskade med 8,4%. Är det enbart hänfört till nya skatteregler eller finns det andra anledningar?

  Nettouthyrningen minskar också med nästan en tredjedel vilket oroar mig. Jag brukar gilla fastighetsaktier med höga och stabila hyresintäkter.

  Tycker att Castellum är kanon och kommer också öka efter den här rapporten men några plumpar i protokollet trots allt också.

  SvaraRadera
 11. Snygg timing! 15% idag :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Ja den satt ju fint och rapporten visar att jag har gjort rimliga antaganden om vinst och bolagets prestanda. MArknaden är dock fortsatt negativ till sektorn varpå aktien på kort sikt kan leta sig nedåt igen

   Mvh petrusko

   Radera

Jag äger Hufvudstaden

Länge har jag suktat efter att äga Hufvudstaden, fastighetsbolaget med de bästa fastigheterna i Sverige. De äger inte så många kåkar man ...