fredag, september 08, 2017

Castellum bäst på hållbarhet!


Castellum som länge fokuserat på hållbarhetsfrågor behåller sin plats som enda nordiska fastighetsbolag i Dow Jones Sustainability Index (DJSI). Bolaget rankas som den mest hållbara fastighetsutvecklaren i världen samt global sektorledare för andra året i rad av GRESB. Castellum mottar EPRA Gold, för högsta betyg bland de bästa hållbarhetsrapporteringarna i Europa.

Riktigt fina kvitton på arbetet Castellum gör inom hållbarhet!

Närmare info om DJSI, GRESB och EPRA Gold samt kort kommentar från Castellums VD Henrik Saxborn:

Dow Jones Sustainability Index (DJSI), bjuder varje år in över 3 900 noterade bolag i alla branscher över hela världen, att delta i utvärderingen. De som presterar i topp kvalificerar sig till detta prestigefulla index som funnits sedan 1999 i syfte att styra investerare mot mer hållbara investeringar. Castellum är det enda nordiska fastighetsbolaget och ett av sju svenska bolag som kvalificerat sig till indexet.

GRESB (Global Real Estate Sustainability Benchmark) gör varje år en global genomgång av hållbarhetsarbetet i stora fastighetsbolag och –fonder och i årets studie deltog 823 fastighetsbolag världen över. Castellum placerar sig i år som nummer ett - den mest hållbara fastighetsutvecklaren i världen. Dessutom erhåller Castellum, för andra året i rad, utmärkelsen Global Sector Leader vilket innebär att Castellum rankas som etta i världen inom sektorn kontors- och industrilokaler.

Priset för bästa hållbarhetsrapportering i Europa, EPRA Gold, är ett erkännande av att Castellum både gör vad vi lovar inom hållbarhetsområdet och dessutom är tydliga i kommunikationen. EPRA (European Public Real Estate Association) arbetar för att förbättra standarden och transparensen inom fastighetsbranschen samt för att skapa ökad trovärdighet och därmed ökad trygghet för investerare.

”Jag är otroligt glad att det arbete och engagemang som läggs ner av våra medarbetare också uppmärksammas internationellt”, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef. Hållbarhet är lönsamt och går hand i hand med både våra affärer och vår verksamhet. Det skapar värde för våra kunder och andra intressenter.”

10 kommentarer:

 1. Riktigt imponerande av Castellum. Vet du vilka andra 6 svenska bolag som kvalificerar sig till detta index?

  Mvh Slimis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Slimis,
   Ja det är riktigt bra gjort av Castellum. De övriga svenska bolagen i DJSI är: Billerud Korsnäs, SEB, Sandvik, Electrolux, MTG och H&M

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hållbarhet i all ära, men det är högst tveksamt att aktien kommer stärkas på grund av det. Känns lite "bortkastat" (förstå mig rätt) ur en investerarsynvinkel.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Jag har lyssnat till Henrik Saxborn argumentera för att deras satsningar inom hållbarhet är lönsamma och han argumenterar väl för det. Så därför är jag inte med dig i ditt "bortkastat". Det är helrätt i investerarsynvinkel.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Det vore iofs illa av ett företag om någon av deras satsning inte är lönsam, men frågan är snarare om det hade varit mer/mindre lönsamt med en annan typ av satsning. Hållbarhet är lite av en modern fluga. Det är trendigt att säga att man arbetar utifrån hållbarhet. Men när detta faller bort, vad har det då gett för värde i förhållande till vad en annan satsning på något som hade varit mer lönsamt varit.

   Radera
  3. Tror du missar poängen om du tror att det bara är en modern fluga. Det jag tror dom gör är att väljer billigare och bättre material, effektiviserar bort slöseri (mindre administration etc) och exempelvis har bättre hantering av luft och värme (effektivare samt billigare ventilation, efterfrågan ökar). Detta sparar pengar över tid. Se hållbarhet/miljöhänsyn som en bieffekt om du är allergisk mot orden.

   /Andreas

   Radera
 3. Hej petrusko!
  Tror du att inte ha en stor ägare "av kött och blod" kan vara positiv bidragande till just detta? Dvs att institutioner som största ägare, som i Castellum, aktivt driver på för att prioritera hållbarhet (utifrån sina policys för placeringar i fonder etc)?
  /Gurkan

  SvaraRadera
 4. Hej Petrusko,
  Jobbar på ett av bolagen du nämnde ovan och från vårt perspektiv är det definitivt viktigt att finnas med där. När det gäller miljö tror jag ingen som läser detta kan blunda för Harvey, Irma, Jose och allt vad de heter.

  Vi jobbar dagligen med EHS (Miljö, hälsa & säkerhet) och det finns alltid först på agendan när vi träffas. Vara med på listan från Dow är en fjäder i hatten för dessa bolag.

  Nu till min fråga jag hoppas du kan hjälpa mig med och framför allt dina tankar.

  Känner att jag fått väldigt stor viktning mot fastighet och Hemfosa i synnerhet. Har både pref och stam. Viktar nästan 30% i väskan. Preffen har gått väldigt starkt på senare tid och DA börjar kännas lite låg.

  Hur hade du funderat om detta. Om jag tex sålde av hälften av preffarna skulle jag ha c:a 100k att handla annat för.

  Skulle Klövern pref vara ett alternativ eller skulle du titta mer åt stamaktier med hyfsad DA och bättre utdelningstillväxt?

  Tusen tack för en intressant blog och önskar er alla en härlig helg.

  // Malte

  SvaraRadera
 5. Tjenare Petrusko. Alltid kul att läsa dina inlägg. Även jag kör med Castellum som en av mina grundpelare i utdelningsportföljen. Vad tror du om framtiden för Castellum?

  //MM

  SvaraRadera
 6. Hållbarhet blir mer och mer viktigt för näringslivet. För Castellums del är det i flera fall ett starkt bidragande skäl till att man får möjlighet att investera. Exempelvis ställer idag flera stora kunder inom den kommersiella sektorn tydliga hållbarhetskrav på deras lokaler och för att ens vara med och spela matchen om den kunden krävs det att man har detta på plats. Med Castellums erfarenheter inom området blir de bättre på att räkna och möta kundernas förväntningar, detta är ett stort mervärde. I andra fall kan det handla om möjligheterna att bli tilldelad möjlighet att utveckla ett stadsområde. Städerna har blivit allt tydligare i vad de vill se och då handlar det inte om sista raden utan de vill se en aktör som har ett långsiktigt tänk och arbetar för att utveckla en hållbar stad. Så för Castellum är bolagets hållbarhetsarbete en förutsättning för att få till bra affärer och framåt kommer det bli allt mer avgörande för att få möjlighet att investera i städer och bygga på de bästa platserna i staden åt de "långsiktiga" och "stabila" kunderna. Jag skulle säga, det är en risk att investera i ett bolag som inte arbetar aktivt med dessa frågorna. Det är definitivt något man ska ha med sig som en riskparameter som långsiktig investerare.

  SvaraRadera