söndag, november 25, 2018

Spara enkelt ihop 4,5 mille med ett månadsspar


Nu har jag varit och knappat i en sparkalkylator igen. Den här gången hos Nordnet men de finns lite här och var. Ni som läst min blogg ett tag kan nog tycka att det här verkar bekant och ja, jag har skrivit liknande inlägg förut. Anyhoot. Spara enkelt ihop massvis med pengar skriver jag.

Japp, jag påstår att det är enkelt att spara ihop en rejäl slant. Det främsta som krävs är tid, tiden gör under för ditt spar tack vare ränta på ränta-effekten. För varje år som går får du mer avkastning på de pengar du redan sparat ihop och mellan ett år och ett annat är inte skillnaden enorm men över flera år däremot blir det saftig ränta på räntan... och sedan får du ränta på den räntan och ränta på.... Ja ni är med mig.

Om du sparar 2000 kronor per månad i 30 år skulle du kunna skrapa ihop 4,5 miljoner kronor givet att börsen avkastar kring 10 procent per år i snitt. Skatt, fondavgifter och inflation är ej inräknat.

Anta att du är 25 år nu och se dig själv som 55 åring med 4,5 miljoner på fondkontot. En ganska härlig tanke eller hur. Det blir ännu goare om du väntar ytterligare 5 år. Tack vare den kraftfulla effekten av ränta på ränta så kommer du upp i 7,6 miljoner kronor efter de där ytterligare 5 åren (totalt 35 år).

Många skulle kunna spara 2000 kronor men många kan det ej. Även mindre belopp blir till något stort med tiden så ge inte upp om du är en av dem som ej kan spara 2000 kronor per månad. Så lite som 100 kronor per månad blir till något stort det med. Kanske du inte har 30 år på dig att spara, inte heller det är en anledning att låta bli. Allt spar är av värde oavsett om storlek och tid.

Hur sparar man på börsen då? Ja det enklaste och smartaste sättet är via en billig indexfond. Läs mitt inlägg om den billigaste indexfonden som följer Stockholmsbörsen.

8 kommentarer:

 1. Mmmmm ljuv musik Petrusko. Älskar sparkalkylatorer. Rika Tillsammans var min basvara i flera år men för något år sedan snöade jag in p den här där man kan peta in ett antal olika variabler. Strunt i att det står dollares, låtsas att det står SEK, effekten blir densamma. Det göttiga i denna är att du kan lägga in det du tror att du kommer att få i pension vilket är rätt lätt att räkna på minpension.se.

  https://financialmentor.com/calculator/best-retirement-calculator

  SvaraRadera
 2. Hej Petrusko,
  Tack för både bra blogg & podd, båda relativt nyupptäckta för mig. Den senaste tiden har jag för första gången försökt sätta mig in i hur börsen funkar och vad det finns för olika sparsätt (och där har dina forum hjälpt). Jag är 27 år och därmed lite sen på sparbollen, men jag har just uppfyllt mitt nyårslöfte om att spara 50 tusen kronor under 2018. Känns som ett bra första steg, nu vill jag lägga den summan plus mitt fortsatta sparande i en fond men blir varnad av min omgivning som säger att börsen sannolikt kommer gå ner de närmsta två åren. Har läst lite artiklar med samma budskap typ "experten varnar om börsras" och blir lite rådvill. Bör jag vänta? Tyvärr är det sannolikt att jag kommer behöva en del av pengarna inom 2-3 år. Klurigt. Vad hade du gjort i mina skor? Räntefond? Tusen tack på förhand! / Elin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Elin,
   Om och när börsen skall backa vet ingen på förhand. Det finns gott om exempel på investerare som i flera år pratat om börsnedgång och gått miste om avkastning genom att inte vara investerade när börsen stiger.

   Börsen är lämplig för en tidshorisont om minst 5 år. Kortare tid än så skall man inte placera öht på börsen. I ditt fall hade jag gjort som du själv är inne på; räntefond.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Tror inte man får snöa in allt för mycket på summorna då det kan bli väldigt missvisande tycker jag. 4 miljoner verkar idag som "massa" pengar, men frågan hur mycket det är om 30år som i exemplet ovan. Som en jämförelse sålde jag precis min lägenhet för 1.7 milj. Den kostade 2900kr när den var nybyggd för drygt 35 år sedan. Blir ju mera "rätt" om man räknar med uppskattad inflation.

  SvaraRadera
 4. Okej. Då får det bli så, så får jag nöja mig med att lägga pensionssparandet på börsen. Tusen tack för din input! / Elin

  SvaraRadera
 5. Det är dessa peppande inlägg om ränta på ränta som får mig att fortsätta gneta på. Mina små sparbelopp varje månad kan faktiskt bli en ansenlig summa med tiden på sin sida.

  Mvh PB?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena PB?,
   TAck för din kommentar. Ja men precis så, även de minsta summorna blir till något stort när tiden får ha sin gång.
   Lycka till med ditt spar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Snurrade lita i skallen runt hur begreppet "Ränta på ränta" funkar i praktiken. För att effekten ska räknas som ränta på ränta bör väl en vinst realiseras för att sedan återinvesteras. Att bara köpa aktier löpande över tid ger väl inte i sig någon ränta på ränta effekt och hur blir det med fonder. Återinvesteras utdelningarna där för att uppnå en ränta på ränta effekt? Tacksam för all hjälp att tänka rätt och förstå hur logiken bakom en sparkalkylator som ovan. Stor tack på förhand!

  SvaraRadera