söndag, juni 25, 2017

Diverse tankar om börs och annat. Nummer 14.

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Som rubriken lyder innehåller det här inlägget lite diverse och inte enbart börs som jag brukar skriva om. Viss OT-varning med andra ord.

Allt fler röster gör sig hörda om att börsen toppat för denna gången och att det kan komma stormiga tider. Vad gör man i stormiga tider? Dolly Parton har sagt en go grej om det: "Storms make trees take deeper roots". Ett klockrent citat väl passande när det kommer till börsen tycker jag. Min vinkling utav uttrycket är att när det stormar på börsen vill man stå stadigt. Man vill äga stora stabila bolag med bra finanser och som presterar bra över tid. Bra bolag betalar utdelning även när det stormar på börsen, det kan man kalla bra rötter eller att stå stadigt. Jag är inte rädd för stormen.

Midsommarhelgen är nu över och jag hoppas ni haft det riktigt gött. Familjen petrusko spenderade midsommarafton med goda vänner och god mat. På midsommardagen var jag uppe i ottan och gymmade, ett sanslöst bra pass blev det och jag känner mig mycket nöjd över det. På vägen hem fick jag stanna i poliskontroll och blåsa i alkometern. Jag tackade polisen för att de håller vägarna säkra.

Hög direktavkastning och tillväxt?! Japp man kan få bägge i ett, som i Omega Healthcare Investors som jag köpte nyligen. De äger vårdfastigheter i USA och har god täckning av utdelningen som de höjt varje kvartal en lång tid nu. Med 7,5 procent direktavkastning är jag nöjd med bara den minsta utdelningstillväxt. Länk till OHI hos Avanza (affiliatelänk).

Det är sommar och det finns förmodligen gott om tid att läsa böcker. Jag har ett samarbete med Storytel och via länken i ett inlägg de sponsrar kan man få Storytel fritt i 30 dagar utan att binda upp sig. Länk till ett inlägg med en sådan länk.

Du vet väl om att jag finns på twitter och att jag är väldigt aktiv där? Följ mig på twitter om du inte gör det! Länk till min twitter: https://twitter.com/therealpetrusko

På sistone har jag scannat Kanada på bra investeringar och faktiskt hittat flera stycken. Jag hittade ett fastighetsbolag jag var sugen på med mycket hög direktavkastning men det har inte höjt utdelningen på länge varpå jag spanade vidare. Nu har jag hittat ett knippe aktier med +5 procent direktavkastning och stadiga utdelningshöjningar. Ett av dem är Brookfield Renewable Partners som är världens största operatör av vattenkraft och har 5,6 procent direktavkastning samt en utdelningstillväxt om 5-7 procent per år. Länk till aktien hos Avanza (affiliatelänk).

Jag äger ingen surfplatta. Har ni hört något liknande? Tidigare har jag aldrig känt ett behov men nu kanske det blivit ändring på det. Ett tag nu har jag gång på gång råkat ut för att när jag väl skall göra något, som att gymma eller cykla en sväng så har min telefon ytterst lite batteri kvar. Jag använder telefonen väldigt mycket på dagarna i mitt hem. Det är en del samtal men väldigt mycket meddelanden och sociala medier. Merparten skulle jag kunna göra på en surfplatta och på så vis ha kräm i batteriet när jag skall gymma och lyssna ljudbok. Vi får se om det blir en platta eller om jag lyckas bli bättre på att ladda.

Apropå Kanada och att investera i utlandet så har jag här ett tips på en sajt som kan vara till stor nytta. CIA har mängder med information samlat på ett ställe på sin sajt om alla världens länder av betydelse. Det finns knappt något värt att veta som de saknar på sin sajt. Tex kan jag läsa att Kanada har en befolkningstillväxt om knappt 1 procent per år. Länk till CIAs websida.

Jag antar att jag redan som pojk hade ett välutvecklat ekonomiskt sinne; Mitt yrke jag siktade på som vuxen var Polis av anledningen att man fick lön under utbildningen. Länge var det min plan till det kom nya regler och man tog bort lönen för polisutbildningen. Då svängde jag om till den plan det senare blev verklighet av. Att jag skulle leva på aktieutdelningar hade jag inte en tanke på då men lite får man ju lämna åt ödet =)

Trevlig söndag kamrater!

22 kommentarer:

 1. Tycker du ska köpa en platta.
  Jag skulle inte klara mig utan en.
  Gör allt på den..Blir ju lite större på den..Än mobilen.
  Har plattan hemma.sen mobilen när man är på andra ställen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   Tack för input. Får se hur jag gör, lutar nog åt att ladda mobilen bättre och använda powerbank.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Är det vettigt att ha omega healthcare i ISK?
  Med tanke på utdelningen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Matte,
   För 99 av 100 är det inte vettigt.
   http://petrusko.blogspot.se/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Länk till mitt inlägg om utländska innehav i ISK/KF.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Stefan
  På tal om Kanada, har dubkollat något på Boston Pizza Royalties?
  I

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag gillar Boston Pizza men den har stuckit i väg och är väldigt mycket dyrare nu gentemot för något år sedan när den kanske mer uppenbart var prisvärd.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Goddag! Kul att du hittat Brookfield. Jag har den nära släktingen till BEP i min utdelningsportfölj, BIP. Är väldigt nöjd än så länge, men det har inte direkt satts på prov (ägt i 7 månader). OHI är en hörnsten i samma portfölj. Hoppas du blir nöjd med dina nya investeringar!
  Jag köper hellre en extra laddare till telefonen än en padda. Tycker paddan är en aning klumpig hybrid mellan mobil & laptop som inte används. Men det är bara jag. Många älskar sina paddor & kastar ut sina datorer. Kan inte skada med en contrarian input. Ha en fortsatt bra dag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för input om platta. Lutar nog åt att skippa det och ladda bättre. Brookfield Renewables ägde jag för ca 10 år sedan fast de hette då Great Lakes Hydro.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Aha! Intressant. Vad får dig att kika på bolaget igen (BEP) och varför sålde du för 10 år sen? Har du kollat på Brookfield infrastructure nånting?
   Trevlig kväll & tack för en fantastisk blogg (& tweets).

   Radera
  3. Tjena,
   Jag minns inte exakt men har två spår. Antingen sålde jag innan Greate Lakes blev uppköpta för att ta det säkra före det osäkra. Alternativt sålde jag för att det var lite osäkert kring skattestatusen, jag minns inte när i tiden det var men det skedde en förändring för kanadensiska truster ett antal år sedan.
   Att jag åter tittar på BEP är för att jag gillar verksamheten och lyckas de med sitt tillväxtmål kommer utdelningen fortsätta stiga stadigt. BIP tittade jag på men fastnade inte för vidare koll just nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag har en Surface Pro som komplement till mina andra enheter. Om jag inte orkar bära med mig en laptop, t.ex. när jag reser, tar jag med den och har ändå tillgång till en "dator" (prestandamässigt). Framför allt så har jag alla extended cuts av LotR inlagda, vilket gör under för långflygningar. ;)
  Ser ingen som helst anledning att köpa en platta om du bara ska köpa en billig läsplatta. Isf är det bättre att köpa en powerbank till mobilen för några hundralappar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Therese,
   Tack för input. Jag lutar åt att göra just så, använda en powerbank.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej,

  Jag är en f.d. trogen läsare. Jag skriver ”f.d.”, för jag anser att sedan du sade upp dig från ditt jobb tyvärr öser ut dig inlägg som mer ofta än sällan inte är att associera med ”blogginlägg” som du brukade. Ofta är det ett inlägg som mer eller mindre är en exakt avskrivning av en nyhet för Skanska (som Placera på Avanza har skrivit) eller på något av dina andra bolag.

  Jag tycker dina ”off topic”-inlägg inte är så fy skam, då man får lära känna dig bättre. Således är det ej primärt de som jag riktar min kritik emot.

  Vänligen, Petrusko; vad har hänt? Är meningen med din ”frihet” att du skall skriva 2-3 blogginlägg varje dag och då och då även berätta att du gymet ”världen bästa pass” eller att du lyssnat på ”världen bästa” bok på Storytel? Om det är meningen med frihetstiden vill jag tyvärr beklaga. Det känns som att du ej lever livet, utan skriver om det.

  Därtill; är det som så att du upplever en press och stress att posta inlägga för att få reklamintänkter? Detta för att du sade upp dig med minimal, ja kanske obefintlig(?), kassa och därmed lever ur hand i mun? I sådana fall kanske det bästa vore att försöka skaffa ett jobb och ta ytterligare ett hundår? Hoppas du förstår var jag menar och att det ej är personlig kritik, utan tankar som jag, och säkert många fler, som delar (har läst diverse kommentarer som konfirmerar detta).

  Sedan… att jämföra ICA och Willys (Axfood) genom att se hur deras sylt är (eller vad det nu var) och sedan utifrån det säga vilket som är bästa investeringsbolaget… plz. Jag tror hela kollektivet vet att du äger Axfood, så jag tror det räcker med att du skriver att du har ”handlat” i affären… Det är som om jag skulle köpa ICA:S nöt/fruktmusli och sedan räkna antalet nötter för att jämöra detta med Garants dito.... den med mest nötter=bästa bolaget att investera i? Ledsen att då behöva säga det, men fler nötter i ICA:s....

  Det skulle vara kul att läsa mer ingående analyser eller tankar kring dina bolag. Texter som inte är ”kopierade” av Placera eller någon annan bloggare. Texter där du har tagit dig TID och engagemang att verkligen reflektera över vad du vill säga.

  En annan sak jag märkte nu, vilket jag sett förut men ej anmärkt på, är att du har ”upptäcket” Brookfield Renewable Partners precis lagom efter att Sofokles skrev om dem på sin blogg… det känns som att det ofta inträffar ”indicier” likt dessa. Förstår mig rät; syftet med bloggandet är väl att dela med sig, men man kan ju vara lite hyfsad och säga ”jag fick upp ögonen för X, som Z skriver om” e.d.

  Nu blev det extremt mycket negativt, men jag tycker att du har tappat. Det känns jobbigt att säga detta, men jag hoppas att du kan finan tillbaka till dina gamla dagar:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej anonyma föredetta läsare.
   Tack för din kommentar.

   Det blev extremt mycket negativt ja. Och inte särskilt nyanserat.
   Du anklagar mig för att kopiera diverse ting. Du nämner inlägg om Skanska som exempel. Låt mig då förklara för dig att både jag och andra sajter som Placera, Dagens Industri, Privata Affärer mfl hämtar infon från Skanska och citerar dem.

   Att någon annan skrivit om brookfield renewables är ju nice. Jag ägde dem för cirka 10 år sedan när de hette Great Lakes Hydro och tycker det är ett fint bolag.

   Så negativ som du är och med de åsikter du har så är det allra bästa för ditt eget intresse att inte läsa min blogg. Förbliv en föredetta läsare. Kom inte åter och anklaga mig för något mer direkt felaktigt.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Over & Out....även jag en numer f.d läsare ber att få tacka för mig. Tidigare läste jag din blog med stort nöje men även jag kan tycka att inläggen är baserade på affiliate istället för passionen att skriva intressanta artiklar. Kan inte kommentera huruvida dina bloginlägg är citerade eller ej så jag avhåller mig från att yttra mig. Men...ber att få tacka för en tidigare intressant blogg. Ett tips i all välmening: Läs dina tidigare bloginlägg och se om du kan hitta tillbaka till din egen stil istället för dessa "var-snäll-och-klicka-på-mina-affiliate" länkar så kommer du nog behålla en trogen skara läsare

   //Calimero

   Radera
  3. Tjena Calimero,
   Tack för din kommentar. Jag skall göra som du säger och läsa lite gamla inlägg. Affiliatelänkar har jag använt i flera år skillnaden nu mot ett par år sedan är att det framgår tydligare. Bloggbranschen pratar om tydlighet och jag vill vara i framkant på den fronten. Till skillnad mot många andra bloggar markerar jag klart och tydligt ut om mina inlägg innehåller affiliatelänkar. Ärligt och reko IMO.

   Mina inlägg får tala för sig själva. Länkarna styr inte inlägget. Det vore ju nära korkat att inte använda affiliatelänkar när man ändå har möjligheten. Jag kommer alltså likt jag alltid gjort fortsätta använda dessa länkar.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Tack att du dels postade min kommentar, dels svarade. Det visar på transparens.

   Jag tror du missförstod en del av min kritik. Det jag tycker är ”onödiga” inlägg är då du postar mer eller mindre raka nyhetsnotiser, såsom fallet ofta är med Skanska. Detta är ju mer för nyhetssidor, inte för BLOGGsidor. Känslan som iaf jag får då är att du vill skriva ngt men ej har ngn aning om vad och därmed postar en kort nyhet från (i detta fall) Skanska där du kan få med vissa länkar och då, förhoppningsvis, få in en krona eller två.

   Jag är väl medveten om att Placera, Avanza m.fl. får sina nyheter från Skanska, var skulle de annars få dem från. Det jag kritiserar är varför du, som skriver BLOGGinlägg, (och som tidigare hållit en högre klass), skriver dessa korta ”nyheter” när alla institutioner redan publicerat dem?

   Jag har lite svårt att se hur min kritik var onyanserad - kan du förklara? Var det angående sylten? Det var ej jag som skrev det blogginlägget…

   Vad är det felaktiga som jag anklagat dig för? Jag är verkligen noga med att kunna ge konstruktiv och ”befogad” kritik i syfte att du skall bli bättre. Således undrar jag var du fann min onyanserad?

   Tycker det är bra och starkt av dig att hålla denna konversation synlig.

   //Anonym från ovan

   Radera
  5. Tjena,
   Jag skriver om sådant jag gillar och finner intressant. Som Skanska och deras orders tex. Dessutom är min blogg en viktig källa för vissa i sitt intag av börsinfo. Finns sannolikt många som uppskattar inläggen av den typen. De som inte gillar dem kan enkelt låta bli att läsa dem. I 99 fall av 100 är rubriken tillräckligt tydlig för att man skall få grepp om vad inlägget handlar om.

   Vad du anser en blogg skall innehålla kan skilja sig från andras åsikter. Jag kommer fortsätta skriva om det jag gillar och det som intresserar mig. Just nu har bloggen fler läsare än någonsin och det tycker jag är jättekul. Läsarna är kvar så länge bloggen upplevs relevant. Jag kör mitt race och skriver om min löptur och om en ny fräsig ETF jag snappat upp.

   Tack att du lyfter fram min transparens kring kommentarer och denna konversation. Jag tycker det är viktigt och har faktiskt publicerat alla kommentarer som någonsin kommit in till bloggen. Undantag är spamkommentarer om Viagra osv som spamfiltret tar bort. Vid ett par tillfällen har jag råkat radera en kommentar av misstag. Då har jag skrivit det och bett om ursäkt och om att författaren gärna skall skriva igen.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Tjena Börslovers 😀
  Jag har börjat bli intresserad av att köpa aktier i en kapitalförsäkring och ha aktier ifrån usa i den. Vilken är den minsta summan ni handlar för för att inte courtaget skall bli för högt?

  Trevlig söndag på er

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Cirka 3600 kronor är 0,25 procent och jag försöker hålla mig över det när jag köper USA-aktier. Eftersom courtaget är en engångskostnad kan man ju om man vill resonera så att det är inte hela världen om man går en bit under 3600 kronor givet att man är långsiktig. Courtagekostnaden kan man ju smeta ut på hela tiden man äger aktien. Jag vill inte förringa betydelsen av att hålla nere kostnader men är det tight att komma upp till 3600 kr så får man resonera kring det.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej Petrusko!
  Tittar du något på Europa utanför Sveriges gränser? Köpte själv ett knippe Unilever PLC för en tid sedan och om jag har förstått allt rätt betalar man ingen källskatt på utdelningen från den. Vet du hur det är med det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Nej inte direkt. Europa lockar mig inte men just Unilever gillar jag. Var nära köpa när den stod kring 36 dollar nyligen men nu har den värderats upp så mkt att jag inte är sugen på den. Googla petrusko Unilever så hittar du det jag skrivit om den.

   Mvh petrusko

   Radera