Skanska mot nya tider och miljardorders


Om bara några dagar är 2017 slut och vi går in på ett nytt år. Ett nytt år och ett nytt ledarskap för Skanska. Nuvarande VD Johan Karlström drar sig tillbaka efter många års trogen tjänst. 1 januari tar Anders Danielsson över ledartröjan. Han har arbetat länge inom Skanska och likt flera tidigare direktörer kommer han senast från en tjänst som ansvarig för USA-verksamheten.
Det är sedvanligt att ge en ny ledare "rent bord" att starta med, att rensa ut surdegar innan han tar över. Skanska har gjort nedskrivningar senaste halvåret och kanske kommer det mer i bokslutsrapporten för att sedan vara fri lejd framåt. Om jag vore ansvarig på Skanska skulle jag redan ha tagit alla nedskrivningar för att undvika att komma med dem i bokslutsrapporten som presenteras under det nya året av den nya ledaren. Nu är ju inte jag direktör på Skanska så vi får se hur det blir.

Den senaste veckan har Skanska presenterat två fina orders i USA, bägge på runt en miljard kronor. Den ena var på att renovera lokaler åt Boeing och den andra var på att bygga nya utbildningslokaler åt EF i Massachusetts. EF är det språkresebolaget tro? Har för mig de har svensk anknytning.


Skanska har gott utrymme att höja sin utdelning som de brukar göra. Till våren blir nog inte utdelningen under 8,4 kronor men de kan utan problem dra till med 9 kronor vilket motsvarar en utdelningstillväxt om 9 procent. Det vore i så fall tredje året i följd man höjer med 75 öre.

Nytt år, ny VD, ett rensat bord (från nedskrivningar) och en saftig utdelning i sikte. Skanskaaktien kan åter väckas till liv framöver. Den har surat ett tag men nu kan det alltså vara nya tider.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

7 kommentarer:

 1. EF är ett språkutbildningsföretag och grundades av svensken Bertil Hult. EF har även varit i blåsväder i uppdrag granskning angående skatteoptimering

  SvaraRadera
 2. Köpt Skanska på 171 kr H&M på 169 kr och Ratos på 35,54 kr samt en skvätt Telia på 36,10 kr tror det blir bra om några år. Peter

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Peter,
   Det håller vi tummarna för.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag hoppas du har rätt om utdelningshöjningen. De har ändå vinstvarnat i år så jag är negativt inställd till en sådan, men det är nog min natur bara :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktieoutsidern,
   Ja man det är jag övertygad om att de höjer utdelningen. De har tagit nedskrivningar i år men vinsten blir god. De första nio månaderna är vinsten en bra bit över 10 kronor.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Varför tippade Skanska ner till 170:- från strax över 180:-? Kan inte riktigt först varför.
  Mvh Dempa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Dempa,
   Delvis kan förklaringen vara att internationellt och institutionellt kapital är avvaktande till hela bygg/fastighet och banksektorn i Sverige då en bobubbla i Sverige är en stor snackis om vårat land utomlands. Hela sektorn har pressats av detta. Det är dock inget specifikt stort hot mot Skanska som har verksamhet i flera av världens länder och bygger broar, skolor och kontor mm.

   Mvh petrusko

   Radera

Ett knippe preffar

Jag förvaltar min portfölj med målsättning att den skall generera att kassaflöde till mig att leva på. Jag lever på utdelningar och en de...