torsdag, november 16, 2017

Investmentbolagen bättre än de bästa fonderna


Det finns många bra fonder att spara i på lång sikt och Didner & Gerge Aktiefond är en av dem. Sett till olika tidsperioder har de presterat bättre än index, betydligt bättre. På 1, 3, 5 och 10 års sikt har de slagit Avanza Zero och Nordnet Superfonden ordentligt. Känner du inte till de två fonderna så är de upplysningsvis ett par fonder utan avgift som följer index.
Om man söker går det naturligtvis att hitta enstaka fonder som gått bättre än Didner & Gerge Aktiefond under vissa tidsperioder men det här är en riktigt bra fond som stadigt presterar väl.

Så till poängen med inlägget då: Medan exempelvis Didner & Gerge har presterat riktigt bra så finns det alternativ som gett ännu bättre avkastning. På börsen har vi ett knippe större investmentbolag och flera av dem har gett en mycket bra totalavkastning (kurstillväxt + återinvesterad utdelning precis som man räknar i fonderna).
Investor har till exempel gett en totalavkastning om 290 procent under samma 10-års period där Didner & Gerge Aktiefond gett 206 procent.

Ett annat investmentbolag som faktiskt presterat ännu bättre är Latour som under samma 10-års period gett en totalavkastning på mäktiga 438 procent. Se den gröna stapeln i bilden.

Det här är ingen tillfällighet utan dessa investmentbolag har presterat riktigt bra under längre perioder. Latour här ovan är något alldeles extremt och har avkastat cirka 93.000 procent sedan 1985 (1985-01-03 till 2017-11-15). Nittiotre tusen procent.

Fonder är bra men som ni ser finns det jättebra investmentbolag att titta på. Ett investmentbolag är inte olikt en fond på det viset att de äger aktier i diverse bolag. Det är inte tidskrävande att investera i sådana här investmentbolag framför fonder då man likt i fonden lämnar över förvaltandet till investmentbolaget. Nu krånglar jag kanske till det. Man köper enkelt aktier i investmentbolag och sedan lutar sig bak medan investmentbolaget gör jobbet.

Länk till Didner & Gerge Aktiefond hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Investor hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Latour hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

13 kommentarer:

 1. Man kan gå på nitar även där(Ratos) sista 10 år är inte precis lysande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   NEj man gör nog bäst i att skippa de mindre och de med exotisk inriktning som Ratos.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Jag sydde ihop en egen investmentbolagsportfölj för något år sedan

  Uppdelad enligt följande
  60%: Investor, Latour, Lundberg, Melker Schörling, Svolder och Berkshire. Så för 10.000sek i portföljen har ovanstående en tusenlapp var.

  30%:
  Industrivärden, Naxs, Traction och Indutrade

  10%
  Vostok och Öresund

  Hur kom jag fram till detta på väldigt lekmannamässigt sätt?
  Google, bloggar och historik fick mig att välja fördelningen ovan. Själv har jag inte satt mig in i bolagen alls, inte läst några redovisningar etc. Jag litar på att dom stora vet vad dom gör så att jag inte behöver...

  Vid påfyllning använder jag mig av IBINDEX och prioriterar de med högst substansrabatt.

  +11,69% senaste året. -3,54% senaste månaden.

  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   Det där tror jag blir riktigt bra på sikt. Goda chanser att du slår index med den där portföljen. Bra gjort.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej! Blir inte denna jämförelsen fel då en fond enbart värderas på innehaven samtidigt som andra faktorer kan spela in i värderingen i ett investmentbolag? En fond kan väl inte ha substansrabatt/premie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonym,
   Nej det tycker jag inte. Dels så är ditt främsta intresse som investerare avkastning. Är avkastningen bättre i investmentbolagen utan att risken är högre så är det ett enkelt val.

   Dessutom varierar investmentbolagens värdering över tid och gör det till ett nollsummespel i slutändan. Att värderingen är lite högre nu gör några extra procent i Latours 93.000 procent.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Ratos var väldigt bra några år...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej! I detta sammanhang undrar jag om inte Spiltan investmentbolag fond gör sig bra.// Jens

   Radera
  2. Tjena Jens,
   Spiltan INvestmentbolag är inte tokig men jag valde att inte skriva om den i detta inlägg för att ha full fokus på investmentbolagen som faktiskt presterat långt bättre än SPiltans fond. I Spiltanfonden är det andra innehav som drar ned prestandan varpå fonden inte gått alls lika bra som Investor och Latour.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Latour är klass! Ett investmentbolag att lita på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktieoutsidern,
   Ja helt makalöst. Jag minns att jag redan för 20 år sedan undrade om Latour hade mer att ge, om de kunde fortsätta prestera på det här viset. Önskar att jag ägt dem non stop sedan dess heheh.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Intressant perspektiv! Har börjat köpa etablerade investmentbolag, än så länge bara Investor och Kinnevik, som ett alternativ till fonder för att diversifiera min portföljrisk lite bättre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Utlandsutdelaren,
   Det tror jag är en bra plan. Jag lägger stor fokus på INvestmentbolag. Fram till häromdagen bara så var Investor ett av mina största innehav men jag valde att minska i det innehavet för att på kort sikt boosta min utdelning via andra innehav. Planen är att på sikt köpa upp mig i storlek igen i Investor.

   Mvh petrusko

   Radera