fredag, april 13, 2018

Därför kan det vara god ide att ha flera indexfonder


Igår skrev jag om att OMXS30 och vanliga svenska indexfonder innehåller mycket bank. Detta inlägg handlar kort om några argument till att äga flera olika indexfonder.

Vanliga svenska indexfonder innehåller mycket bank och beroende på vilket index de följer innehåller de ofta kring 30-80 bolag. Om man dessutom skulle äga en global indexfond får man några tusen innehav och en betydligt mindre vikt i bank. Man får även exponering i olika valutor. En helt vanlig globalfond består till cirka 60 procent av amerikanska bolag och anledningen till det är helt enkelt att det är så mycket de väger i ett världsindex. Utav världens samlade börsvärde står USA för en majoritet av det totala värdet.
En globalfond ger alltså stor viktning i USA och i dollarn som valuta. Detta kan vara ett argument för att i sin tur komplettera en globalfond med fler fonder. En Sverigefond kanske som vi redan nämnt.

Ytterligare ett komplement skulle kunna vara en svensk småbolagsfond, de innehåller många bolag och just bank väger inte särskilt tungt. Det finns indexfonder som följer specialindex och vissa regler, de kan kallas Smart Beta. En sådan är den börshandlade fonden Xact Högutdelande som innehåller 50 olika nordiska bolag som alla väger ungefär lika mycket i portföljen.

Det kan mycket väl fungera utmärkt att bara ha en vanlig svensk indexfond men som ni ser ovan går det att argumentera för att ha några olika indexfonder.

3 kommentarer:

 1. Hej Petrusko! Tack för en bra blogg som jag läser varje dag. Angående Xact Högutdelande så skiljer det sig en hel del i vikt mellan innehaven. Största innehav är swedish match med 3.05% i innehav och minsta är H&M med 1.11% i innehav. Jag antar att det är kopplat till kursuppgång/kursnedgång samt frekvensen i ombalanseringen som avgör vikten i portföljen. MVH Sigge

  SvaraRadera
 2. Hej!

  Jag håller helt med dig. Mitt egna sparande är uppdelat på både enskilda aktier och billiga indexfonder. Indexfonder funkar utmärkt, även om jag kan tycka att det är roligt att ha enskilda aktier också.

  SvaraRadera
 3. Problemet när man sitter och väljer olika index fonder blir ju att man då helt plötsligt är aktiv och inte passiv. Dessutom tycker jag inte om att USA får så stor vikt i en globalfond. Inte nu när USA börsen står så högt.

  SvaraRadera