lördag, november 24, 2018

Jag köpte hela Stockholmsbörsen(fonden)


Härom dagen hittade jag en riktigt fin fond. En fond som följer hela Stockholmsbörsen till en betydligt lägre avgift än den billigaste jag tidigare sett. För 0,28 procent får jag exponering i alla bolag på Stockholmsbörsen och det är en bra deal. Näst billigast sådan här fond kostar 0,42 procent.

Det finns en hel del studier kring indexinvestering och dess förträfflighet men också mycket kring att äga hela börsen. Att äga hela börsen är "the thing" medan lite smalare index som tex S&P500 i USA är en bra kompromiss. I Sverige skulle man kunna säga att OMXSB som innehåller 60-80 bolag är den där liknande bra kompromissen. Det är ett bra index som presterat ganska likt hela börsen. De flesta fonder som följer det indexet kostar dock ungefär som den här fonden Skandia Sverige Exponering som jag pratar om. Ett undantag är Nordnet Superfonden som är fri från avgifter och följer det indexet med 60-80 bolag. Historiskt har dock det breda indexet presterat tillräckligt bra för att ge en bättre avkastning än Nordnets fond helt utan avgifter.

Läs mitt inlägg om Skandia Sverige Exponering.

20 kommentarer:

 1. Ett inlägg helt i min smak, heja index. Min uppfattning är ju att cherry picking enskilda aktier är rätt, för att inte säga väldigt svårt (plus att bolagsrisk är något åtminstone jag gärna slipper).Aktiv förvaltning suger.* Kvarstår: Det mjäkiga index, som levererar i tysthet år efter år. Kikade in på Skandia Sverige Exponering och de har, åtminstone under den period som finns tillgänglig, överträffat Zero (även efter avgifter). Vet du om de tar rygg på samma index?

  * Inte hela tiden. Men som J L Collins säger: "In any given year most [passive funds] underperform their target index. Over periods of 15 to 30 years, the index will outperform 82% to 99% of actively managed funds." Du får dessvärre inte välja vinnarna i efterhand utan ska helt ha clairvoyanta förmågor för att kunna plocka ut dem på förhand. Bara att hoppas att stjränförvaltaren sitter kvar i 15 år till...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är indexfonder något man bör rekommendera till alla som känner behov av att fråga men varken J L Collins eller jag kan helt avstå från "cherry picking".

   Aktivt förvaltning i fonder har jag lättare att avstå!
   Kalle56

   Radera
  2. Tjena,
   Jo men precis så. Det är få förunnat att lyckas med att slå index på lång sikt. PRivatsparare via stock picking eller aktiva fondförvaltare. I USA finns det gedigen statistik på det där, på 5 år är det 85-90% av aktiva fonder som misslyckas och på lite längre sikt än så är det nästan ingen som lyckas. På riktigt lång sikt finns det bara två fonder som slagit index nämnvärt och de är bägge från Fidelity men de lever på gamla meriter. Det är i början på tidsperioden de presterat grymt bra och de senaste 10 åren har de inte slagit index.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej
  Jag följer din blogg rätt ofta trots att vi har olika aktiestrayegier och olika syn på marknaden.
  Jag vill tacka dig för att du hittade denna fond. Jag hittar den på avanzas sajt men inte på nordnet där jag månafsspar för mina barn. Borde den inte finnas där?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Vasse,
   TAck för din kommentar. Det verkar tyvärr som att Nordnet inte har den men du kan påverka dem genom att skicka dem ett meddelande och säga att du vill ha fonden i deras utbud.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för tipset. Det ska jag göra.

   Sedan är Sixprx är min jämforelseindex på min stora portfölj. Vad har du för jämförelseindex?

   Mvh

   Vasse

   Radera
  3. Tjena Vasse,
   Jag gör inte så mycket jämförelse mot index men när jag gör det så är det mot OMXS30GI.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Tack, var bara nyfiken. Jag jämför min portfölj mot de indexet, vilket egentligen är de enda kampen jag för på aktiemarknaden. Anledningen till att jag har lagt till i barnens månadssparande denna fond är som du säkert har hört talas om uttrycket " if you cant beat them, join them":)
   Jag har varit i matchen sedan slutet av 90- talet och har en sjusiffrig portfölj, liksom du, och vet att det är svårt att slå index på lång sikt. Just nu siktar jag på en åttasiffrig portfölj:)

   Mvh vasse

   Radera
 3. Läste ditt inlägg igår där du skrev om denna fonden och växlade själv över från SPP Aktiefond Sverige A. Tackar och bockar för denna spaning.

  ~Frilosofen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Den är ju fin den också den där fonden från SPP men den här är strået vassare och jag förstår helt ditt byte.

   Ha det gott

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej Petrusko! Tror du XACT Högutdelande kommer börja med månad eller kvartal utdelning? Skulle verkligen få mig att investera i produkten! (pågrund av kassaflödet på kontot) Tack för Grym blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Chrille,
   Tack för din kommentar och trevliga feedback. Jag tror inte att de kommer ändra utdelningsfrekvensen på Xact Högutdelande men jag tror att de tar sig en extra fundering kring det på kommande ETF:er. Om det mynnar ut i fler utdelningar återstår att se. Jag väntar med spänning på fler ETF:er från Xact.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svar! Såg en på facebook som frågade samma sak och fick svaret

   "Många kunder har samma önskan. Det är inte upp till en enskild förvaltare att besluta men jag skulle tro att vi kommer att kunna tillgodose ditt önskemål och vi ber att få återkomma."

   Spännande!

   Radera
  3. Tjena Chrille,
   Det låter ju trevligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Det vore ju grymt om xact kom med en global högutdelande etf. Det var ngn på din blogg som nämnde att invesco hade ett par smart beta etf men de handlas ej i sek så blir dyrt att månadsspara i.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja verkligen. Det håller jag tummarna för. Invesco har fina smart beta fonder som handlas i USA men om de har några i Europa som är tillgängliga hos Nordnet minns jag inte.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Nybörjarfråga här. Är det lämpligt att byta ut sitt sparande i Avanza zero mot denna eftersom den följer ett bredare index? Eller finns det något värde att köra båda? Denna blogg är helt guld, vill tacka i allmänhet för den trevliga läsningen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Historiskt har det här indexet (hela börsen) presterat avsevärt bättre än Avanza Zero som bara innehåller 30 bolag. Jag tror det kommer vara skillnad även i framtiden och tror absolut på att ha hela börsen framför endast 30 bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej Petrusko!

  Angående SEB Sverige Indexfond så upptäckte jag på Avanza att produktens avgift står som 0,27% varav förvaltningsavgift fortfarande står som 0,4%, hur går detta ihop?

  mvh
  Christoffer

  SvaraRadera
 8. Hur ser du på motsvarande global indexfond, Skandia global exponering A? Eller är det någon annan global indexfond som du ser som mest intressant nu?

  SvaraRadera