Varför backar preferensaktie

Jag får väldigt mycket frågor om varför preferensaktier backar nu, ofta utformade för en specifik aktie tex: Hej Varför backar Akelius preferens så mycket?

Som svar hänvisar jag till mitt inlägg "Introduktion till preferensaktier"
http://petrusko.blogspot.se/2015/06/introduktion-till-preferensaktier.html

Där finns svaret kring vad som får preferensaktier att röra sig rent fundamentalt sedan är det ju som med alla marknader att psykologi/lägesstämning, tillgång/efterfrågan osv spelar in.

10 kommentarer:

  1. Ja, varför backar preffarna!? :) Jag är försiktigt optimistisk att det kommer en tid av uppgång igen i preferensaktierna.

    SvaraRadera
  2. jag kan tänka mej att vid nedgångar likt denna sälja preffar och köpa stamaktier...
    Likt en viss bloggare ;-)

    Mvh Henke

    SvaraRadera
  3. är det inte den sk "långräntan" som är orsaken då den stigit en del o det ganska snabbt i decemberturbulensen ?

    SvaraRadera
  4. Ett litet ryck uppåt kan det nog bli, men på sikt ska preffarna ner när räntehöjningar står för dörren. Speciellt de som har ganska låg direktavkastning, typ Akelius och Klövern. Det är ingen bra investering på medellång sikt. Nedgångar på 15-20% är inte otänkbara på 18 månaders sikt.

    Vissa preffar skulle nog kunna hålla sig uppe någorlunda om risken i bolagen anses minska framöver. T.ex. Tobin Properties har en ganska ryslig balansräkning och den höga avkastningen är befogad sett till risken. Lyckas de dock få igenom ett par av sina projekt kommer den upplevda risken förmodligen minska och marknaden kan nöja sig med något lägre direktavkastning. I Akelius är det nog ingen där ute som tror att risken för inställda utdelningar är sannolik.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Köpte man för att få 7-10% på insatt kapital så kommer man ju att fortsätta att få det, men är klart segt att se värdet dala...

      Radera
  5. 10-års räntan är på ungefär samma nivå som för ett år sedan och då var kursen för preffarna betydligt högre. Det måste handla om en psykologisk effekt pga att marknaden förbereder sig för stigande räntenivåer framöver.

    https://www.avanza.se/index/om-indexet.html/18995/10-ars-ranta

    SvaraRadera
  6. Hej!
    Tack för en väldigt intressant blogg! Har precis hittat hit.

    Jag har en fundering var SAS pref går upp?
    Tex går Balder och Akelius preffarna ner. Borde enligt din länk och inlägg ovan innebära att det beror på bolagsspecifika risker. Det allmänna ränteläget kan ju inte orsaka en divergens utan borde slå ungefär lika på alla preffar.

    Innebär det att bolagsrisken har minskat i SAS? Eller har den ökat i fastighetspreffar?

    Mvh
    /Erik

    SvaraRadera
  7. Hej Erik,
    Som du är inne på så är det bolagsrisken för SAS som minskat. Det har pågått en längre tid men tagit ett litet extra kliv senaste tiden i spåren av flera positiva signaler från bolaget.

    En annan viktig faktor för just SAS-preffen är att den med stor sannolikhet kommer bli inlöst senast 2019 då utdelningsvilkor och inlösenvilkor är peggade på det viset (de sänker inlösenbeloppet till 525 kr och höjer utdelningen.) De flesta fastighetspreffarna är ej byggda på detta vis och flera av dem är nog att betrakta som eviga.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  8. Tack för svaret. Ville kolla av att jag fattat.
    Det där med "eviga" var också bra information. Jag har endast läst på SAS eftersom det bara är den jag äger för tillfället. Dock sugen på att skaffa fler sorter. Delvis som alternativ till kontanter.

    SvaraRadera
  9. Det finns nu på marknaden massor med olika preffar att välja på. Många har har en årsavkastning på 8-10% Därför så är efterfrågan på "lågavkastande" preffar liten och kursen sjunker. Även när Akelius handlas för 285 kr så blir avkastningen "bara" 7% Om jag har stållar och vill köpa preffar, varför skall jag då inte köpa någon högavkastande? Undviker man företag som Eniro och Ferronordic o.d. som kan gå i putten så spelar det för preff ägaren egentligen ingen roll om bolaget går hyfsat, bra eller mycket bra. Så länge som bolaget går med svarta siffror så kommer preff ägarna få sin utdelning och den blir varken mer eller mindre. Det är min förklaring till varför Akelius, Hemfösa och Klövern sjunker. Tittar man på t.ex. Volati, Prime Living och liknade bolag så har dessa preffar inte gått ner alls (möjligen någon enstaka krona). SAS pref har t.o.m stigit och handlas allt närmare inlösenkursen på 525 kr.

    SvaraRadera

Lundbergs utdelningshistorik

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Lundbergs är inte bara ett fint investmentbolag som presterat god totalavkastning över...