söndag, december 13, 2015

Börsveckan som gått. V50 2015

Börsveckan gick i moll och slutade på minus knappt 6%. En riktigt sur börsvecka alltså och vissa indikatorer pekar på att börsen fortsätter ned på måndag. Jag passade på i omgångar att köpa i veckan och har börjat vikta ned fixed income till fördel för övriga innehav. Läs mitt inlägg från häromdagen om just detta: http://petrusko.blogspot.se/2015/12/vinden-har-vant-index-minus-16-sedan-295.html
Värt att nämna från veckan är väl också det fortsatta "raset" i oljepriset där US Crude nu handlas i dryga $35 vilket är lägre än på mycket länge. Det råder ett stort överutbud på marknaden och det spås inte vända förrän tidigast andra halvåret 2016, fortsatt press på oljepriset alltså.

Som sagt har jag ökat i flera innehav i veckan och om det kan ni läsa lite mer detaljerat i länken ovan. Ett innehav som jag ökat i är index-ETF:en Xact OMXSB Utd. Det är en börshandlad indexfond som betalar utdelning cash. Utdelningens storlek skall ligga på cirka 3-4% av fondens värde i juni. Om kursen ligger kvar på cirka 372 kronor i juni som den ligger på idag så kommer utdelningen sannolikt att sänkas. Kring 15 kronor skulle utdelningen kunna tänkas bli om det vore utdelning idag. Den här placeringen är jag medveten om och helt ok med att de kommer sänka utdelningen vissa år.

Jag har fått en hel del positiv feedback i veckan på inlägget om fastighetsbolaget NP3 som jag skrev förra söndagen och det tycker jag är kul. Läs det i länken och framförallt kolla in videon: http://petrusko.blogspot.se/2015/12/np3-fastigheter-ett-utdelningscase.html

Något som fick stor uppmärksamhet i media i veckan var Electrolux affär med GE som gick i stöpet. När de ursprungligen meddelade den här affären reagerade jag starkt över att Electrolux skrev på ett avtal som band dem betala en fet avgift om affären ej blir av, oavsett anledning. Nu har alltså GE dragit sig ur och sagt upp avtalet och begärt att Electrolux betalar avgiften som är på cirka 1,5 miljarder kronor! Jag är inte förvånad, däremot är jag kritisk till Electrolux ledning som jag anser varit vårdslösa. Sammanfattning av det hela i denna artikel: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2015/12/07/electrolux-storaffar-avbryts.html

Spartacus Invest skrev ett kort men bra inlägg om SKF och SSAB. http://spartacusinvest.blogspot.se/2015/12/skf-ar-intressant-for-mig.html

Mattias Eriksson på Nordea bloggade om förväntad vinsttillväxt nästa år.  Jag hoppas det blir enligt deras prognos, det skulle betyda fina utdelningshöjningar framledes. http://www.nordea.com/sv/press-och-nyheter/nyheter-och-pressmeddelanden/mattias-erikssons-borsblogg/2015/2015-12-06-aktiebloggen-hogre-bolagsvinster-2016.html

Jag har nyligen skaffat Facebook, gå in och följ mig där via denna länk: https://www.facebook.com/therealpetrusko/

Skistar som jag är väldigt intresserad av och har ägt till och från meddelade att de sannolikt kommer förvärva en destination i alperna. För övrigt höll bolaget också ordinarie stämma igår lördag 12/12 i Sälen och på måndag 14/12 handlas aktien exklusive rätt till utdelning om 4 kronor. https://www.skistar.com/sv/Corporate/Presservice/Pressmeddelanden/

Atlas Copco har gjort flera förvärv de senaste veckorna och den gångna veckan var inget undantag. De köpte en italiensk pumptillverkare. Historiskt har Atlas varit väldigt duktiga på förvärv och jag tycker det är lika kul varje gång de gör nya. http://www.atlascopco.se/sesv/news/corporatenews/varisco.aspx

Avslutningsvis en bild med historisk utdelningstillväxt för Johnson & Johnson, en bild som gör mig väldigt glad =)

21 kommentarer:

 1. Styrs inte fondens utdelning av innehavens utdelning?

  SvaraRadera
 2. Du vet att en etf tappar i värde varje dag och inget man bör hålla ett halvår el mer. Köp istället en indexfond omx med noll avgift o ta del av utdelningen.

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko. Vilka aktier hade du valt att investera 500000 sek och köpa månadsvis under nästa år? Är det bra att blanda med fonder eller svenska aktier? Vilka stockholmsbörsen aktier med olika brancher även globalt. Angående dina utdelningsaktier vad blev historisk senaste 15 år årsavkastning? Om man investerar bara i utdelningsaktier kan man förvänta sig årligavkastning mellan 7-10 % långsiktigt,bara udrar.
  Mvh.jacke

  SvaraRadera
 4. Hej Miljonaren,
  Mja, till en viss del men inte alls som i tex ett investmentbolag som har skattemässiga fördelar av att distribuera vidare utdelningen.
  För denna ETF är det snarare på ett emotionellt/psykologiskt stadie där man kan tänka att de behåller eller höjer utdelningen om kursen är liknande förra året men mottagna utdelningar är högre. Men utdelningspolicyn lyder att 3-4% av fondens värde skall delas ut.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej Anonym,
  Du har fel, ETF:er generellt tappar inte i värde varje dag. Det låter som att du tänker på Bear/Bull instrument, de fungerar lite annorlunda och de finns som ETF från Xact.

  En ETF är en börshandlad fond och skillnaden mot "vanliga" fonder är just att den är börshandlad. Rekommenderar dig att läsa på och bilda dig kring börshandlade fonder, det är en bra sparform som dessutom växer enormt och har framtiden för sig.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Djingis säger:

  Fint med uttdelnigstillväxt i J&J. Men frågan är om man ska bli glad eller ledsen över tabellen; minskande utdelningstillväxt. Bör i och för sig sättas inrelation till inflationen men värt en tanke.

  SvaraRadera
 7. Skulle du rekommendera månadssparande av XACT OMXSB Utd till min dotter i ett KF-barn?
  Tummen upp för bloggen och dina tips!

  SvaraRadera
 8. De pengar omxsb inte delar ut "återköper" de aktier för antar jag? Annars borde de ju direkt bara skicka vidare utdelningarna (-avgift).

  I och med att det är en ETF så beror värdet till stor del på efterfrågan på instrumentet? Eller balanserar XACT det så att det matchar värdet på underliggande tillgångar?

  SvaraRadera
 9. Hej James,
  Xact OMSXB Utd erhåller utdelningar året runt från sina innehav. Själva betalar de utdelning till sina ägare i juni. INga pengar försvinner helt magiskt förutom fondavgiften på 0,15%

  Handelsbanken är market maker för sin ETF och står nästan konstant med 26000 st aktier på vardera sida orderdjupet, prismässigt i linje med NAV.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Tack för omnämnandet och länken!

  SvaraRadera
 11. Men så fruktansvärt trist senaste veckan varit. =( Oavsett när man köper går det bara ned och ned och det som verkade vara ett fynd i förrgår är allt annat än ett fynd i dag. Är du fortfarande likvid?

  SvaraRadera
 12. Hej, vad är din kommentar till dagens ras för både Klöverns och Akelius preffar. Jag har svårt och förstå varför dessa har gått så osannolikt uselt senaste tiden och kan rasa med en hel kvartalsutdelning på en enskild handelsdag.

  SvaraRadera
 13. Petrusko, Fortum är under 13 euro nu. Vad tror du om det bolaget? En del nyckeltal är rätt höga...

  SvaraRadera
 14. Hej Petrusko, jag köpte IBM i oktober, men har inte fått någon utdelning. Ex-date var sjätte november i år, är inte det lite märkligt??

  SvaraRadera
 15. Hej Petrusko,
  Tack för svar men frågan var ju främst om de delar ut all utdelning eller om de också återinvesterar en del av utdelningarna?

  SvaraRadera
 16. Hej Mia,
  Jag är aldrig likvid.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 17. Hej Leif,
  Du bör fråga dig vad du har/hade för förväntningar. Preferensaktier är under press av stigande räntor och kommer så vara en tid.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 18. Hej Mister,
  IBM hade X-date i november och som många USA-bolag har de pay-date cirka en månad senare. 10/12 var pay date och det tar sedan ett antal dagar för pengarna att synas på din svenska depå.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 19. Tjena James,
  Jo alltså, det är ju inte så att de sparar mottagna utdelningar på likvidkonto tills de skall delas ut. Utdelningarna återinvesteras.
  Utdelningen de lämnar är 3-4% av NAV vill du gräva mer i om det innebär att de teoretiskt delar ut alla utdelningar får du spana på vad direktavkastningen är för indexet de följer.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har gjort lite efterforskningar och det verkar som att de där 3-4% har varit en bit över erhållna utdelningar.

   Kan vara värt att notera även om det inte är någon stor sak.

   Radera
 20. Hej!

  Vet du varför Akelius preff sjunker som den gör?

  SvaraRadera