fredag, augusti 04, 2017

Industrivärdensfären och extrautdelningar

Inlägget innehåller affiliatelänkar.

Det här är ett kort inlägg  med spekulation om extrautdelning i Industrivärdensfären. Anledningen är följande: Industrivärden har uttalat en vilja att göra nya investeringar men hindras av att skuldsättningsgraden inte tillåter det. Trots att de arbetat med att sänka den en tid ligger den precis på den maxnivå som deras egna strategi och riktlinjer tillåter.
Per den 30 juni var skuldsättningsgraden 10 % vilket är en minskning med 2 procentenheter sedan årsskiftet.

Bolagets "nya" VD Helena Stjernholm har varit på bolaget i snart två år och under den tiden har inte mycket hänt. Portföljen är mer eller mindre identisk sedan hon började. Man har betat av belåningen. Man kan undra om jobbet är som hon föreställt sig, inte vidare actionfyllt än så länge.

Kanske är det ett långsökt resonemang det jag för med extrautdelning, det gör ju inte biffen men det kan ju bidra åt rätt håll i vart fall. Handelsbanken är i god form för en extrautdelning och det är också Industrivärdens största innehav och påverkar således mest. 2 kronor extrautdelning ger cirka 400 miljoner extra åt Industrivärden.

Utdelningshöjningar generellt sett från portföljbolagen lär vara av stort intresse för Industrivärden. Mer pengar in för att beta av skuldsättningen och öppna för möjligheten att investera i nya innehav.

Länk till Industrivärden hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

Läs mer: Min recension av boken Tronstriden som handlar om maktkampen i Industrivärdensfären.

3 kommentarer:

 1. Varför är det så viktigt att det skall "hända" så mycket? Kanske är det så att man kommit fram till att man är ganska nöjda med aktuell verksamhet och att det automatiskt inte betyder att något måste hända för att någon skall ha gjort ett bra VD-jobb?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte särskilt stimulerande att spela patiens och dricka kaffe hela dagarna. Ingen sund människa gillar ett tråkigt jobb. I mitt inlägg skriver jag inget om bedömning bra eller dålig prestation av någons utförda arbete, det är inte alls innebörden.

   Industrivärden har som jag nämnde uttalat att de är i förvärvartagen, de vill köpa mer bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Helena kom alltså in i bolaget i det här skedet och har varit bakbunden av detta. Man har inte kunnat förvärva pga skuldsättningsgraden och att man fokuserat på att beta ned den.

   Mvh petrusko

   Radera