Pimco Corporate & Income Opportunity Fund, PTY

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Det här är en börshandlad fond med inriktning mot obligationer. Det är en Closed End Fund (CEF) vilket möjliggör för fonden att arbeta med belåning vilket de gör. Tack vare belåningen kan de få upp direktavkastningen till höga nivåer.
Fokus för fonden är "high current income" vilket på svenska blir hög utdelning nu, på ett ungefär. Värdetillväxt är sekundärt och fullt fokus är att skapa hög utdelning. Det här är ett mycket vanligt fokus för denna typ av fond.

Fonden startade år 2002 med ett NAV om 15 dollar och där ligger det också i dagsläget. Det här är mycket bra presterat. Många liknande fonder har över åren bränt av delar av sitt NAV och har nu betydligt lägre NAV än de en gång startade med. Mycket bra presterat och en viktig feature jag tittar på för denna typ av investering.
Sedan starten 2002 har fonden betalat utdelning varje månad, stadigt genom vått och torrt. Igenom finanskrisen tickade utdelningen på som ett lokomotiv. Aktiekursen backade ordentligt i finanskrisen vilket det mesta gjorde under den här tiden, det var hysteriskt. Utdelningen däremot tickade in i samma goda storlek månad ut och in.

Ticker: PTY
Namn: Pimco Corporate & Income Opportunity Fund
Avgift: Cirka 1 procent inklusive avgiften för belåningen i fonden. Total kostnadsnivå.
Utdelning: Månadsvis
Direktavkastning: 9,3 procent på kursen $16,61
Fondförmögenhet: Cirka 1,2 miljarder dollar
Fonden har funnits i cirka 15 år och i bilden här ser ni den genomsnittliga årliga totalavkastningen för olika perioder. Sedan start har den gett 14,28 procent per år i totalavkastning.

Länk till Pimco PTY hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

20 kommentarer:

 1. Hej. Tack för tipset eller infon men vad är skillnaden emellan denna och PIMCO Corporate & Income Strategy Fund. (PIMCO Corporate & Income Opportunity Fund)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   de är ganska lika den här och PCN som jag ägde tidigare. PCN är tickern för den fonden du nämner. Skillnaden är att det är ytterligare lite större risktagande i PTY som jag skriver om och en större potential.

   Länk till ett tidigare inlägg om PCN:
   http://petrusko.blogspot.se/2015/05/pimco-coroprate-income-strategy-fund-pcn.html

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,
  Tack för en inspirerande blogg. Jag undrar vad det är för courtage på en börshandlad fond som PTY. Är det minst 1 USD (med prislista Mini på Avanza) eller är det 0 SEK som för utländska fonder? Och passar en utländsk börshandlad fond som ger utdelning bättre att ha i KF än i ISK?
  Med vänlig hälsning
  Kristofer

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Kristofer,
   Courtaget är minst 1 USD med mini hos Avanza och den passar bäst i en KF eftersom det dras utländsk källskatt på utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej
  Tack för en bra blogg.
  Är lite sugen på att börja växla in ETF i utd.väskan.
  Hur skulle ju rangordna PTY mot tex CHI?
  MVH
  Beezap

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Beezap,
   CHI har en högre avgift och de har bränt av en hel del av sitt NAV sedan starten. Faktorer som gör att jag inte tycker den är lika bra som PTY.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej
  Tack för en bra blogg.
  Har börjat fundera på att plocka in någon/några EFTer i utd.portföljen.
  Hur skulle du ranka PTY mot tex CHI?
  Kursmässigt mycket lika och även utdelningen är motsvarande.
  Tack på förhand.

  SvaraRadera
 5. Hej!
  Har flera CEFs från Pimco och är imponerad av deras avkastning. Känner du till någon svensk motsvarighet?

  SvaraRadera
 6. Tack för en mycket bra sida! Hur kommer du göra nu med ditt ägande när Avanza informerar om att dom kommer att stänga denna typ av ETF för vidare inköp! Säljer du av allt eller behåller du ditt innehav och tar ut delningen.

  SvaraRadera
 7. Hej!
  Brunt att den inte går att handla längre, passade mig finfint och planerade att öka. Kommer du behålla eller växla över till något annat?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jonas,
   Ja eller hur är det surt att vi inte längre kan köpa dessa. Jag håller hårt i mina som varit en kanonplacering hittills.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Sent till partyt men en fråga: kan inte hitta denna på Google Finance längre - och det är därifrån jag hämtar datat in till excel. Har du samma problem?

  SvaraRadera
 9. Hej, sen till partyt men jag ser nu att PTY inte hittas på Google Finance och det är därifrån jag hämtar datat in till excel. Har du samma problem?
  Med vänlig hälsning/Monty

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Monty,
   Jag använder inte Google Finance utan uppdaterar kurser manuellt i mitt Excel. Jag gillar den rutinen.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Hej,

  Du skriver att "många liknande fonder har under åren bränt av delar av sitt NAV". Hur kommer det sig? Är det rimligt att tänka sig att det här är en investering som kommer att minska i värde över åren? Men upprätthålla/öka utdelningen?


  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är ganska enkelt, de fonder som bränt sitt NAV har alltså inte genererat tillräckligt mycket avkastning för att väga upp utdelning och sin avgift. Då blir NAV lägre och lägre.

   PTY som jag skriver om i detta inlägg och som jag äger än idag har fortsatt presterat bra och har fortsatt ett NAV runt $15. Samtidigt som de pyntat fet utdelning.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej igen,

  Tack för ett snabbt svar.

  Ok. Ja det låter ju både enkelt och rimligt; värdet på fondens underliggande tillgångar har helt enkelt minskat över tid? Det bör innebära att fondens (de fonder som bränner sitt GAV) tillgångar för eller senare kommer att ta slut? (Givet att de inte vänder utvecklingen.)

  När jag tittar på den historiska utdelningen från PTY noterar jag i synnerhet två egenskaper: 1) utdelningen i kronor och ören är relativt stabil/oförändrad - hur tänker du kring utdelningstillväxt i PTY och 2) de ser ut att lämna en extrautdelning i december - känner du till varför de gör det?


  Med vänlig hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej igen,
   Ja de fonder som bränner av sitt NAV kommer till slut få problem att upprätthålla utdelning. De tvingas sänka den. Det resulterar i en fondkurs som backat och en sänkt utdelning. Usel totalavkastning alltså.

   En sådan här fond fokuserar på hög avkastning nu och har ingen ambition kring utdelningshöjningar. De delar ut max nu och lämnar inget kvar att växa till högre utdelning i framtiden. High current income kallas det.
   Extrautdelningen i slutet av året är en skatteteknisk grej och så gör de för att minimera skatt.

   Den här fonden är en börshandlad amerikansk fond och sådana går inte handla längre sedan några år tillbaka här i EU.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej,

  Finns det någon liknande ETF i Europa som fungerar som (PTY) på ett ungefär? Har letat men inte hittat någon. Tacksam för svar!

  Mvh

  SvaraRadera
 13. Hej! Hur ser det ut med källskatten nu,r fortsatt KF bäst? Eller funkar EF?

  SvaraRadera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...