fredag, juli 06, 2018

ASSA och Latour backar på börsen

Assa Abloy backar ordentligt på börsen idag efter att de meddelat en fet nedskrivning på sina tillgångar i Kina. Kort och gott kan man säga att de har betalat på tok för höga priser för de förvärven. De genererar inte i närheten de intäkter de förväntat och nu skriver Assa ned dessa tillgångar med hissnande 6 miljarder kronor.
Assa gör många förvärv varje år och det är en viktig del i strategin. Att döma ut deras förvärvsförmåga helt på det här Kinadebaclet är nog att ta i men sjuttsingen det är illa.

Just nu är Assa ned cirka 7 procent på börsen och investmentbolaget Latour har backat över 2 procent eftersom de är största ägare i Assa som utgör en stor del av Latours tillgångar.

En viktig sak att snappa upp dock är att det rör sig om en nedskrivning av bokfört värde och saknar alltså påverkan på kassaflödet. 6 miljarder kronor går upp i rök men det är inga pengar som byter händer. Jo på börsen möjligtvis för där sjunker ju aktiekursen i Assa som nu bedöms vara lite mindre värt men för bolaget självt påverkar det inte kassakistan om man säger så.
Det här kan vara lite lurigt för oss småsparare att hänga med på då man redovisar en förlust men de "riktiga" pengarna påverkas ej. Rent teoretiskt skulle ett bolag kunna redovisa en förlust om 1 krona per aktie men ändå vara välmående och bra. Lägg till på det att det teoretiska bolaget dessutom delar ut en krona per aktie och fortfarande är ett sunt bolag osv. Utdelning trots förluster!? Ja så kan det se ut.

Mer om utdelning då: Ja, den här nedskrivningen påverkar inte Assas utdelningskapacitet och de lär pynta utdelning helt som förväntat nästa år. Vidare till Latour då; Då Assa backar rejält på börsen blir ju Latour som Investmentbolag direkt mindre värt. En av de främsta parametrarna man tittar på när man värderar investmentbolag är substansvärde och när nu Assa som ett jättestort innehav i Latours portfölj backar på detta viset så blir Latour mindre värt och backar med rätta. Skall man ändå hitta en positiv synvinkel så är det i ett utdelningsperspektiv annorlunda på det viset att man nu köper Latours utdelning till lite lägre pris. Eftersom de sannolikt kommer erhålla utdelning helt enligt plan från Assa så kommer också Latour höja sin utdelning rejält nästa år precis som förväntat. Om man är positiv till Latour och om man har fortsatt tro på Assa så kan man se det som ett tillfälle att köpa Latour och få lite mer utdelning för pengarna. Här tycker jag att det passar bra med en graf över Latours utdelning:


Jag äger Latour och spanar just nu på att köpa mer här strax under 92 kronor.

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. Nedskrivningen påverkar inte idag kassaflödet, men däremot påverkar den förväntan om det framtida kassaflödet. Assa har ju ändå förvärvat dessa med en tanke att de ska generera framtida vinst och utdelningar för oss/er aktieägare.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Casette,
   Ja men så är det och så har det varit. Den delen presterar redan dåligt och ser ut att fortsätta att göra det. Inget nytt i den bemärkelsen alltså. Kina fortsätter att bidra till resultatet mindre än väntat. Det där får vi hoppas att de får vändning på snabbt men det har ju redan pågått ett tag.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Intressant info. Tack för den Petrusko.
  En fråga till dig om något helt annat. Xact Högutdelande verkar numera innehålla 45 bolag, det var väl 50 st tidigare. Infon om 45 st hittade jag på Xacts websida under Högutdelandes kursgraf. Är detta något att bry sig om, negativt eller positivt?
  Mvh, Stefan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Stefan,
   Tack för din kommentar. Japp det stämmer att det nya indexet som fonden följer innehåller 45 st bolag. Näe det är inget direkt att bry sig om då indexet är samma som tidigare fast med tillägget kring hållbarhet. Att det är 45 eller 50 bolag gör inte värst skillnad.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ditt svar, Petrusko och trevlig helg.
   /Stefan

   Radera
 3. Kanske inte faller in i deras parametrar har en översyn varje halvår har de haft den nu ???

  SvaraRadera
 4. Samtidigt ska man väl aldrig underskatta risken heller i förvärvsmaskiner. Själv har jag vart nära att gå på nitar när dessa maskiner börjar hacka, oftast i samband med att vd finner det lämpligt att avgå efter en lång karriär.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera