Jag brukar hålla mig ifrån att rekommendera eller tala gott om att belåna sin börsportfölj. Det här är inget stort avsteg ifrån den linjen där jag kort för fram ett resonemang kring saken.
Det är en risk förknippad med att ta lån och investera på börsen. Det här med risk är dock en central sak när det kommer till placeringar. Alla investeringar på börsen har risk.
Ett inte ovanligt resonemang är strävan efter mer avkastning genom att investera i värdepapper längre ut på riskskalan.
Här tycker jag att belåning kan komma in och vara ett alternativ. Istället för att investera i tveksamma bolag. Man kan öka sin avkastning och risk genom att investera i breda fonder/sunda bolag och göra extra mycket utav det via belåning.
Genom att köpa mer sunda bolag eller breda fonder via belåning har man möjlighet till större avkastning och man har tagit en extra risk via den där belåningen.
Mer risk är mer risk men det finns olika grader och jag väljer mycket hellre nivån av risk i belåning av en portfölj sunda bolag framför att jaga mer avkastning i skitbolag.
Om man väljer att nyttja belåning är det viktigt att hålla sig inom rimliga gränser. Belåning är en hävstång och den slår åt bägge hållen. Det betyder att när börsen går ned så tyngs du extra mycket av belåningen och om man har en osunt hög belåningsgrad kan man hamna i trubbel. Jag har valt att hålla mig till 7 procent belåningsgrad vilket jag anser är försiktigt. Bortåt 25 procent är inte orimligt men över det börjar det bli svettigt.
Jag avser fortsatt hålla mig ifrån att tala gott om belåning.
Jag har indirekt belåning genom att ha kvar lite bostadslån som amorteras i lagom takt. När min sambo blir pensionär om några år kommer vi inte ha lånet kvar, men har samtidigt byggt upp ett bra sparande parallellt.
SvaraRaderaHej,
SvaraRaderaSåg en tråd om detta på Twitter
Jag sitter just nu med en fondportfölj ungefär så här där jag försöker pytsa in månadsvis.
Avanza global 25%
Avanza Zero 20%
DNB Teknik 10%
Avanza EM 10%
Spiltan IB 10%
Handelsbanken globala småbolag 10%
Guld- cert 10%
Bitcoin-cert 5%
Valde nu att belåna min lilla portfölj om drygt 150k och kör < 1.99% ränta på Avanza där jag lägger belåningen på Xact Norden högutdelande.
Vad är dina tankar om detta upplägg?
Tjena Niklas,
RaderaTack för din kommentar. Sett till portföljens beståndsdelar så är det bland det minst osunda upplägg för belåning.
Breda, billiga, sunda fonder.
Mvh petrusko
”Minst osunda” krävdes lite tankeverksamhet där.
Radera=)
RaderaJa haha! Portföljupplägget ser mycket bra ut och lämpligt för belåning. Men i två tre sekunder tänkte jag att Petrusko sågade det! Sen läste jag rätt. MVH Henrik Jansson
RaderaInstämmer, har ca 10% belåning och har inte för avsikt att öka. Investerar främst hos Avanza med aktier som har minst 60% belåningsgrad och ingår i superräntan, då har Avanza screenat dem och gett tummen upp att bolaget är så pass stabilt att de anser att det förtjänar ränterabatt, vilket känns extra tryggt när man kör med belåning. Dock är det ingen garanti, ty även SBB B hade ränterabatt när det begav sig....
SvaraRaderaSnålis: Nyfiken på ditt inlägg om Avanza och BDCer, du tror att banker kan välja om de ska följa EU lagstiftningen eller? Även Nordnet har spärrat BDC.
RaderaIbland är det inte omöjligt för bankerna att följa lagarna, bara jobbigt och därmed dyrt. I det här fallet så verkar det som att någon måste dokumentera på svenska hur mycket företagen/fonderna kostar i "avgifter". Låter jobbigt. Lättare att inte sälja dem alls.
RaderaDet är lockande att låna 5% av värdet på portföljen, men det är inte långt kvar tills jag ska leva helt på avkastningen, och gör det delvis nu också de månader jag inte har så mycket jobb. Så med den tidshorisonten är det inget för mig. Hade jag varit 20 år yngre skulle jag resonerat annorlunda. Och på ett sätt har jag redan lån, då bostadsrätten är belånad till 40%. Kan vara bra att se till helheten, något vissa ibland missar.
SvaraRaderaJag gillar att använda belåning både på långa innehav och på korta köp/sälj.Jag föredrar att investera i de värdepapper som har ränterabatt hos Avanza.Jag tar gärna hem snabba vinster och jag ligger +40,93% hittills i år.Jag är väldigt väl medveten om att det inte alltid kommer att bli så lyckat som det har varit i år med att använda mig av belåning så därför minskar jag sakta men säkert den summan som jag lånar i förhållande till mitt egna kapital.Jag föredrar att göra snabba köp/sälj i värdepapper som jag även kan tänka mig att äga på längre sikt som olika indexfonder och andra fonder för att minska riskerna även om jag också gör korta köp/sälj i enskilda aktier.Mvh Peter Jansson
SvaraRaderaJag använder belåning för den kontra-cykliska delen av portföljen och ser ingen vidare risk eller nackdel med det. I skrivande stund närmare 15% jämnt fördelat i guld-cert. och amerikanska statspapper (VAGT). Vars räntekostnad betalas av att nästan alla aktieinnehav ligger i utdelande globala ETF:er. Ca 5% av detta ligger i covered call-ETF:er från JMP o Ishares, vars enda syfte egentligen är att bära en stor del av räntekostnaden. MVH Henrik Jansson
SvaraRadera”Kontra-cykliska delen av portföljen”… vill du utveckla det lite?
RaderaTillgångar som är negativt korrelerade med börsen historiskt. I praktiken statsobligationer från utvecklade länder och guld. mvh Henrik Jansson
RaderaMed tanke på den kvalitet som kommentatorsfältet uppvisar så är mitt råd. Tänk inte tanken att ni skall belåna någonting. Absolut ingenting. Följ detta råd.
SvaraRaderaMvH Lars
Haha. Instämmer helt.
RaderaAnonym. Det man aldrig får glömma är att börjar man med belåning är man den jagade. Har man en stor kassa och är obelånad så är man jägaren. Bra kommentar.
RaderaMvH Lars
Någon som är bra på matte? Om jag belånar portföljen med 100000 (1,99%) och köper Norden xact högutdelande med direktavkastning 4,74 %. Räknat netto efter schablonbeskattning och ränteavdrag.Antag att utvecklingen är plus minus 0.För att jämföra med ett vanligt räntespar.I goda tider hoppas man ju även på en positiv avkastning.
SvaraRaderaInnan eller efter inflation?
RaderaMed inflation verkar rimligt.Även scenarior om värdet stiger säg 7%.
RaderaInflationsmål 2%, ränta på 1,99% (ej avdragsgill med nya budgetförslagen från regeringen) och sen schablonskatten på det.
RaderaSå borträknat värdeökningen så blir det ungefär ett +/-0 resultat
Tack för matteövningen! Visste inte att beslut tagits om slutat ränteavdrag.
Radera#anonym 15:42
RaderaJo, det är fortsatt ränteavdrag nästa år för aktiebelåning!
Min portfölj är belånad till 20% just nu. Jag har investerat lånet i etfer och aktier som har en högre utdelning än vad räntan är. Utdelningarna betalar då räntan och så sakteliga ner lånet. Så ju fler utdelningar som trillar in desto mer av portföljen förvandlas till mina innehav och ju lägre blir räntan. Lite som att köra en lägenhet med lånade pengar, hyra ut den till en hyresgäst som med hyran betalar räntan och lånet. Förutom att mina hyresgäster heter ares capital, jgpi, enbridge, main street, incu osv.
SvaraRaderaAnders B
RaderaBör ju tillägga att man bör ha sin risktolerans tydlig för sig. både rent psykologiskt och emotionellt men även rent ekonomiskt. Det år stor skillnad på att belåna sin portfölj med trygg ekonomi, akassa, nätverk och skuldfri jämfört
Raderamed att vara ensamstående med två barn där vardagen nätt och jämnt går ihop.
Belåning innebär möjligheten att förlora mer än man äger vilket är anledning nog för mig att undvika det. Osannolikt eller inte så vill jag inte riskera att hamna på minus.
SvaraRaderaSer att du missförstått hur belåning av värdepappersportföljer fungerar. Vid nivåerna som Petrusko nämner ovan används din portfölj som säkerhet. För det fall värdet går ned kommer banken i förlängningen att börja sälja av dina värdepapper för att täcka det upptagna beloppet. Det går således inte att förlora mer än vad man äger.
RaderaBra skrivet. Jag tänker likadant.
RaderaTeoretiskt kan du förlora mer än du äger men då ska man vara tokbelånad och det ska vara en enorm nedgång på kort tid.
RaderaAtt belåning i sig är en fördel för investering på börsen över tid finns det bevis för. Jag använder mig av en konservativ belåning på 5-7% och det har givit en liten injektion över tid. Krävs en rejäl krasch för att man ska komma upp till nästa räntenivå - vilket även den är hanterbar. Har även en buffert (hushåll) som kan användas för att säkerställa att man ligger på den lägsta räntenivån om det skulle behövas.
Jag har inte missförstått. Tänk dig att någon belånade och köpte en Rysslandsfond för 140% av vad de ägde. Handeln i dem frystes och det praktiska värdet blev 0. Lånet blev kvar.
RaderaFör att känna sig bekväm med hög belåning behövs brist på fantasi eller ett skyddsnät (hög lön, familj, ...).
Jag kör belåning på ett lite enklare sätt, dock kanske lite dyrare men men. Nordnet Global Index 125 (med 25% hävstång inbyggt) ombalanseras av Nordnet varje månad, så det är bara att spara på och vara glad. Det är bara en av mina portföljer men det räcker för mig. Det verkar alldeles för krångligt att belåna värdepapper på det klassiska viset även om det är billigare.
SvaraRaderaTänk också på att du betalar schablonskatt även för de värdepapper du lånat till.
SvaraRaderaTack Petrusko,
SvaraRaderaJag tror att jag skrev till dig för ett tag sedan om den här saken om du kunde skriva något. Jag uppskattar det.
En annan grej nu. Skulle du kunna göra ett inlägg till de som är nya eller de som finns in i ackumuleringsfas. Hur skulle du göra om du skulle vara i den fasen? Jag vet att du nu är i fasen att behölla värden. Stor tack
/Marius
Tjena Marius,
RaderaTack för din kommentar. Det är ett intressant inlägg jag kan komma skriva i närtid. Tack för tips.
Mvh petrusko
Teoretiskt skulle de belånade aktierna kunna sjunka så lågt att de inte täcker lånet. I så fall har man väl fortfarande en skuld till långivaren?
SvaraRaderaTjena,
RaderaRent teoretiskt är det så men i praktiken blir det inte så under de förutsättningar vi pratar här. 7 procent belåningsgrad som jag nämner i sunda bolag och fonder. De kommer inte bli utraderade helt så vida vi inte står för jordens undergång.
Banken har säkerhetsrutiner som innebär att om värdepapprena backar mycket så tvångssäljer de. Eftersom det bara rör sig om en sund belåning om 7 procent så går det utmärkt för banken att sälja och kvitta bort skulden helt.
Scenario där en sådan här liten belåning i indexfonder till lejonpart och dessa skulle bli utraderade då har vi fått en atombomb på oss och vem bryr sig om börsen då?
Mvh petrusko
Oj, detta var ett ämne som engagerade vill jag säja!!
SvaraRaderaRegeringen ändrade sig efter kritiken, så avdragsrätten för lån med noterade värdepapper som säkerhet kommer att finnas kvar. Det är i alla fall skrivningen som står i budgetpropositionen för 2025.
SvaraRadera/ Mvh Björn
Tjena Björn,
RaderaTack för din kommentar. Det stämmer som du säger.
Mvh petrusko
Tack för inlägget!
SvaraRaderaHur har du kommit fram till just 7%?
Tack för svar!
Tjena,
RaderaJag har tidigare haft 10 procent som också är ganska försiktigt men antog 7 procent med följande resonemang: Jag har en 7-procentregel för enskilda bolag, de får inte väga mer än så i portföljen och att det är just 7 är för att det är i häraden av en normal årsavkastning. Om det går fullständigt åt skogen i ett innehav kan portföljen självläka på ett år.
Jag applicerade helt enkelt samma regel på belåningen.
Mvh petrusko
Jag använder belåning, men inte så som du använder. Jag använder belåning i följande fall:
SvaraRadera1) Vid börsintroduktioner. Har man belåning så behöver man inte ha pengar på ISK kontot. Om jag t.ex. tecknar 1000 aktier men får en tilldelning på 20 så sätts det in pengar på ISK endast för 20 aktier och jag behöver inte sätta in pengar för 1000 aktier innan anmälningstiden går ut. Efter köpet kan jag reglera skulden på det kopplade till ISK kreditkontot.
2) Kunna köpa aktier billigt när börsen dippar. T.ex. efter Brexit så köpte jag aktier till ca 8% lägre pris. Därefter använde jag utdelningar samt sparande till att kontinuerligt minska den utnyttjade krediten.
3) Kunna lägga flera långtidsordrar samtidigt. Jag lägger flera långtidsordrar som ligger ganska lågt under kursen för att jag skall kunna köpa in mig billigt när möjlighet ges. Går tillräckligt många ordrar igenom så makulerar jag resten. Jag begriper att risken är att jag köper för mer än vad jag hade tänkt mig. Det har dock aldrig hänt, ty dessa köpordrar är lågt satta och går väldigt sällan igenom.
Trevlig Helg
//Krusse
Tjena Krusse,
RaderaTack för din kommentar och för att du delar med dig hur du använder belåning till din fördel. Det är ett smidigt sätt att nyttja belåning på så som du nämner. Riktigt bra om man vill delta i emissioner att slippa sätta in pengar på förhand som sedan blev förmycket pga liten tilldelning.
Ha det gott
Mvh petrusko
Jag kan enbart tänka mej att belåna portföljen vid ett rejält nedställ på börsen, typ minst -20% på kort tid.
SvaraRaderaJag är ständigt belånad runt 25% oavs
SvaraRaderaJag är ständigt belånad runt 25% oavsett väder på börsen och har varit i flera år.
SvaraRaderaSom skydd äger jag många bolag, fonder och ETF:er. Största enskilda bolag är runt 3% av portföljen och ETF mellan 3-10%
Alla nya köp baseras på max $5 utdelning per kvartal , låter inte mycket men tillräckligt många blir det bra utdelning
Stoppas en utdelning är det $20 dollar på ett år som går åt pipan.
Passerar 100k utdelning i år
Tack för att du har din sida Petrusko - den är värdefull för många som läser
Mvh Pumba
Tjena Pumba,
RaderaTack för din kommentar och för att du delar med dig av dina erfarenheter. Jag gillar ditt upplägg med mycket bred diversifiering. Det är ett utmärkt sätt att skydda sig ifrån betydande smällar. En smart strategi som även Norska Oljefonden och Svenska AP7 använder sig av; mycket bred diversifiering.
Jag har tidigare haft en del koncentrerade innehav men nu har jag gått över till att inte låta enskilda bolag väga värst tungt. Jag föredrar att låta enskilda bolag väga upp till 1-3 procent. Blandat med flertalet fonder har jag en mycket bred diversifiering.
Mvh petrusko