Investmentbolaget Industrivärden är största ägaren i Handelsbanken. Den som känner till investmentbolaget vet att de har en ganska koncentrerad portfölj och att de regelbundet köper mer aktier i de bolagen de redan äger. I fredags rapporterade de in till FinansInspektionen en rad köp i Handelsbanken. De rapporteras transaktionsvis och där var många transaktioner.
Jag har sett Nyhetsbyrån Direkt summera dem till totalt köp om 1,8 miljoner stycken aktier.
Det tror jag stämmer och har ingen avsikt att kontrollräkna. Avsluten jag har tittat på har skett till kurs om cirka 133 kronor per aktie. Jag har kollat på avslut för över 1 miljon aktier varpå snittet för hela batchen torde ligga där någonstans; 133 kronor.
Självklart köper de inte aktier om de tror det skall bli en dålig affär. Det behöver heller inte vara så att de tror det är den mest fantastiska affären som någonsin kommer skådas. De köper regelbundet mer aktier i sina bolag. Det är bolag som de känner väl och tror på. Över tid blir det köp till lite lägre kurs och ibland lite högre. Sett på mycket lång sikt har det mynnat ut i en avkastning som är lite bättre än Stockholmsbörsen.
Industrivärdens strategi fungerar således utmärkt. De har valt bra bolag och de gör ett bra jobb att styra bolagen och öka sitt ägande i dem.
Både Industrivärden och Handelsbanken finns i min portfölj. Jag har ett knippe bolag jag valt ut att satsa mer på samt köpa mer och mer i över tid. Bolag som jag följer extra noga och tror på i långa loppet. Så klart äger jag fler bolag som är bra men de utvalda satsar jag mer på.
Bolagen jag valt att satsa extra på är Atlas Copco, Axfood, Handelsbanken, SEB och Volvo.
Nog om det, nu handlar inlägget om Handelsbanken. Sett till aktiekurs för något år sedan så står Handelsbanken högre nu men ser man till de vinster bolaget väntas göra de närmsta åren är den inte dyr. Den är bara inte lika superbillig som den var när den handlades kring 90-100 kronor för inte alt för länge sedan. Analytikers estimat för Handelsbanken är en vinst per aktie kring 12-13 kronor för 2025 och 2026. En hög direktavkastning väntas fortsatt. De kan inte för alltid pynta 12 procent men fortsatt högt kommer det vara. Handelsbanken har de senaste åren pyntat en god utdelning plus en bonusutdelning. Den där bonusutdelningen kan tänkas bli lägre och normaliseras sett över flera år.
Själv ökade jag senast för drygt 10 dagar sedan i Handelsbanken till kurs kring 126 kronor. Vårens utdelning om 15 kronor har X-dag 27 mars och har pay date 2 april.
Länk till Handelsbanken hos Avanza (reklamlänk).
Hej Petrusko! Tack för bra blogg. Seb sverige indexnära finns inte hos Montrose. Kan du nämna en motsvarande att ta istället? Tack
SvaraRaderaTjena Daniel,
RaderaMontrose har ett skralt sortiment av fonder har jag förstått. Jag är inte kund hos dem så jag vet inte vad de har. Vill man ha Sverigexponering så finns det en börshandlad fond som finns hos alla nätmäklare; Xact Sverige heter den.
Den har 0,15 procent avgift och den följer ett mellanbrett index om 70-100 bolag. Den pyntar utdelning i juni varje år och den har på, lång sikt presterat snarlikt som SEB Sverige indexnära.
Man kan inte jämföra kursgrafen för Xact Sverige med vanliga fonder för utdelningen är inte inkluderad i den grafen. Därför ser det ut som att den presterat betydligt sämre än tex SEB Sverige Indexnära.
Mvh petrusko
Handelsbanken är intressant. Enda aktien mig veterligen där skillnaden på A- och B-aktier är så stor. Och åt det hållet.
SvaraRaderaAktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier
För egen del har jag sålt och tagit hem en fin vinst från mina aktier som jag hade i handelsbanken.Jag har rensat ut alla aktier som bara delar ut en gång om året och istället valt att köpa utländska aktier med 12-15% i DA som delar ut varje månad som jag sedan kommer att köpa månadsutdelande ETF:er för utdelningarna för att sprida mina risker.Utdelning en gång om året tillhör det förflutna då jag vill ha utdelning så snart som möjligt efter att jag har köpt ett värdepapper.Varför köpa aktier och sedan vänta ett år på att få en utdelning och riskera att aktiekursen går ner under tiden, då har jag ju lånat ut mina pengar i ett år till bolaget som jag har köpt aktier i och förlorat pengar på det.Går aktiekursen ner i ett bolag som har månadsutdelning så köper man aktier billigare i det bolaget för den utdelningen som man får varje månad vilket jag föredrar och så blir utdelningarna större för varje månad som går och jag tjänar allt mer pengar via utdelningar varje månad oavsett vilket värde detta innehav har på daglig basis.Livet är alldeles för kort när man är 58 år för att behöva vänta till nästa år för att få en utdelning från ett bolag.Alla får göra som de vill med sina egna pengar och hitta en strategi som fungera för dom efter deras egna förutsättningar och kunskaper om börsen och värdepapper.Ha en trevlig dag!Mvh Peter Janson
SvaraRadera