2 fonder för utdelning 6 månader av årets 12

 


Att få utdelning ofta kan vara en kul grej och det kan vara ett smidigt upplägg av olika anledningar. Kanske vill man ha regelbundna utdelningar för att boosta på månadsinkomsten. Man kanske är pensionär eller gått ner i tid på jobbet eller what ever. Vi har alla våra anledningar. Visst skulle man kunna investera i en helt vanlig fond och själv sälja lite när man behöver pengar. Så kan man göra. 

Att investera i en fond och sedan bara luta sig tillbaka och ta emot regelbundna cash utbetalningar kan tilltala och det är så jag vill ha det. 

Fonder har olika utdelningsfrekvens där det vanliga är 1 gång per år för utdelande "vanliga" fonder och 4 gånger per år för börshandlade fonder. Så klart finns det avarter men det här är det vanligaste. Det finns även de som pyntar två gånger per år och de som pyntar utdelning varje månad.

Två utav mina fonder som jag tycker kompletterar varandra väl ger mig utdelning 6 utav årets 12 månader. Dels är det den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande som pyntar i mars, maj, september och november. Den fonden har en nordisk inriktning och dess direktavkastning är cirka 4,5 -5 procent. Den andra är fonden har en global inriktning och pyntar utdelning i juni och decmber. Det är en "vanlig" fond, alltså inte börshandlad och den heter Aktiespararna Global Direktavkastning B. Direktavkastning på den sistnämnda fonden är cirka 5-6 procent.

Att få utdelning ifrån fonder är ett smidigt val för gemene man. Det är svårt att analysera enskilda aktier men däremot är det lätt att gå på en mina. Man kan ha otur och man kan ha helt fel i sin analys. Fonder innehåller många olika bolag och på det viset har man diversifierat bort risken i ett enskilt bolag. Många lyfter fram billiga indexfonder som ett smart val för att investera på börsen. Även sådana finns med utdelning varpå man inte behöver välja antingen eller. Man kan investera i billiga indexfonder och få cash utdelning från dem. Jag har tex en fin billig USA-indexfond som pyntar 3,5 procent utdelning årligen i mars. Den heter Handelsbanken USA Index Criteria B

Dividend Carpet Bombing kallas det här. När man satt samman ett knippe värdepapper som tillsammans ger rena bombmattan av utdelningar.

Var och en kan pussla ihop utdelningsschemat med sina egna väl valda fonder och aktier. De jag nämner ovan är bara några av många olika värdepapper jag investerat i. Jag får kring kring 160 stycken utdelningar per år vilket betyder 3 per vecka i snitt. De flesta innehaven pyntar utdelning flera gånger per år men jag har några som kör traditionellt 1 utdelning, tex Handelsbanken och Volvo.

7 kommentarer:

  1. Jag gillar att få utdelning ofta, men det är inget självändamål att jag måste tjäna mina pengar på börsen genom enbart utdelningar.T.ex så har jag gjort en egen variant på Storebrand Global All Countries B SEK som bara delar ut en gång om året och första insättningen är på 100000 kr än så länge.Jag har denna fonden på flera olika konton och jag kommer alltid bara ha ca 100000 kr i denna fonden på varje konto och jag mjölkar ut vinster allt eftersom värdet ökar.Skulle värde gå ner väldigt mycket så kan jag tänka mig att köpa fler andelar i denna fonden och sedan mjölka ut vinster igen.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Frågor på det Lars? ;-)

      Radera
    2. Peter har du någon sida så kan du dela din portfölj med oss? Är nyfiken!
      Mvh

      Radera
    3. Nä! Nöjer mig med att konstatera. Tagit del av detta inlägg men ej förstått. Aktiemarknaden är komplex. Man kan inte förstå allting.
      MvH Lars

      Radera
    4. Varför detta upplägg?

      Radera
  2. Nu hoppas vi på att JEPI & JEPQ blir tillgängliga snart, jag behöver fler riskspridare med bra yield i min portfölj som jag kan ha som basinnehav.

    Dessa ETF'er verkar ha "Date of approval" 5e september, vi är alltså snart inne på 2 månader. Du har inte sett eller hört något mer petrusko?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mattias,
      Nej jag har inget nytt om nya UCITS-fonder ifrån JPMorgan. Jag kan se att de registrerat dem hos motsvarande Irländska FinansInspektionen. Hoppas verkligen att de kommer snart. Inget är ju bekräftat men det pekar onekligen på att fonderna blir verklighet.

      Mvh petrusko

      Radera

2 fonder för utdelning 6 månader av årets 12

  Att få utdelning ofta kan vara en kul grej och det kan vara ett smidigt upplägg av olika anledningar. Kanske vill man ha regelbundna utdel...