Låg volatilitet? Storebrand Global Low Volatility

 


Vissa fonder slänger sig med termen "Low Volatility" eller "Låg Volatilitet" men vad är det egentligen och hur ser det ut?

Kort och enkelt så handlar det om kursrörelser. Aktier och fonder med låg volatilitet är tänkta att de inte fladdrar lika mycket upp och ned i kurs utan bjuder på en lite stadigare resa. Aktier med låg volatilitet bygger på dess historiska kursutveckling. De har alltså uppvisat en lägre volatilitet än marknaden. Fonder med inriktningen låg volatilitet investerar i sådana aktier.

Bilden överst är en 3-års graf för fonden Storebrand Global Low Volatility jämfört med en vanlig bred global indexfond i form av Storebrand Global All Countries. Tittar man på den där grafen så är det gröna strecket lite mer harmoniskt och stadigt stigande. Low volatility helt enkelt!

I just den här grafen kan man få intrycket att den där fonden low volatility presterar bättre än den vanliga globala indexfonden men så behöver det inte vara. Ser man på tex 5 års sikt så är totalavkastningen betydligt högre i den vanliga globala indexfonden. Så behöver det heller inte vara de kommande 5 åren.

Man får ta det för vad det är; en bred investering i stadiga sunda bolag som väntas utvecklas stadigare än börsen i övrigt. Det går kanske inte ned lika mycket men det stiger kanske inte lika kraftigt. En sådan här investering kan tilltala mer försiktiga investerare. Jag själv är en sådan som gillar den här inriktningen.

Jag gillar fonden i det här exemplet; Storebrand Global Low Volatility. I dagsläget äger jag den inte men jag bevakar den och är sugen på att ha en slant i den. Den finns i en utdelande version som pyntar utdelning årligen i juni. Läs mitt inlägg om fonden i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2024/06/storebrand-global-low-volatility-b.html

10 kommentarer:

  1. Fonder är perfekta att köpa många av för att få en trevlig helhet i sin portfölj.Även jag gillar låg volatilitet, men jag gillar även att få en högre avkastning över tid genom att kombinera många olika fonder, aktier och ETF:er.Jag har 7 år på mig innan jag enbart kommer att leva på utdelningarna från mina värdepapper och pensionsförsäkringarna är utbetalt i sin helhet då jag fyller 65 år.Jag har inget behov av någon allmän pension, men det är en trevlig bonus i min ekonomi så därför är det roligt att blanda och köpa lite av varje för att få en trevlig avkastning över tid.Om 5-6 år blir det bara utdelningar och låg volatilitet i mina portföljer utan att använda mig av någon belåning.För tillfället använder jag mig bara av en liten belåning då jag tror att det kan vara stökigt ett tag till på börserna, men det är bara min magkänsla som jag ofta lyssnar på men inte alltid.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  2. Off-topic:

    Har något fått in juli-utdelningen från INCU än? Inte jag. (På Nordnet)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag såg någon kommentera idag att de fått utdelningen från WINC hos Nordnet nu. INCU borde ju komma samtidigt kan jag tycka men det kan vara så att något gått snett och WINC-utdelningen "hittades" för att den efterfrågades. Hör av dig till Nordnet om den.

      Förhoppningsvis får du fler svar här på din kommentar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Nej jag har inte fått utd från INCU ännu. WINC kom igår. Mvh Annchristine

      Radera
    3. Tack för era svar. Då är det inte bara jag som är drabbad. Hörde av mig till Nordnet 2 augusti men har inte fått något svar.

      Radera
  3. Uppdatering: idag kom utdelningen in på kontot, ungefär samtidigt som Nordnet svarade :⁠-⁠)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ah men gött att det trillade in nu. Segt när det blir så där men det löser sig ju alltid.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej. Varför tror du att gränsen för köp är satt till 100 000kr hos Avanza? Levler har mkt lägre nivå. Har du tips på någon fond /etf som investerar i småbolag o lämnat utdelning? Stort tack för dina intressanta inlägg.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Avanza gör så som det är tänkt att det skall vara. Levler gör annorlunda. Levler har även rabatt på vissa fondavgifter och kan vara en intressant aktör att använda sig av.

      Själv försökte jag kolla in Levler en gång men de var så järnspikarns dåliga på sajten sin att jag inte kunde konstatera något om utbud, priser osv annat än att de har en sopig sajt. Jag använder hellre en mäklare med bra info och välfungerande och tydlig sajt.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej Petrusko! På tal om Storebrand - funderar på att ta in aktien Storebrand. Vad tror du om det? Ser ut att ha bra historik och hyfsad DA. Just nu är det ju fördelaktigt att köpa norska aktier.

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...