tisdag, mars 28, 2017

iShares International Preferred Stock, IPFF

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
Det här är en börshandlad fond med preferensaktier från vida världen. Kanske inte så vida men från flera länder utanför USA i vart fall. Lejonparten är kanadensiskt och en liten plutt är faktiskt svenska innehav. Jag har grävt djupt i deras innehavslista och den svenska delen utgörs av Klövern och Sagax preferens. Här i Sverige är vi vana vid att preferensaktier oftast är utgivna av fastighetsbolag men i flera delar av världen är det bank som är flitigast utgivare av preffar och det speglas även i den här fonden som består av 40 procent bankpreffar.

Ticker: IPFF
Avgift: 0,55 procent per år.
Utdelning: Månadsvis.
Direktavkastning: Kring 5 procent på kursen $16,9
Startdatum: 15/11 2011.
Fondförmögenhet: Kring $60 miljoner.
Länk till IPFF från iShares hos Avanza (affiliatelänk)

iShares/Blackrock är världens största kapitalförvaltare och i den bemärkelsen gillar jag fonder från just iShares. Det känns tryggare än små fondbolag.
Den här fonden med massvis kanadensiska bankpreffar är ingen favorit för min egen del men jag vill ändå upplysa om att den finns. Det finns ju inget bra sätt att hålla koll på amerikanska ETF:er för vanliga småsparare med måttligt intresse. IPFF kan vara ett komplement till motsvarigheten för amerikanska preffar; PFF. Läs mitt inlägg om PFF.

Läs mer: IVV en superbillig ETF från iShares för exponering i USA.

8 kommentarer:

 1. På tal om preferensaktier, var det något intressant med den stora uppgången i Fast Partners pref idag. Min gissning är att vi har en köpare som via SHB antingen avsett köpa Fast Partner stamaktien men råkat köpa preferensaktien, eller köpt bägge utan att sätta någon limit. Det är märkligt att bankernas internetsajter inte kan införa någon form av automatisk varning när deras kunder uppenbarligen gör korkade grejer. Svolder A-aktien är ju ett exempel på hur det kan gå.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ett annat exempel är Ortivus. Senaste handelskurs för A-aktien är 22:40 kr mot 4:60 kr för B-aktien. Enda skillnaden verkar vara att A-aktien ger tio gånger så många röster. Varför är skillnaden så stor i pris?

   Radera
 2. Tack för tipset. Jan kanske plockar på mig förutsatt att räntorna stiger lite till. Mvh http://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
 3. Ser riktigt spännande ut och tack så mycket för tipset :)

  Har som alltid funderat kring varför det oftast är fastighetsbolag där preffarna i Sverige ligger. Och så ett flygbolag + lite annat ^^

  SvaraRadera
 4. Hej
  Jag tycker det är kul med alla tips du ger på amerikanska ETF, som den här senaste. Jag brukar tänka att man inte skall följa råd som andra ger men...upptäcker att jag har köpt flera av dina ETF tips. Skönt med någon som gör grovjobbet åt en.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej,
   Vad kul att du haft nytta av de här inläggen. Det är precis vad jag hoppas på att de är till nytta, väcker tankar och leder till att man spanar närmre på dem.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Gillar dom här tipsen, har svårt själv att hitta rätt bland allt och där gör du ett bra jobb!

  /Andreas

  SvaraRadera
 6. En liten varning. Fonden verkar vara registrerad i USA och du verkar ha missat att titta på det där med utländsk källskatt. Utländsk källskatt tas ofta ut i två led.

  1: I ett första steg tas det ut utländsk källskatt i landet där bolaget finns. Olika skatt tas ut för olika länder. Om mottagaren finns i USA och är en font, verkar skattesatserna vara som följer:

  Kanada: förmodligen 15 %
  Storbritannien: 0 %
  Guernsey och Kanalöarna: 0 %
  Sverige: Amerikanska motsvarigheten till en "svensk fond" betalar 0 % medan amerikanska "företag" betalar 15 %. Enligt domen i mål 4530-15 i Högsta förvaltningsdomstolen har Skatteverket missuppfattat vad som menas med utländska motsvarigheten till en "svensk fond". Domen innebär att amerikanska fonder förmodligen beskattas som "företag", inte som "fonder", d.v.s. med 15 % utländsk källskatt.
  Bermuda: 0 %
  Irland: 0 % om mottagaren är en "fond" och jag tror att amerikanska fonder uppfyller irländska definitionen på en fond
  Singapore: 0 %

  2: I ett andra steg betalar fonden ut den utdelning den tagit emot genom att fonden själv ger dig utdelning. Eftersom det är en amerikansk fond, betalar du amerikansk källskatt (15 %) på den utdelningen.

  Problemet är att du bara kan avräkna den källskatt som tas ut i steg 2 men inte den källskatt som tas ut i steg 1. Källskatten som tas ut i steg 1 finns där, men kan inte avräknas av någon, så den går alltså förlorad. Eftersom fonden så starkt domineras av kanadensiska innehav, bör du istället investera i en fond registrerad i Kanada. Överhuvudtaget är det en dum idé att investera i en fond som investerar i aktier från andra länder än det land där fonden själv är registrerad. Alltså: Välj kanadensiska fonder för kanadensiska aktier, USA-fonder för USA-aktier, danska fonder för danska aktier och så vidare. Annars lär du ofta få betala extra utländsk källskatt.

  SvaraRadera