Yo!
Hoppas ni haft en go lördag. Själv har jag haft det toppen med gött väder och familjebus. Innan det ens blev ljust ute gick jag ut i garaget och mekade med min cykel. Nytt däck och slang samt justering av växlar. Nu går hon bättre än sällan förr min gamle cykel. God lördag på er vänner.
Jag har under en tid funderat kring att äga många olika innehav samt att behålla innehav som väger väldigt lätt i portföljen. Historiskt har jag avyttrat om jag haft ett väldigt litet innehav där jag inte haft planer att vikta upp det den närmsta tiden. Det kan alltså ha varit jättefina innehav men de har inte kommit med på priolistan att öka den närmsta tiden och då har jag ofta valt att sälja och skifta över de pengarna till något jag faktiskt prioriterar. Små innehav har alltså varit No no.
Som exempel kan jag nämna att jag tog in Latour för några år sedan med plan att köpa smått under en längre tid. Denna blev en sådan där jag sålde, trots att jag gillar Latour och egentligen gärna äger den.
Jag följer Jason Fiebers blog Mr Free at 33 sedan många år och häromdagen läste jag ett inlägg som fick mig att fundera lite extra kring det här. Han har ju väldigt många innehav och i det här inlägget berättar han att han får en utdelning om dagen i snitt. Över 100 st olika innehav har han i väskan.
Nu är ju inte min strävan att få utdelning varje dag eller att äga 100 innehav men det fick mina tankar att gå igång.
Skall jag tillåta mindre innehav i väskan och bara acceptera dem för vad de är; pyttesmå innehav men ändå fina innehav. Om jag ändrar det här förhållningssättet skulle jag tex kunna ha en liten slurk Latour, SCHD och AT&T tex. Innehav jag gillar men för tillfället inte är beredd att satsa större på och därför äger jag dem inte.
För att sätta en siffra på vad jag pratar om så är det en vikt under 1 procent av portföljen jag tänker på i huvudsak. Obetydligt litet egentligen men det kan bli många bäckar små, flera fina småttingar blir en lite större tillsammans. Samtidigt fungerar det ju ypperligt som en sorts bevakningspost, man kollar ju till det man äger mer noga än det man bevakar.
Jag lutar åt att acceptera detta i väskan, att hålla små innehav och då får man ju per automatik vara öppen för att antalet kan sticka iväg. Antalet innehav har jag egentligen ingen begränsning på och jag har aldrig tänkt i de banorna heller att jag skall ha si eller så många utan är jag nöjd med 15 st så är det lika okej som om jag vore nöjd med 34 st.
Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Aktiespararna Direktavkastning sedan start
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Jag har fortfarande en liten slant i fonden Aktiespararna Direktavkastning och den har...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är det 1 år sedan sist jag publicerade ett sådant här inlägg med fördelning av innehaven i min portfölj. Det har blivit några ändringar...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag reflekterade jag över ett svar jag gav på twitter häromdagen angående tänkbar utd...
Eftersom aktier är ditt intresse så kan det vara roligt stt ha mindre poster, speciellt eftersom du då får bättre koll om bolagen är inne i en svacka/fallit kraftigt.tack för en bra blogg! /Niclas
SvaraRaderaTjena Niclas,
RaderaTack för din kommentar. Kul att du säger så jag tror det kan bli bra.
Mvh petrusko
Själv har jag 104 olika värdepapper i sverige,usa,danmark ,norge,Finland,kanada och tyskland.
SvaraRaderaTanken när jag byggde min portfölj var att jag skullen ha max 15 olika bolag men när tiden gick insåg jag att det finns ju så många fina bolag att äga så varför bara nöja sig med 15?
Jag har max 2-3 dagar mellan att att utdelningar ramlar in på kontot.
Min portfölj är i stort sätt färdig nu med sina 104 innehav.
Många Tror att man bara följer index med så många innehav. Vilket är fel.
Då jag har så många innehav uppstår det nästan alltid ett köpläge i något bolag vilket gör att jag oftast fyller på i botten.
2016 hade jag tex 19.5 % ökning. Vilket är lång över index.
Samtliga bolag utan 3 st är stabila utdelningsbolag.
Dessa 3 är förhoppnings bolag som jag har som en liten krydda i portföljen.
Största bolag är max 5% och dom minsta ligger på 0.3 % av portfölj värde.
Tjena Wild West,
RaderaWow det var många innehav och riktigt bra presterat. På något sätt låter det ju rimligt som du säger att det oftast finns något innehav som har bättre läge att öka i. Gäller bara att veta vilket =)
Anyhow, grattis till bra prestation och cool portfölj hörru.
Mvh petrusko
Jag har ungefär 35 aktier i portföljen just nu och tycker att det beror på helt vilken typ av innehav det är.
SvaraRaderaHar dussinet kärninnehav och andra stora innehav som jag regelbundet köper i och aktivt bevakar. Sedan finns det ju aktier som man av olika anledningar köper för att ett bra tillfälle uppstår men samtidigt inte bevakar fullt så aktivt. Tycker själva huvudfrågan är om det är värt att behålla innehavet jämfört med tiden det tar att fortsätta bevaka.
Två exempel är Beijer och Skanska, ganska små innehav som jag lyckades komma över oförskämt billigt. Företagen går bra, uppgången är såpass stor att fallhöjden på kursen är god. Finns ingen som helst anledning att sälja dem även om jag inte heller följer dem särskilt aktivt eller ökar i dem vid nuvarande nivåer. Bra aktier ska man behålla.
Samma sak med t.ex. Coca Cola - med facit i hand skulle jag kanske valt annat istället och deras vinsttillväxt/marginal lär avta med tiden men det om något är en stabil aktie som kommer fortsätta prestera vinster under många år framöver så är bara krångligt att sälja. ICA är lite samma sak - den kan få stanna i portföljen som ankare så länge jag inte behöver pengar till att köpa något som ger bättre avkastning.
Det som jag minskar i eller säljer av är enfastighetsaktier, preffar och liknande med hög risk eller som senast Autoliv - vet att det är ett jättebra företag med stark marknadsposition men där hade jag inte tiden och engagemanget att bevaka aktien samtidigt som utdelningen är för låg och då var det läge att ta hem vinsten för att öka mina andra innehav.
Sammanfattning på lång kommentar: det beror på om man anser sig kunna bevaka i den utsträckning som krävs eller inte.
Efter Lundaluppens portföljarkeologiblogg i mellandagarna reflekterade jag över mina egna innehav. Insåg att jag hade 34 st. Tanken var sedan inte lång att lista top-10.
SvaraRaderaHåller därmed nu på att fokusera, målet är att banta ner till de 13 rörelser jag tror mest på. 10% portföljvikt för de 7 bästa & 5% för resterande 6.
DEt blev ett syftningsfel angående att jag följer Jason Fieber. Det är ju just han jag följt i många år. Nuvarande bloggen MR Free at 33 är ju ganska ny. Han bloggade ju på Dividend MAntra förr.
SvaraRaderaMvh petrusko
Jag stod inför samma dilemma för ett par år sedan. Känns ju meningslöst att ha små 1% innehav i portföljen tänkte jag. Min lösning blev Veckoportföljen. Där kan jag strunta i viktning och köpa in mig i bolag jag gillar men kanske inte vet om jag vill ha större viktning i än. På så sätt får man en mindre exponering mot bolaget och kan läsa på mer och på så sätt välja om jag vill köpa in den i den "riktiga" portföljen eller ej. Min vanliga portfölj innehåller kanske 15-20 bolag medans med Veckoportföljen uppgår totala innehaven till runt 40 :)
SvaraRaderaHej!
SvaraRaderaFör tillfället har jag 55 innehav och får
15-20 utd/månad.
Använder mig mycket av stoplossar för att inte
behöva följa alla bolag dagligen.
Utdelningarna återinvesteras hela tiden för att
mata snöbollen.
Målet är ca 70-75 innehav i framtiden.
Med vänlig hälsning Jojje
Jag ser ingen nackdel med att ha ett större antal innehav. Själv har jag nu ca 80 innehav i främst Sverige och USA där 75-80% av dessa ger utdelning. Men, har även en del mindre innehav på 0,1-0,5% av portföljvärdet. I de flesta fall tillväxtbolag som ännu inte ger någon utdelning, men förhoppningsvis kommer göra det framöver samtidigt som de växer. Har även börjat köpa in mig i tex Latour som du nyligen skrivit om här. Tanken där är att successivt öka innehavet tills det åtminstone är 1% av totala portföljvärdet. Förra året ökade portföljen med 20,3% och utdelningarna var i snitt 15K i månaden.
SvaraRaderaHar svårt att hålla mig ifrån bolag jag gillar, just nu bara 16 st (vilket får ses som bra) men har cirka 10-12 st på bevakningslista som jag väldigt gärna äger. Köper jag dessa skulle jag landa på cirka 25-30 innehav i min portfölj.
SvaraRaderaStörsta tillväxten i min portfölj sker genom mitt nettosparande och så som jag ser det så är det positiva med lite fler bolag att man ofta (alltid) har något bra att köpa i en tillfällig svacka. Samtidigt vill jag ha alla ungefär jämviktade, dvs oviktade mot index och med 25-30 bolag skulle varje vara 3-4 % av portföljens totala värde. Ska man hålla på att allokera om de som stigit iväg lite grann en gång per år blir det kanske lite onödigt mkt transaktionskostnader, men just nu sköter mitt nettosparande det med råge.