torsdag, april 12, 2018

Stor bankexponering i vanliga indexfonder och Avanza Zero


Avanza Zero är en indexfond utan avgifter som följer indexet OMXS30. Detta index utgörs av de 30 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen. Våra svenska storbanker Swedbank, SEB, Handelsbanken och Nordea är väldigt stora bolag och de ingår allihop i det här indexet.
Detta innebär att Avanza Zero och OMXS30 till nästan 1/3 består av bank.

Det här känner inte alla till men det kan vara bra att veta. En anledning att investera i en indexfond är ofta att man vill ha ett enkelt passivt spar utan att behöva sätta sig in i bolag och börs. Så kan fallet mycket väl vara med Avanza Zero men att åtminstone veta om att bank väger väldigt tungt kan ju vara bra. Det här är inget unikt i Sverige och heller inget unikt just nu. I Danmark väger tex läkemedelsbolaget Novo Nordisk kring 20 procent av deras index. Historiskt har tex Ericsson vägt jättetungt i vårat svenska index.

Det finns andra svenska index som innehåller betydligt fler bolag, tex SIXRX som innehåller alla bolag på Stockholmsbörsen men det blir inte så stor skillnad. Visst väger bank lite mindre där men det blir ändå nästan 1/3 vikt.

Det här inlägget är enbart till för att upplysa om att svenska indexfonder innehåller mycket bank. Bra/dåligt eller what ever är upp till dig.

3 kommentarer:

 1. Hej,

  Hur har den genomsnittliga avkastningen av SIXRX och SIX30RX sett ut om man ser 30 -40 år tillbaka i tiden?
  Mvh
  K

  SvaraRadera
 2. Apropå banker så byte Du SHB A och B aktier pga kursskillnaden. Här kan Du läsa vad kursskillnaderna beror på.

  https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/04/12/blankad-a-aktie-bakomn-shb-spread.html

  Trevlig Kväll

  //Krusse

  SvaraRadera
 3. Skrev ett inlägg om indexfonder på bloggen och det är just det som du säger, att många tror nog att bara jag köper en indexfond så är det lugnt. Men som du visar, är det extremt viktigt att titta närmare på det man vill köpa för att förstå vad fonden investerar i och hur kan det slå. Får man en rejäl banksättning lär knappast Avanza Zero vara ett glädjeämne hos gememe man.

  SvaraRadera