Så gör jag som investerare med Nordea

Vid det här laget har väl knappast någon missat rubrikerna om att Nordea flyttar sin hemvist till Finland. Fullt förståeligt med tanke på att det är en nordisk bank med starka band till Finland och att de genom flytten slipper undan punktbeskattning från den svenska vänsterregeringen. I Finland kan de bedriva verksamheten på lika villkor med övriga banker i EU.

Flera svenska politiker och media har dessutom bedrivit en riktigt smutsig desinformationkampanj där de propagerar att Nordea kostat skattebetalarna miljardbelopp genom åren i tidigare kriser. Detta är skitsnack. De insatser som gjorts har lett till stora vinster för staten. Skattebetalarna och staten har alltså inte fått annat än feta intäkter från Nordea.

Så fick jag skrivit av mig om det där..

Som investerare gör jag precis som tidigare och äger inte Nordea med anledning av att jag hellre placerar i Handelsbanken som är den bästa banken i min synvinkel. Jag skrev nyligen en artikel om bolaget på Tradingportalen. Länk till artikeln: http://www.tradingportalen.com/dividend-investor-v36-handelsbanken-det-langa-loppet/

Läs mer: Källskatt på utdelningen från Nordea framöver.

Läs mer: Varför Nordea gör rätt som flyttar. Bloggen Aktiefokus.

6 kommentarer:

 1. Uj.. Snacka om clickbait på titeln. "Så gör jag med Nordea" och det utmynnar i "jag äger dem inte". :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Uj... snacka om att du var sugen på att få använda ordet clickbait...

   Inlägget handlar till stor del om Nordea och min slutsats är utmärkt. Med länk till ytterligare läsning om Handelsbanken för den som vill veta mer om Europas bästa bank.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Fråga på detta. Har du en källa på att staten gjort vinster? Har sett flera som skrivit det men ingen riktig källa

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Anonym,
   Den källan får du googla fram själv. Staten var själv ägare i Nordbanken och gick in med mer pengar som sådan när det krisade. Efter det har banken frodats och de sålde aktierna. Någonstans mellan 60-100 miljarder vinst på den affären är det jag läst.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej! Undrar också om detta. Är det dessutom inte ett problem att staten blir mer eller mindre tvugna att rädda ett företag, något som kanske staten inte annars valt att göra? Politiska frågor är i min mening sällan enkla. Tack annars för en bra blogg. Har börjat aktiespara i år och bloggen var ett av de första ställen jag började hämta info!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jake,
   Staten räddade banken som de själva var storägare i. Nordbanken hette den. Efter det tjänade banken mycket pengar och staten likaså. Senare tjänade staten ännu mer pengar när de sålde sitt innehav i banken.

   Mvh petrusko

   Radera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...