Mina senaste aktieaffärer. Stor omstuvning i portföljen


Igår köpte jag mer Wallenstam och Investor men jag glömde skriva det i min iver att skriva om mina köp i Volati.

Idag åkte mina sista H&M ut ur portföljen. Jag har under en tid fasat ut dem och hade bara en post kring 0,5 procent av väskan kvar. Aktien har presterat uselt länge och utdelningen har inte höjts på flera år. Någon höjning nästa år är inte sannolikt utan man får nog vara glad om de inte sänker. H&M-aktien kommer nog åter på banan förr eller senare men jag väljer att låta mitt kapital växa på annat håll tillsvidare.

Jag tog hem vinsten i Hemfosa som varit en riktig dunderaffär för mig. I vanliga fall brukar jag skala mig in i positioner, köpa successivt. Hemfosa drämde jag till på hela den storlek jag ville ha på ett bräde då den var makalöst attraktivt värderad i våras. På 80 kronor håvade jag in ett gäng som jag i efterhand tyckt borde varit större men det är lätt att vara efterklok. Det är fortsatt ett fint bolag men det är inget viktigt innehav för mig och jag valde att ta hem vinsten för att placera i annat.

En sannolikt sista minskning i Atlas Copco blev det också. Om den fortsätter att prestera makalöst starkt på kort sikt skulle jag kunna halvera en gång och ändå ha en position kvar som jag tycker är ok men annars nöjer jag mig här. Atlas som jag skalade mig in i där jag började köpa smått när den gick under 200 kronor för att göra stora köp nedåt 160 kronor och sedan mindre köp på vägen upp igen. En fantastisk placering och ett fantastiskt bolag.

Jag ökade i Corem Property preferens och jag tog in Sagax D igen. En rejäl boost för portföljens utdelning men lägre potential på lång sikt jämfört med stamaktier.

31 kommentarer:

 1. Jag sålde också Hemfosa och köpte lite Corem PG pref. Lite för låg DA i Hemfosa nu för fortsatta köp tyckte jag.

  SvaraRadera
 2. Hur ser du på kommande uppdelning av Atlas Copco där en del kommer att bli Epiroc den 1 juli?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Jag är positiv till delningen av Atlas Copco. Det har redan bidragit till en uppvärdering av bolaget.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej Petrusko,
  Har några frågor/funderingar jag skulle uppskatta om du kunde ge dina reflektioner kring? Lite OT som du brukar skriva men ändå, vet även att du inte vill ge enskilda placeringsförslag.

  1) Har tusen Hemfosa pref. Ska man byta dessa mot annat med högre yield?
  2) Vi har 4 barn med funktions hinder vilket innebär att min fru inte jobbat på 12 år = ingen inkomst såklart. Trots detta spar vi 6k i månaden i fonder. Index & Didner och har dessutom 1,6 Miljoner i övrigt sparande. Jag i aktier (mycket pref men även SEB och Hemfosa) och frugan i Aktier + fonder.

  Vårt hus är på 615 kvadrat, enbart för att hålla isär barnen och ej för att vi vill vara några speciella, vi är nog mer Svensson än många andra. Skulle du välja att investera 230k i bergvärme genom att sälja lite papper men genom detta sänka värmekostnaden med 36k per år?

  Konstig fråga men läser din blog och tycker den är kanon.

  Dessa 3k skulle naturligtvis investeras i aktier ed och ingen konsumtion.

  Trevlig helg.  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. 15,6% yield på den investeringen, återbetald efter drygt sex år. Behöver du verkligen fråga Petrusko om det är en klok investering? ;)

   Radera
  2. Tjena Malte,
   Från det du nämner låter det som en utmärkt investering i ditt fall att satsa på bergvärmen. Det ger dig en mäkta god "direktavkastning".

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Hej David,
   Tack för din input men hade även en fråga gällande mina 1000 Hemfosa pref som gått upp dryga 12% men yieldar bara 5,5% för tillfället.

   Behålla eller har du/ni något annat förslag?

   Tack på förhand.

   // Malte

   Radera
  4. Tjena Malte,
   Jag gillar Hemfosas pref, den har en bra risknivå. Ett alternativ med lite högre direktavkastning men utan högre risk är Akelius pref. De äger hyreslägenheter på starka orter världen över.

   Mvh petrusko

   Radera
  5. Tack Petrusko,
   Akelius är min absoluta favorit när det gäller preffar. Har mitt absolut största innehav där men då jag har ett ganska stort innehav även i Hemfosa stam börjar portföljen kantra ganska betänkligt mot fastighet.

   Tanken var kanske att skala ned på Hemfosa pref som yieldar lite tunt men vet inte riktigt vad man skulle införskaffa istället.

   Funderingar?

   Tusen tack och hoppas ni alla får en härlig vecka.

   // Malte

   Radera
 4. Jag sålde också av hela mitt innehav i Hm för 1,5 månad sen efter att ha skalat ner under en längre tid. jag skrev om det Här. Jag tror inte riktigt att HM kommer att prestera bättre än övriga innehav den kommande tiden. Det är mycket konkurrens de står inför och jag tror de har stora kostnader kvar framför sig.

  Med vänlig hälsning / Frihetsmaskinen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihetsmaskinen,
   Ja vi får se hur det går för H&M. Jag tror de kommer åter och presterar bättre än så här men om det dröjer 6 månader eller 5 år är svårt att säga. Det går inte som bolaget själva önskar och hoppas på. Aktien har redan varit dålig en lång period. Bättre att ha pengarna i något bra under tiden.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Hej!
  Jag tänkte sätta ihop en portfölj med främst utdelningsaktier. Har kikat på ett antal men tycker allt ser dyrt ut just nu. Har du ngt tips på. Bolag du tycker är ok att gå in i med nuvarande kurs?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Åbban,
   Mycket ser dyrt ut nu ja men banksektorn tycker jag är attraktiv. De har lägre värdering och högre direktavkastning än börsen i övrigt. Handelsbanken är min favorit.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Tyvärr har utdelningarna stått still en längre tid, vilket gör det till ett ganska ointressant bolag för utdelningsinvesterare. I så fall finns det bättre alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena bombmattan,
   Aktiekursen har gått uselt och utdelningen oförändrad i flera år. Som du säger finns det bättre alternativ.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Här var det inte mycket till långsiktighet! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Micke,
   H&M har jag ägt i 10-15 år medan Hemfosa blev en desto kortare bekantskap. Allting är inte svart eller vitt och jag har flera innehav i portföljen som inte är viktiga för mig som jag kan avyttra för att lämna plats åt något annat.

   Ratos köpte jag i slutet av 90-talet och sålde för några år sedan. Industrivärden köpte jag någon gång i samma veva och har kvar dem idag 20 år senare.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Jag behåller Hemfosa. Gillar att de splittar men är främst den tryggare delen av uppdelningen som lockar mig att behålla, mycket för att redan har en YOC väl över 5 procent. Får se hur det blir.

  Behåller H&M men har successivt minskat portföljandelen (även om det inte fått genomslag ännu). Har precis så många aktier som jag vill ha på ett par års sikt. Jag har köpt dem på vägen ned och är "bara" 8-9 procent ned på kursen. Det är en försvarbar risk för att ge dem ett par år att få rätsida på det hela. Kommer avvakta årsrapporten och kapitalmarknadsdagen i februari innan bedömer nästa gång.

  Däremot tycker jag att caféverksamhet verkar helt vansinningt. Risken är att det drar ned marginalerna och relativ vinsttillväxt. Tveksam till att H&M kan bygga ett tillräckligt bra varumärke för att ta goda nog priser (Starbucks) och är det verkligen kompatibelt med ett lågprismärke? Och är Fältöversten med Sveriges kanske dyraste mataffär (med kvalitet därefter förvisso) verkligen rätt plats för att testa ett sådant koncept. Det som förbryllar mig mest är att H&M inte verkar ha bestämt sig för om man är IKEA eller NK. Hoppas de vet vad de gör men känns lite som att deras masterminds tänker utifrån vad de personligen gillar på Östermalm snarare än vilka deras kunder egentligen är?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Utlandsutdelaren,
   Jag gillar Arket som förvisso innehåller cafe men jag är inte imponerad över experimenterandet i den där affären i Stockholm. Framstår som att man desperat letar lönsamhet och omsättning. Skall de testa sälja konserver härnäst?

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Behåller Hemfosa jag med. Tycker inte något har utvecklats till det sämre och jag ogillar att sälja vinnare. Du köper och säljer rätt friskt ändå Petrusko, vill minnas att du ser dig som långsiktig när du går in i aktier? Jag känner mig i jämförelse väldigt långsiktig och säljer i princip aldrig. :) Men kanske kan man maxa avkastningen genom att köpa och sälja mycket, jag vågar dock inte det med risk för att sälja bort mig och till slut få en sämre utveckling. Lycka till med investeringarna och tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   tack för din kommentar. H&M har jag ägt i 10-15 år medan Hemfosa blev en desto kortare bekantskap. Allting är inte svart eller vitt och jag har flera innehav i portföljen som inte är viktiga för mig som jag kan avyttra för att lämna plats åt något annat.

   Ratos köpte jag i slutet av 90-talet och sålde för några år sedan. Industrivärden köpte jag någon gång i samma veva och har kvar dem idag 20 år senare.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Om jag köpte H&M aktien i fredags vilket var sista dagen för att köpa och få utdelning, kan jag sälja på måndag eller måste jag vänta till utdelningsdagen att sälja om jag nu vill det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Nu har utdelningen skiljts av i H&M till de som ägde den vid stängning i fredags. Man kan sälja på måndag och ändå erhålla utdelningen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. ok, tack för svar!

   Radera
 11. Tjo, vad hände med långsiktigheten och att alltid köpa o behålla bra bolag? Eller var det mer generellt? Säger verkligen inte att du gör fel eller så, bara nyfiken.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Tack för din kommentar. Jag behåller inte alltid för alltid. Oftast har jag en lång plan när jag går in i en investering men vissa mindre viktiga innehav kan jag byta ut till förmån för annat. Medan mina viktiga innehav som tex Castellum behåller jag så länge de är ett bra bolag, oavsett om aktiekursen går hitan ditan.

   H&M har jag ägt i 10-15 år medan Hemfosa blev en desto kortare bekantskap. Allting är inte svart eller vitt och jag har flera innehav i portföljen som inte är viktiga för mig som jag kan avyttra för att lämna plats åt något annat.

   Ratos köpte jag i slutet av 90-talet och sålde för några år sedan. Industrivärden köpte jag någon gång i samma veva och har kvar dem idag 20 år senare.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Avyttrat H&M även jag, även om min post inte varit alls lika stor som många andras. Återinvesterat med lång sikt i banker istället, samt bygg. Personligen tror jag inte att H&M kommer repa sig igen, men den som lever får se.

  Innehavet i Hemfosa behåller jag dock. Tror på framtida splitt, och gillar bolagets fokus och affärsområden.

  //Aktievargen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktievargen,
   Tack för din kommentar. Det låter som en bra plan du har där. Jag tror på Hemfosa också.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Hej!
  Precis startat en utdelningsportfölj med en horisont på 15-20 år och läst ganska mycket av din samt Hernhags blogg för tips.
  Är dessa som du nämner; Investor, Wallenstam, Volati, Corem pref, Sagax D kombinerat med kanske Handelsbanken och Skanska bra investeringar just nu? Tycker det mesta andra ligger ganska högt men är ju ganska nybörjare.

  Vänligen
  Jesper

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jesper,
   Tack för din kommentar. På den tidshorisont du nämner tror jag de där aktierna är hyggliga utdelningsaktier att satsa på.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Hej!
  Hur ser fördelningen ut i din portfölj nuförtiden? Skulle vara intressant med en uppdatering.

  Hälsningar,
  NorthernMan

  SvaraRadera

Tele2 höjer prognosen för helåret

  Idag släppte Tele2 sin halvårsrapport för 2021 och den var ganska bra. Över lag var det starkare siffror än förra året men framförallt jus...