Ratos riktkurs 25,5 kronor

Idag presenterade Ratos sin rapport för de första nio månaderna och den visar på fortsatt dålig prestanda för portföljbolagen. Operativ intjäning minskar  7 procent för perioden och i det tredje kvartalet enskilt ligger den på minus 15 procent.

Bilden ovan visar hur portföljbolagens omsättning utvecklas. Någon enstaka surdeg hade kunnat accepteras men här är halva portföljen just det, surdeg.

Under perioden försattes portföljbolaget GS-Hydro i konkurs vilket är en stor skam för ett investmentbolag men ändock Ratos verklighet. Under telefonkonferensen i samband med rapporten meddelar Ratos VD Magnus Agervald osäkert och darrigt att han inte kan lova att det inte blir fler konkurser.

Plantagen visar förlust två av de tre kvartalen och presterar sämre än föregående år. Ett relativt nytt förvärv jag ställer mig allt mer tveksam till. Hur skall Ratos aktieägare lära sig tycka om och förstå det här bolaget som bjuder på förluster tre av årets fyra kvartal?

Det ser mycket avlägset ut för Ratos att vända den dåliga trenden. Inte bara den dåliga utvecklingen för aktien men också den urdåliga prestandan som de som bolag nu har. Ratos är riktigt ruttet men inte bortom räddning.

En tänkbar ändring i bolaget vore att också tillåta långsiktiga noterade innehav. Investeringar i en börsportfölj som ger stabilitet och kassaflöde. En börsportfölj som på sikt skapar värde. Parallellt med den onoterade delen. En sådan här ändring skulle resultera i en mer substansinriktad värdering vilket kortsiktigt skulle svida men jag tror det vore mycket positivt för Ratos och dess ägare på sikt.

I dagsläget är Ratos substansvärde drygt 30 kronor. Om vi antar att de avyttrar surdegar vilket minskar substansvärdet räknar vi på 30 kronor jämnt och sätter en värdering om 15 procent rabatt blir aktiekursen 25,5 kronor.

Det här är ju ett bra scenario. På sikt skapar det värde åt aktieägarna, något Ratos inte gjort på många år.

3 kommentarer:

  1. Det fanns en tid för några år sedan då ALLA skulle ha Ratos i portföljen. Arne Karlsson meddelade att det skulle mycket till för att utdelningen skulle sänkas. Sedan sänktes plötsligt utdelningen när Campell tillträdde.

    Bestörtningen var stor bland utdelningsinvesterarna. Man hade med hull och hår köpt resonomanget att jag struntar i kursutvecklingen jag får ju ändå min utdelning. Kursutvecklingen över tid är ju trots allt en kollektiv bedömning av bolagets möjligheter.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    SvaraRadera
  2. Idag verkar Volati vara det nya Ratos anno 2011. En aktie "alla" gillar (utom jag) trots att den är väldigt dyr sett till bolagsportföljens intjäning. Jag är generellt sett skeptisk till den här typen av bolag där en stor del av värdet ligger i framtida goda affärer som faktiskt antingen kan utebli eller visa sig (som i Ratos-fallet) vara allt annat än goda. / Johan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Johan,
      Ja vi får se hur det spelar ut det här. Visst är det som du säger att Volati måste leverera vinster och tillväxt framöver för att motivera en viss värdering.

      Mvh petrusko

      Radera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...