tisdag, januari 22, 2019

Johnson & Johnson bokslutsrapport 2018


Idag rapporterade Johnson & Johnson för det fjärde kvartalet och helår 2018. De körde en presentation kl 14:30 svensk tid som jag avsåg att följa live men jag sölade till det med tiden och satt kl 13:30 redo att följa den. När jag insåg mitt misstag lackade jag ur lite och prioriterade att läsa en intressant bok istället. Rapporten från JNJ var ju redan tillgänglig så jag missade ju inget så sett men jag gillar att följa de där presentationerna och lyssna in på tonläge, frågor och svar mm.

Anyhow, rapporten för det fjärde kvartalet kom in ganska bra med både vinst och omsättning strax högre än förväntningar. Prognosen för 2019 tolkades dock något lägre än estimaten men jag tror det i slutändan kommer spela ut till JNJs fördel. Estimaten på vinst för 2019 var $8,6 medan JNJ lämnade en prognos i spannet $8,5 - $8,65. De brukar komma in toppen eller över sin egen prognos men det får vi ju se först om ett år hur det spelar ut sig denna gången.

För 2018 rapporterade man en justerad vinst per aktie om $8,18 vilket är 12,1 procent högre än året innan. När vi ändå är inne på redovisad vinst å så där vill jag nämna att allt fler amerikanska bolag nu redovisar en extra justerad vinst där de justerar bort valutaeffekter. Stendumt tycker jag men man kan syna det där ganska enkelt i det finstilta. De kan nämligen inte enbart prata om de här superjusterade siffrorna utan de måste i första hand prata enligt gällande redovisningsstandard. Därför kan man i en fotnot läsa och syna superjusterade siffror.

Nu krånglade jag kanske till det för många av er men jag ville nämna det här då ni kan springa på de här siffrorna när ni läser rapporten och andra sajter osv. Det är inget specifikt för Johnson & Johnson utan för amerikanska bolag generellt. Att justera bort valutaeffekter är enbart att skönmåla, att ge en felaktig bild. Ibland blir det medvind och visar bättre resultat och ibland åt andra hållet men verkligheten är inte valutajusterad utan de riktiga pengarna som trillar in i bolagets kassa går ju från all världens valutor över till dollar. Blaahh, nu får jag ge mig. Men okej, Justerad vinst är fine medan valutajusterad vinst är nonsens.

I skrivande stund handlas Johnson & Johnson till $128 vilket är en nedgång om 2 procent idag på rapportdagen. Övriga storbolag backar de också och indexet S&P500 är ned 1,7 procent. Av det här kan man dra slutsatsen att rapporten har tagits emot okej av marknaden då aktien går ungefär som börsen i övrigt.

Bolaget betalar kvartalsvis utdelning och har höjt den varje år i över 50 år. Just nu är utdelningen $3,6 i årstakt vilket ger en direktavkastning om 2,8%. De brukar höja varje år vid utdelningstillfället i juni och den utdelningen meddelas kring slutet av april. Vi får vänta ett tag till på besked om utdelningshöjning alltså.

Länk till Johnson & Johnson hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Hej, kunde inte hitta något om deras baby pulver problem och vad de har satt av. Fann du något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Stojko,
   Det finns inget babypulver problem. Jag har skrivit ett inlägg och i det länkat till en sajt med fakta om grejen. https://petrusko.blogspot.com/2018/12/johnson-johnson-aterkoper-aktier.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Ursäkta, men är det sannolikt att bolaget självt skulle publicera för dem negativ information i ett amerikanskt rättsfall? Jag skulle snarare läsa det som ett försök av dem att ska positiv pr i ett mkt tråkigt fall. Det finns flera som tidigare har arbetat för bolaget som nu är pensionärer men som vittnat om den annorlunda kulturen sista tiden i bolaget.
   Mvh http://investera-pengar.blogspot.com

   Radera
  3. Tjena,
   Vill man vara konspiratoriskt lagd så skiter man i det bolaget skriver och tittar enbart på fakta.

   Faktan är: Det finns inga bevis för att det någonsin funnits asbest i bolagets babypuder. Gedigna studier av produkten är gjorda internt som externt och de visar att det inte finns asbest i produkten.

   JNJ har förlorat några mål i lägsta instans i USA men de har blivit nedlagda i högre instans eftersom ingenting pekar på att det är något fel på produkten eller att den orsakat skada. Alla sådana case utom ett vad jag känner till och det är inte nedlagt ännu för att det är såpass nytt. Ingen tror att det kommer överleva nästa instans av samma anledning som de övriga casen.

   Mvh petrusko

   Radera