Nytt innehav: INCU iShares US Equity High Income

 


Idag slog jag till på den börshandlade fonden INCU ifrån Blackrock. Den gör samma grejen som den där WINC som jag redan äger med skillnaden att den har inriktning mot USA medan WINC innehåller globala aktier. Bägge två fonderna startades våren 2024 och att jag avvaktat med INCU till nu beror på att dess första utdelning var lite lägre än den i WINC. Ingen brådis utan jag avvaktade lugnt ytterligare en utdelning för att få en känsla för nivån.

Som jag skrev om igår har Blackrock precis meddelat senaste kvartalsutdelning för de här två fonderna och för INCU blev den $0,1184 nu i oktober. Det blir $0,4736 i årstakt och på kursen 4,9925 euro är det en direktavkastning om 8,7 procent.

INCU är en covered call fond och vad det är skrev jag precis ett inlägg om. De ser ut att innehålla aktier som vilken vanlig fond som helst men de gör något mer än så. De ställer ut optioner vilket förändrar karaktären fullständigt. Läs mitt inlägg om saken i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2024/10/hur-jag-anvander-covered-call-fonder.html

Likt WINC som jag redan äger så använder sig INCU av en optionsstrategi där de ställer ut dem i en stege. Man säljer inte allt på ett bräde alltså utan man ställer ut dem regelbundet på olika prisnivåer och en löptid om cirka 30 dagar. Det där kan låta som mumbojumbo men innebörden är att man aldrig går helt miste om eventuell börsuppgång. Det mesta av börsuppgången har man sålt via optioner men eftersom de är ställda i en stege över tid så fångar man en liten del av uppgången åtminstone. Det är en bra optionsstrategi för en sådan här fond. Det medger viss kursuppgång över tid och stora utdelningar i INCU.

Här är en länk till inlägget om den senaste utdelningen som har X-dag nu i oktober: https://petrusko.blogspot.com/2024/10/utdelning-winc-ishares-world-equity.html

Idag skrev jag om att jag snappat upp indikationer om att JPMorgan kan komma lansera två nya Covered Call-fonder här i EU. Om det stämmer och de faktiskt dyker upp så är de högintressanta för mig att ha parallellt i portföljen med de här andra som jag äger. Läs mitt inlägg om att EU-versioner av JEPI och JEPQ kan vara på väg: https://petrusko.blogspot.com/2024/10/jepi-och-jepq-kommer-till-eu-nya-fonder.html

37 kommentarer:

  1. Går det att äga på Isk?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja, funkar fint på ISK.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Vad skiljer igentligen INCU och JGPI?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      INCU har enbart USA-aktier och de gör ett urval som liknar S&P500.

      JGPI har global inriktning och de väljer ut stadiga bolag med låg volatilitet.

      Bägge fonderna ställer optioner mot S&P500 men JGPI ställer även mot globalindex och ytterligare något index.

      Volatiliteten är lägre totalt sett i JGPI, på grund av dess urval av sådana aktier.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack snälla :)

      Radera
  3. Jösses vad nya fonder det ramlar in hela tiden Jag hinner inte med, En fråga som kanske är lite off topic men ändå...Hur ser du på den enorma statsskulden som USA har och som bara växer och blir större? Har landet överhuvudtaget några planer på att beta av skulden eller tänker man bara låta det rulla på? Kan man bara strunta i att betala eller hur slutar detta tror du.
    Som alltid väldigt kul att läsa din blogg och få ta del av din kunskap.
    trevlig helg.

    SvaraRadera
  4. Verkar vara omåttligt populärt med dessa optionsfonder. Innebär inte det att de konkurrerar om intäkterna så alla kommer få sämre avkastning?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Kalle,
      Jag har försökt bilda mig en uppfattning om hur stor marknaden är för optionshandel och har bara kunnat landa i att den är enorm.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej! Vad skiljer INCU mot JEPI?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      INCU investerar ganska likt S&P500 medan JEPI väljer ut stadiga bolag med låg volatilitet. Ingen fond använder optioner på exakt samma sätt.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Tar det lång tid att få tillbaks skatten på utdelningar?
    eller ifår man fler andelar för utdelningen?

    SvaraRadera
  7. Hej Petrusko! Följer dina inlägg med stor glädje och tack för ditt grävande och analyserande av placeringar.Har en stor aktie och fondportfölj där jag inte vill öka innehavet mer utan placerat i räntebärande (lågrisk) på nischbanker 1åringar till ca 4,5%ränta.Men nu löper dom flesta ut under hösten och omplaceringar till 3,2% och efter skatt 2,2% är ju inget lockande.Har en del i JGPI men avser öka samt trycka in 200tkr var i INCU samt WINC.Anser du det spelar någon roll om och när man köper samt all in på en gång? När har INCU x-dag.Hälsningar CF

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena C-F,
      Placeringar på börsen bör man ha en långsiktig syn på och kan man bara med nerverna tåla att se en stor nedgång direkt efter att man investerat så är det bästa att ladda in allt på ett bräde. Historisk data visar att det är det bästa. Vi människor brukar dock inte agera som robotar utan vi blir rädda när det går ned och säljer då, efter det gått ned alltså.

      De här covered call fonderna påverkas så klart av att deras underliggande tillgångar går ned i värde men där är ett "men". De genererar sina utdelningsbara intäkter primärt ifrån optionerna. De intäkterna tickar på i ur och skur. De genererar rent av mer cash när det är skakigt på börsen.

      Man får helt enkelt känna av sin egen risknivå eller främst känna sig själv hur tålig man är mot ett scenario där det går ned rejält direkt efter investeringstillfället.

      Om man känner att man kanske inte är kickass på det så kan det vara rimligt att dela upp och investera på flera tillfällen spritt över flera månaders tid.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack Petrusko för dina tankar,nåja värst orolig är jag inte för nedgångar i investeringar efter 35 års placerande så sitter jag alltid still i båten och vet att efter regn kommer sol.Vet du när INCU har X-dag?

      Radera
    3. Hello igen, INCU har X-dag 17 oktober och utdelningen denna gången är på $0,1184.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Toppen ,tack

      Radera
  8. Tjena petrusko. Tack för en grym blogg.

    Jag undrar hur det gick till att köpa aktier och fonder för 30 år sen, till skillnad från idag då man kan göra det med några få kanpptryck i en app?

    Med vänlig hälsning, Julia

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Julia,
      Tack för din kommentar. Mina första aktier köpte jag när jag var 10 år gammal. Min pappa följde med mig till lokala postkontoret som på den tiden även var någon sorts bankkontor. Där fick jag fylla i en blankett och lämna in i kassan. Jag betalade och efter någon vecka eller två fick jag en avslutsnota på posten.

      Det var inte bättre förr... =)

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Haha otroligt! // Julia

      Radera
  9. Undrar också om du någon gång funderat på att skriva en bok?

    Du förklarar grejer på ett så bra sätt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och trevliga fråga. Jag har funderat på saken men inget jag är supertaggad på nu. Det har kommit alldeles för många böcker i Sverige på det där ämnet.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Apropå aktieköp förr så fick man ett snyggt aktiebrev. Det var ett papper som utgjorde själva aktien och kunde exempelvis motsvara 10 aktier. Det bytte alltså ägare vid varje transaktion och kunde vara ganska slitet. Dessutom fick man ett ark med kuponger. När det blev utdelningsdax fick man klippa loss den aktuella kupongen och lämna in den mot att utdelningen betalades ut. Man kan fortfarande höra en del äldre som talar om utdelning som "kupong". Däremot har ordet "kupongklippare" nog fallit i glömska. Det var ett nedsättande uttryck ungefär som "kapitalist".

    SvaraRadera
  11. Tjena. Avanza har inte betalat ut cash på Carnegie Strategifond D med paydate 26e sept. Oroväckande att den bara "försvann" och fallit mellan stolarna. Ska bli intressant o se vad avanza ha o säga till sitt försvar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även jag saknar utdelningen från Carnegie Strategifond D.Jag skrev till Avanza om detta den 8/10 och har ännu inte fått något svar.Mvh Peter Jansson

      Radera
    2. Samma här. Har inte fått svar av Avanza. hört något?

      Radera
    3. Jag har inte heller mottagit utdelning för Carnegie strategifond D som hade utbetalningsdag 240926. Jag har varit i kontakt med Carnegie fonder som har utbetalat till Avanza där jag har innehavet. Tycker att det är dåligt av Avanza.

      Radera
    4. Otroligt! Vad är det som händer med Avanza? Håller hela bygget på att braka samman? Som svar på min fråga gällande utdelningen till Avanza fick jag ett rikigt nonsen svar. Har skickat igen till Avanza. Ska man inte ens kunna lita på att ens bank slussar vidare utdelningen när man äger fondandelar?

      Radera
    5. Tjena,
      tråkigt att höra att det krånglar. Jag har inte varit jätteimponerad de gånger jag hört av mig till deras kundtjänst de senaste åren.

      Hoppas de löser den här grejen snart åt er.

      Mvh petrusko

      Radera
    6. Hej,
      Helt otroligt hur inkompetenta Avanza har blivit på senare tid.

      Radera
    7. Väldigt märkligt att Avanza inte lärt sig något efter haveriet med storebrands fonders utdelningar. Om Avanza inte klarar av att slussa vidare utdelningar från fonder, kanske de inte ska saluföra dessa andelsklasser.

      Radera
  12. Hallå Petrusko!
    Om jag har förstått ISK beskattningen rätt så säg att du har 10 MSEK i en portfölj med en genomsnittlig direktavkastning på 5% som ger dig 500TKR i utdelning under ett år och portföljen inte utvecklas under året.
    Säg att utdelning kommer på ett bräde under året.
    10+10+10+10+0,500=40,5
    40,5/4=10,125 MSEK.

    Procentsats 2,94% ger nästan 300K i skatt.

    Om man lever på utdelningen från sin portfölj försvinner 60% av ens ”årsinkomst”

    ”Månadslönen” går från ca 42tkr till 17tkr.

    Eller har jag missförstått något? Blir svårt att leva på utdelningar då om man inte ska behöva sälja av delar av portföljen?

    Tack för bra blogg!

    Hälsningar,
    Petter

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Petter,
      Du har missförstått. Jag misstänker att det är själva schablonintäkten du tolkat som skatten men skit samma vad som blivit fel, du får läsa på hur skatten funkar och nöja dig med mitt svar att skatten är cirka 1 procent för 2024.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack! Du har rätt, ”skickades” fel på skatteverketshemsida.
      Schablonintänkten beskattas med 30%. Som jag räknade ut till nästan 300tkr beskattas med 30%.
      Skatten blir då 90tkr. Känns rimligare!!

      Radera
  13. Månadsutdelare visst?

    SvaraRadera
  14. Vet inte om kommentaren försvann, men hittar inget om utdelningarna. Är det månadsvis/kvartal?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      INCU pyntar utdelning kvartalsvis.

      Mvh petrusko

      Radera

Nordea rapport Q3 2024

  Idag kickade finska Nordea igång rapportperioden för de nordiska bankerna. Detta efter att bankerna i USA redan har kommit med med starka ...