tisdag, september 26, 2017

Dagens affärer - Volati, Balder preferens mm.

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Idag har det blivit en radda affärer på börsen. Det började så smått med lite fler Volati för 61 kronor och det var väldigt nära att det även blev avslut på 59 kronor men den verkar ha vänt upp igen efter att handlats på 59,25 kronor ett tag.

Sen blev det faktiskt som så att jag avyttrade mina Balder preferens som ändå blir inlösta om någon vecka. Jag fick strax under 350 kronor för dem. Anledningen till att jag gjorde affär på den idag var att det dels fanns köpare av Balder preffen men också att det fanns ett gäng säljare av Volati preferens på kurs jag kan tänka mig att betala. Max 625 kronor vill jag betala för Volati preferens, egentligen tycker jag att det är i högsta laget men preffar har värderats upp rejält på sistone så det är där de värderas nu helt enkelt. 625 kronor är också den lägsta inlösenkursen i Volati preferens. De har ju en trappa på sin inlösenkurs och 625 kronor är den nere i år 2025. Innan dess vore det mycket besynnerligt om de löser in preffen via ordinarie förfarande.
Jag köpte även mer i Axfood och Handelsbanken och fick till en mix av dessa tre som tillsammans ger ungefär samma utdelning som Balder preferens gav mig.

En del Balder pref ägde jag i min KF och medan jag även äger Volati pref där och gott kunde köpt fler av den för pengarna i den depån så har jag andra planer för likviden i min KF. Jag skall köpa mer Pimco PTY och Brookfield Renewable Partners vilket totalt kommer ge en betydligt bättre utdelning än Balder preferens och dessutom bjuda på en tillväxtpotential genom Bookfield Renewable som bör fortsätta höja sin utdelning stadigt framöver.

Jag kan själv ifrågasätta att sälja Balder preferens nu strax under inlösenpriset och betala courtage för affären vilket man slipper vid inlösen i oktober. Well, det känns okej och medan jag inte tror att Volati preferens står värst högre i oktober vid Balders inlösen så stod den okej nu och det funkar för mig.
Länk till Volati preferens hos Avanza (affiliatelänk).

Den här omplaceringen ger mig lite högre utdelning direkt men också en tillväxt framöver som jag saknade helt i Balder preferens. Det blir nog bra det här.

Info om affiliatelänkar.

12 kommentarer:

 1. Hej Petrusko.
  Vari ligger skillnaden mellan PIMCO PTY och PIMCO PCN ? Vilka riskfaktorer föreligger kring dessa två fonder som man bör beakta och vilken påverkan kommer en eventuell framtida räntehöjning att ha ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena.
   Kolla svaret nedan till Vilding.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Tycker att Brookfield Renewable Partners över 5,5% i DA är attraktiv (kanske är över 6 nu?) men jag har som svårt att sätta mig in i vad bolaget riktigt håller på med.

  Axfood har ju gått relativt sidledes sedan jag började investera i bolaget men det gör inte mig som utdelningsinvesterare något :D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   BEP som de förkortas sysslar främst med vattenkraft men har också lite vindkraft bla. Kribg 85-90% är vattenkraft.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej, lite samma fundering som Tony. Samt hur gör du utvärderingar av fonder av denna typ. Pimco har ju extremt lite information tillgängligt och man ser ju bara att de har ganska mycket räntepapper mot USA, ganska lång duration så om/när räntorna börjar höjas så kommer kursen ta stryk även om utdelningen eventuellt kan bibehållas. Sen undrar jag hur du ställer dig till closed ended funds (hur görs värderingen av underliggande tillgångar om alls) då köpare kan trycka upp priset utan att det finns någon rim och reson, eller har jag missuppfattat något där? Tack för intressanta inlägg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag svarar dig och Tony här. PTY och PCN är bägge CEFs vilket tillåter belåning/gearing. PTY är hårdare gearad och har således högre risk och avkastning. Det finns massvis CEFs utöver dessa med +15 år historik och i kursgrafen ser ni hur de utvecklats i olik räntelägen och genom kriser. Dessa och liknande CEFs har full fokus på avkastning och reglerar genom att dela ut mer. Kursen skall därför allt annat lika vara oförändrad. Det är alltså inte meningen att kursen skall stiga stadigt aom den gör för tex aktier.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack Petrusko för ditt svar. Jag har själv ett innehav i PIMCO PCN som jag känner mig bekväm med visavi risk och vinstpotential. Kommer att behålla innehavet och eventuellt öka på sikt. Man får väl räkna med att en eventuell räntehöjning kan utöva negativ press på kursen, men å andra sidan så har ju PIMCO PCN en kurshistorik som varit stabil (eller gått i sidled, så att säga).

   Radera
 4. Du hade ju kunnat använda belåning för att vänta ut lösen av Balder pref. Gissar dock att du avstod av skatteskäl då det inte är gynnsamt med insättningar i ISK och KF.

  SvaraRadera
 5. Köpte också Axfood och Handelsbanken idag. Jag fick nog betala mindre för Axfood efter säljrekommendationen som sänkte aktien med nästan 4 % (köpte när den var ner mer än 5 %) och mer för SHB som fortsatt upp. Surt när jag hade en köporder inne dagen före, men som inte gick igenom med ett par tiotals ören. Nu fick jag betala ett par kronor mer istället... läxan är väl att köpa direkt istället för att ordna med några tiotals ören hit eller dit.

  SvaraRadera
 6. När får man in pengarna från inlösen i Balders preff aktie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   pengarna från Balders inlösen av preffen skall du ha imorgon 12/10 på din depå.

   Mvh petrusko

   Radera