Om mig

När jag var liten grabb läste jag serie-sidan i dagstidningen och blev mer och mer fascinerad av sidan bredvid med alla siffror och fina namn. Ångpanneföreningen, AGA, Modo och allt vad det var. Som 10-åring köpte jag mina första aktier. Strategin var solklar, jag köpte bolag som började på bokstaven "A" och slog till på AGA.

Jag är född i slutet av 70-talet och investering i aktier har länge varit min favoritsyssla. Min strategi har uppgraderats och jag placerar nu även i aktier som inte börjar på "A". Mina Astra, Assea, AGA mfl gick förvisso ok men jag är mycket glad att jag för många år sedan valde att satsa på bra bolag med god utdelning.

Onlajn. Jag har varit aktiv på Börssnack sedan 1999 och testat att blogga ett par gånger tidigare men inte hittat riktigt rätt. Sedan augusti 2014 har jag denna blogg och strax innan det skaffade jag Twitter och det känns helrätt.
Twitter och den här bloggen har varit en oerhört positiv upplevelse hittills för mig. Intressanta och spännande diskussioner med andra aktieintresserade lockar till fortsatt engagemang. Twitter är ett utmärkt forum för aktieintresserade, det går blixtsnabbt att dela och ta till sig information.

27 kommentarer:

 1. Jobbar du heltid och vad jobbar du med eller inom vilken bransch? =)

  SvaraRadera
 2. Tjena Sandmann,
  Heltidsjobb yes.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Du skriver at du har konto på Nordnet. Har du brukerprofil på Shareville? I så fall hvilket brukernavn?
  Chr69

  SvaraRadera
 4. Hej Chr69,
  Yes, jag är kund hos Nordnet men Shareville har jag inte. Jag är inte aktiv hos Nordnet utan gör mina köp via Avanza.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Jag har en dotter som fyllde 4 nyss, hon får någon aktie varje födelsedag och vid jul. Köpte en mängd dockor av olika slag och utklädningskläder begagnat så jag har ett lager som jag delar ut. Det jag gör är att jag skriver ett kort om vilken aktie hon har fått och så förklarar jag varför jag valde den. Det hjälper mig också på ett bra sätt eftersom jag måste "gissa" vad som går bra och varför, mina tankar finns sparade också vilket kan bli nyttigt.
  En av aktierna är Unibet, har fått lite dåligt samvete av att det är dålig etik. Hur ser du på barnspar och etik? Tack för att du har skrivit mycket tänkvärt. Mvh Rickard

  SvaraRadera
 6. Tjena Rickard,
  Det låter som en bra plan du har där, att köpa aktier till barnet. Beträffande etik så är jag inte värst picky, det är cigarettbolag jag inte kan tänka mig att investera i. Sprit, spel, försvarsindustri osv tycker jag inte är kontroversiellt. När det kommer till att förklara sparet och ägandet för barnen kanske sprit kan vara känsligt... skall det vara ok för barnet att äga men man vill ej att de dricker. Kan ju vara en onödig sits att sätta sig i. Försvarsindustri och spel tror jag man kan ha en sund dialog kring med barnen.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej! Vad roligt att läsa din blogg, kommer definitivt att följa dig. Vi har en del likheter. Jag var också ung när jag började med aktier och är idag 18 år fyllda. Lagom till min 20 årsdag är målet att mitt kapital ska uppgå till 1MSEK, då jag anser att ett delmål kan driva mig framåt med ekonomin. Hur har du gjort för att få igång och marknadsföra din blogg. Givetvis är mitt mål inte att få maximalt antal följare, men om man har en del följare blir det roligare att skriva. Så min fråga är hur ska jag marknadsföra min blogg?

  Jag har också en annan fråga. Min investeringsstrategi går ut på att investera stor del av innehavet i bolag med säker uppgång varje år, samt mixa det med några chansningar som kan ge mycket högre avkastning men också höga förluster. Läste om din strategi med "utdelningsaktier" och blev lite lockad av det. I båda våra strategier ökar depåns storlek varje år, men skillnaden är att du får ut en del pengar. Återinvesterar du utdelningen, eller det är pengarna du lever av?

  Se gärna http://hwaspinvest.wordpress.com


  mvh
  hwasp

  SvaraRadera
 8. Tjena hwasp,
  Kul att du började med aktier i tidig ålder likt mig, det är en mycket bra början på en stor och fin aktieportfölj på sikt. Ta inte för stora risker bara i jakten på ditt mål utan låt det hellre ta längre tid om det krävs. Köp bara sunda bra bolag och var långsiktig så kommer det bli kalasbra!

  Beträffande min framgång med bloggen så är det något jag byggt upp under många år trots att jag startade bloggen för knappt ett år sedan. Jag har under samma nick "petrusko" skrivit om börsen sedan nittiotalet på webben, främst på DIs Börssnack. Jag har varit konsekvent och kört mitt eget race med min utdelningsstrategi, ofta har jag varit ganska ensam men till och från blir det poppis och just nu finns det många därute med fokus på utdelningar, jättekul. Använd dig av flera olika plattformar för att nå ut, jag använder Twitter flitigt. Först och främst för att följa finansrelaterat och suga in kunskap men även för att dela mina blogginlägg.

  Mina utdelningar som du frågar om, de köper jag mer aktier för och det ger snabbt mer och mer utdelning.

  Några enkla tankar om min korta tid som bloggare.

  Tack för din kommentar och lycka till med investeringarna.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 9. Hej Petrusko,
  Kul att följa dig och ta in dina tips och tankar.

  har du kollat på db X-trackers?

  Fick Fondguiden i brevlådan och fastnade för:
  db X-trackers som bl.a säls via AVANZA.
  Har du ngn åsikt om dessa?

  Funderar på att börja kvartalsspara i dessa ETFer. De jag fastnade för verkar inte gå att få ännu via AVANZA namn "db x-trackers MSCI World Health Care 1C".

  Synpunkter på dessa mottages gärna-

  MVH
  Eric

  SvaraRadera
 10. Hej Eric,
  Jag kollar i princip uteslutande på amerikanska ETF:er och jag placerar bara i sådant som ger god utdelning. DBX är inte amerikansk och de flesta av deras ETF:er pyntar ingen utdelning vad jag känner till.

  Här är en amerikansk ETF från världens största kapitalförvaltare och största ETF-bolag: Samma inriktning som den du nämner men finns hos Avanza: https://www.ishares.com/us/products/239744/ishares-global-healthcare-etf

  Länk till den hos Avanza också: https://www.avanza.se/borshandlade-produkter/etf-torg/om-fonden.html/161174/ishares-global-healthcare-etf

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Tack så mycket,

  ska kolla in ishares EFTer.

  MVH
  Eric

  SvaraRadera
 12. Hej Petrusko,

  Mycket intressant skrivet om utdelningsinvestering. Jag har under en tid "sparat i madrassen" i väntan på att börsen ska gå ner likt finanskrisen för att kliva in men varken Greklands agerande eller Rysslands engagemang i Ukraina har påverkat börsen i den mån jag trodde. Kort och gott så har jag tröttnat på att stå utanför och tänkte börja köpa aktier med god utdelning för ett långsiktigt sparande.

  Om din aktieportföjj, likt min, stod i 0 kr idag och du hade 300k sparat på banken, skulle du direkt investera dessa eller sprida ut det över flera månader? I så fall hur? Känns ju bättre att sprida riskerna men skulle du göra detta med tid eller genom olika aktier eller kanske en blandning. Kul att höra din syn på saken!

  Med vänlig hälsning,
  Henrik

  SvaraRadera
 13. Hej Henrik,
  Jag skulle sprida ut köpen över en längre period. Börsen står historiskt högt nu och värderingarna är höga varpå jag skulle sprida köpen på minst 12 månader för att få ett hyggligt snitt (gärna längre, 18 mån tex). Det bästa är om du sedan fortsätter att spara månadsvis när de 300k är upphandlade, det är en bra strategi att köpa regelbundet i ur och skur. Då kommer du få en mycket fin avkastning på lång sikt.

  Utöver att sprida med tid skulle jag sprida riskerna genom att bygga en sund portfölj med flera olika innehav. Ju färre innehav i portföljen desto mer angeläget anser jag det är att man har något investmentbolag som i sig ger riskspridning.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 14. Hej Petrusko!
  Har läst och följt din blogg nu ett tag och tackar för trevlig läsning.

  Följer många andra bloggar också, men då min egen portfölj börjar öka i storlek (2.5 Mkr) så har jag också börjat upptäcka att olika bloggar skiljer sig en del i strategi och tankegångar och jag tror att det spelar en del roll hur mycket pengar man själv har investerat. En som har 100.000 kr i aktier kanske tänker annorlunda mot en som har 10 miljoner i aktier.

  Därmed försöker jag skapa mig en uppfattning om vad olika bloggare dels har för strategi och då även hur mycket pengar alternativt passiv utdelning de har/får. Har letat runt lite på din sida, men hittar ingen hint om det alls.

  Det enda jag hittar är att du är lika gammal som mig (slutet 70-tal) och att du har hållit på med aktier väldigt länge, samt vilka innehav du har.

  Så min fråga är, kan du möjligvis berätta hur stort värde du har på din portfölj? Eller hur stora utdelningar du har per årsbasis. Förstår om du skulle tycka det känsligt, men kanske kan hinta om vilket storleksordning det är i alla fall? :)

  MVH

  SvaraRadera
 15. Hej!

  Lämnade en kommentar/fråga under fliken "min strategi" som du gärna får svara på

  Mvh Love

  SvaraRadera
 16. Superintressant blogg Petrusko. Om du vill ha ett uppslag som funkat fint för mig när det gäller att skapa ett aktieintresse hos barn så har jag skrivit ett par inlägg i augusti.

  http://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/lillebror-eftersom-svenska-samhallet.html

  http://aktiepappa.blogspot.se/2016/08/skistar-sedan-mycket-unga-ar.html

  SvaraRadera
 17. Jag känner igen mig så väl i det där med att som liten pojkvasker bläddra till tidningssidan med alla siffrorna och knappt förstå vad det hela handlade om men ändå bli fascinerat intresserad. Vilken bokstav kommer du låta dina barn att börja investera i? Jag föreslår P som i petrusko för att följa i dina fotspår.

  Fortsatt lycka till med investeringarna!

  //Humankapitalisten

  SvaraRadera
 18. Hej,

  Först och främst så tackar jag för en trevlig blogg!

  Tänkte hör med dig om du granskar dina annonser innan då godkänner dem? Förstår att du vill ha reklam men du kanske borde se över så de inte spelar massa ljud som förstör den andra trevliga upplevelsen på din blogg?

  Med Vänlig Hälsning

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Tack för din kommentar. Jag förstår dig, tycker själv det är störigt med annonser med ljud. Har du stött på en sådan på min sajt? Minns du vad det var reklam för?

   Jag har banners från två nätverk i huvudsak där den ena är Google och jag har inte varit med om att den spelar ljud. Det andra nätverket är en mycket snävare portfölj av banners och om det är ljud på dem är jag intresserad av att kolla närmre på det.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej igen,
   Tack för det. Fina bilar men ajabaja med ljud på reklamen. =)
   Mvh petrusko

   Radera
 19. Kanske ett jobb för Dig, Petrusko?
  http://blogg.avanza.se/hemberg/2017/04/11/soker-sparanalytiker/#more-34415

  Claes skriver i annonsen, "tala om pengar så att vanligt folk förstår och blir engagerade" och det gör ju Du redan varje dag på bloggen så varför inte söka jobbet och få betalt för det Du redan nu gör?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Krusse,
   Tack för tipset. Ja ett sådant jobb skulle passa mig, det är ju precis vad Jag anser att jag gör; pratar pengar så att helt vanligt folk förstår. För en tid sedan kollade jag på något liknande men det var stationering i stockholm och jag trivs ju bra här på västkusten och har inte spanat mer. Visst vore det kul att jobba med det här på riktigt.

   Mvh petrusko

   Radera
 20. Hej Petrusko,
  Vill tacka dig för att du delar med dig din vetskap och tankar, särskilt kring utdelningsaktier men även fonder. Du är inspirerande och får mig att tänka till vilket verkligen uppskattas. :-)

  Har en fråga om du tycker att Vietnam är av intresse? Jag började månadssparande i Tundra Vietnam efter rekommendationer men pausade hos Avanza iom att det är billigare via ppm. Vore intressant om du har några alternativ till fonden fast det förutsätter givetvis att du är intresserad av marknaden. Skulle vara intressant med ett inlägg om Vietnam i framtiden om du får lust.

  Ha det fint, och återigen tack för all kunskap och inspiration du sprider!

  Mvh Maria

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Maria,
   Jag tror Vietnam kommer växa rejält under en lång period framöver. Tundra Vietnam är en rimlig fond för att få exponering i landet. Avgiften kan tyckas hög men den är ganska normal för den typen av fond. Tack för input, det kan tänkas bli något Vietnaminlägg framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 21. Hej Petrusko,

  Har precis börjat att följa dig. Mycket intressant med dina tankar och erfarenhet, samt du skriver bra!

  // Mikael

  SvaraRadera
 22. Thank you! Much like you I am very interested in stocks for a hobby, but some times it is a lonely adventure..... so it is so nice to read your analysis of telia and tele2 and get some confirmation that your are doing the right thing!! Thanks again, and keep doing what you are doing!

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...