Bolag med superfinanser


Titt som tätt skriver jag att ett visst bolag har superfinanser och jag gillar verkligen sådana bolag. Utöver en bra verksamhet med fina intäkter är just dessa superfinanser en attraktiv egenskap. Det handlar mycket om hur balansräkningen ser ut, hur mycket lån och hur mycket pengar bolaget har i kassan.
Några exempel på bolag med riktigt starka finanser är Akelius Residential, Johnson & Johnson och NCC. Dessa bolag har låg belåning eller i NCCs fall i princip obelånade.
Jag äger dem alla tre.

Bolag som har dessa egenskaper; en bra verksamhet som genererar goda resultat samt stark balansräkning, ja de står stadiga i en rad olika händelser. Det kan vara en bred kris som slår till likt finanskrisen, det kan vara att agera på en möjlighet. När andra bolag har det riktigt jobbigt kan dessa bolag utnyttja eventuella möjligheter som uppstår. Köpa upp konkurrenter eller helt enkelt bara "överleva" utan att bli värst drabbad.
Starka finanser kan också medge extrautdelningar och en bibehållen utdelning vid ett dåligt år.

Det här är alltså en sak av en rad faktorer jag tittar på vid investeringar. Som vanligt kan man inte bara titta på ett enda nyckeltal och basera köp på det.
Låg belåning och starka kassaflöden är fina ingredienser i ett recept på bolag att äga på lång sikt.

7 kommentarer:

  1. Tjeena Petrusko! På tal om annat vad anser du om EPR och Realty income? Fördelar/nackdelar? vet att du köpte ett gäng EPR för ett tag sen. Kollade kursen på EPR och dem har haft en neråt tränd i 1 nu något man behöver bekymra sig om eller hur tänker du?

    Mvh Marcus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena MArcus,
      Rent operativt presterar både EPR och Realty Income bra. De har backat i kurs i spåren av att marknaden generellt värderar REITs lägre pga ett högre ränteläge.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Standard and poor håller inte med dig angående Akelius. Credit rating BBB. Skulle säga skillnasen mellan JnJ rating AAA och Akelius rating är milslång.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Visst är det stor skillnad på kredit rating på Johnson & Johnson och Akelius. Kredit rating är dock inte allt och det är ett rimligt påstående att Akelius med sitt starka kassaflöde och låga belåning har superfinanser.

      Det finns inte många bolag som har AAA rating som JNJ har. I USA är det bara JNJ och Microsoft som har det.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. I fråga om Akelius finansiella muskler, varför väljer inte bolaget att lösa in prefferensaktien om de ändå har kassa att göra det? Är det mer lukrativt att årligen betala 6% i "ränta" för preffen?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Prepper,
      Tack för din kommentar. Akelius preff har ett inlösenförfarande med en sjunkande inlösenkurs över tiden. Just nu är inlösenkursen 375 kronor men kring år 2024 är den nere i lägsta nivån om 330 kronor. Ja det är lukrativt att betala 6% i ränta på preffen. Den är en liten del av total finansiering och den möjliggör för bolaget att låna mer billigt via obligationer eller bank. Fastighetsbolagen tittar på en mix av sina olika finansieringslösningar, inte på preffen för sig och banklån för sig. Det är dock väldigt vanligt att småsparare tittar så utan att riktigt förstå helheten. Den "dyra" preffen ger tillgång till billigt kapital och ett snitt av de två ger en låg total finansieringskostnad.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. I see, tack för ett mycket utförligt och bra svar!

      Radera

Kort om optionsstrategin i JGPI

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. I slutet av 2023 lanserade JPMorgan en börshandlad fond med global inriktning och en o...